Top 5 Aandelen Emerging Markets: PGIM nog steeds aan kop

Hoewel het rendement dit jaar over de eerste negen maanden postief is, is het toch niet echt een goed jaar voor opkomende landen. Met name omdat ze in toenemende mate achterblijven bij de MSCI World index. Het afgelopen kwartaal kwamen de meeste beurzen van de grotere opkomende landen nauwelijks van hun plaats. Egypte en Turkije wisten op te vallen aan de positieve kant, terwijl nieuwkomers in de MSCI Emerging Market index, Argentinië en Saudi-Arabië, zich negatief onderscheidden.

Ronald van Genderen 14 oktober, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

Het is voorlopig nog niet het jaar van de opkomende landen. Waar het jaar nog wel goed begon met een koerswinst van bijna 12% (in euro) over de eerste drie maanden, is de trend in de periode daarna vlak.

Het tweede kwartaal leverde een klein verlies op van bijna 1% voor de MSCI Emerging Markets index en over de afgelopen drie maanden tot en met eind september behaalde de index een minieme winst van twee basispunten.

Achter op wereldindex
Hoewel het rendement positief was in het eerste kwartaal, was er toen al sprake van een achterblijvende prestatie ten opzichte van de MSCI World index die een rendement van 14,5% op de borden zette. Die achterstand is inmiddels alleen maar verder opgelopen, want in het derde kwartaal behaalden aandelen uit de Westerse wereld een plus van meer dan 5%.

De grotere landen in de MSCI Emerging Market index, Brazilië, China, India, Zuid-Korea en Rusland kwamen allen nauwelijks van hun plaats. Een uitzondering was Taiwan met een stijging van bijna 10%. De grootste positieve uitschieters waren twee landen aan de oostelijk deel van het Middelandse Zee gebied, Egypte en Turkije.

Twee nieuwkomers
Aan de negatieve kant zagen we twee nieuwkomers in de MSCI Emerging Markets index. In mei van dit jaar kondigde MSCI aan Argentinië en Saudi-Arabië toe te voegen aan haar Emerging Market index. Voor Argentinië betekende dit een terugkeer in de toonaangevende opkomende landen index.

Het land was in 2009 uit de index geknikkerd door de indexsamensteller naar aanleiding van de kapitalrestricties die president Kirchner destijds instelde. Het huidige beleid van president Macri bood echter ruimte om weer opgenomen te worden in de index. Erg succesvol is de rentree vooralsnog niet verlopen. De acht aandelen die gezamenlijk de MSCI Argentina index vormen en goed zijn voor slechts een gewicht van minder dan 0,30%, waren het afgelopen kwartaal goed voor een verlies van 44%. De slechtste prestatie van alle opkomende landen.

De opname van Saudische aandelen droeg ook niet positief bij aan het rendement van de MSCI Emerging Market index in het derde kwartaal. De 31 aandelen in de MSCI Saudi Arabia index, goed voor een gewicht van bijna 1,5% in de opkomende landen index, behaalden samen een rendement van -5,5%. Overigens kan het gewicht van Saudi-Arabië in de toekomst nog toenemen, wanneer eindelijk de Saudische staatsoliemaatschappij Aramco naar de beurs wordt gebracht. De beursgang is al diverse malen uitgesteld, maar het lijkt er op dat in november de meest winstgevende onderneming ter wereld toch een beursnotering gaat krijgen.

De top 5
In de top 5 van deze week de best presterende wereldwijde opkomende landen aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over het eerste negen maanden van 2019.

PGIM Jennison Emerging Markets Equity op 1
Net als vorig kwartaal gaat PGIM Jennison Emerging Markets Equity aan kop van deze ranglijst. Het beheerderstrio Mark Baribeau, Sara Moreno en Albert Kwok zoeken met name naar bedrijven die in een vroeg stadium van toenemende groei bevinden. Die acceleratie van de groei kan bijvoorbeeld komen van innovaties waarvan een disruptieve kracht uitgaat, een nieuwe productcyclus of van markt expansie. De beheerders vinden dergelijke ideeën met name in consumenten gerelateerde sectoren en de gezondheidssector.

In de geconcentreerde portefeuille met iets meer dan 40 aandelen zijn het veel aandelen uit de gezondheidssector die tot de best presterende aandelen horen, zoals Wuxi AppTec Co, Jiangsu Hengrui Medicine Co en Notre Dame Intermedica Participacoes. De beste keuze was echter het Braziliaanse PagSeguro Digital. Eind vorig kwartaal stond het aandeel reeds op een rendement voor het lopende jaar van 109%, maar eind september was dit opgelopen tot zelfs 159%.

JPM Emerging Market Equity op 3
Op de derde plaats treffen we JPM Emerging Market Equity, een positie die het fonds ook vorig kwartaal bezette. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het fonds wordt beheerd door de getalenteerde Leon Eidelman die kan leunen op een sterk en omvangrijk team dat meer dan 100 leden telt.

Zoals meer aandelenfondsen van JPM volgt ook dit fonds een benadering die zich richt op kwaliteit en groei. In de portefeuille treffen we een grote overweging in financiële waarden aan, hetgeen bepaald niet alledaags is voor een dergelijke benadering. Met onder andere de keuze voor B3, HDFC Life Insurance en Sberbank of Russia, heeft Eidelman wel waarde toe weten te voegen in deze sector dit jaar.

Capital Group New World Fund op 4
Net buiten het podium, op plek vier, staat Capital Group New World Fund. Dit fonds draagt de hoogst mogelijke Morningstar Analyst Rating van Gold. Zoals gebruikelijk binnen de fondsenrange van Capital Group wordt ook dit fonds beheerd via een multi-manager structuur. Voor dit fonds betekent dat er 10 beheerders betrokken zijn bij het beheer van het fonds, ieder beheert een deel van de portefeuille volgens zijn eigen stijl en filosofie.

De algehele benadering van het fonds is zeer flexibel. Zo is er naast aandelen ook ruimte voor vastrentende waarden en mogen beheerders ook beleggen in Westerse bedrijven als zij denken dat deze bedrijven beter zijn gepositioneerd om te profiteren van de groei in opkomende landen.

Top 5 Aandelen Emerging Markets

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Emerging Markets okt 2019 tabel NL vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten