Instroom in Europese ETF's veert op in derde kwartaal

De instroom in Europese ETF's is in het derde kwartaal flink opgeveerd ten opzichte van het niveau in het tweede kwartaal. Vooral aandelen-ETF's kenden een fikse groei van de instroom in vergelijking met eerdere maanden dit jaar, toen vooral uitstroom werd gemeten. Dit is het overzicht van de Europese ETF-flows over het derde kwartaal.

Robert van den Oever 04 november, 2019 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in Europese Exchage-Traded Funds is in het derde kwartaal flink opgeveerd in vergelijking met het niveau van het tweede kwartaal: 24,8 miljard euro tegen 9,2 miljard in het tweede kwartaal en 27,2 miljard euro in het eerste kwartaal. Het beheerd vermogen steeg in het derde kwartaal met 9% tot 839 miljard euro.

ETF European flows Q3 exhibit 1

 

Opleving aandelen-ETF's
Opmerkelijk voor het kwartaal is de sterke opleving van aandelen-ETF's. In de voorbije kwartalen lieten die vooral uitstroom zien, maar in het derde kwartaal draaide dat beeld, vooral dankzij een sterke septembermaand.

Bij obligatie-ETF's was de instroom nog wat hoger dan bij aandelen-ETF's, zo blijkt uit de cijfers in onderstaande tabel.

ETF European flows Q3 exhibit 2

Flows bij aandelen-ETF's
Kijken we meer in detail naar aandelen-ETF's, dan zetten we de best en slechtst presterende categorieën naar instroom op een rij. Onderstaande tabel laat zien dat US large-cap gemengd en global large-cap gemengd de meest gewilde categorieën waren in het derde kwartaal:

ETF European flows Q3 exhibit 3

Aan de uitstroom-kant is te zien dat global emerging markets aandelen-ETF's het meeste vermogen zagen wegstromen. 

Om helemaal specifiek te zijn, geeft onderstaande tabel de individuele ETF's met de hoogste instroom (links) en uitstroom (rechts) weer:

ETF European flows Q3 exhibit 4

Flows bij obligatie-ETF's
Obligatie-ETF's zijn bezig aan een sterk 2019 met hoge instroom tot dusver. als dat zo doorgaat, dan zal 2019 het eerste jaar zijn dat de instroom in obligatie-ETF's die in aandelen-ETF's overtreft.

Dit zijn de obligatiecategorieën met de hoogste in- en uitstroom:

ETF European flows Q3 exhibit 5

Staatsobligaties in dollars waren erg in trek, net als corporate bonds in euro's. De vierde plek voor high yield obligaties in dollars en de vijfde plek van global emerging markets bond geven aan dat beleggers op zoek gingen naar meer risico. Aan de andere kant van het spectrum kenden geldmarktfondsen in euro's en wereldwijde obligaties de hoogste uitstroom. 

Ook voor obligatie-ETF's geven we de individuele ETF's met de  hoogste instroom (links) en uitstroom (rechts) weer:

ETF European flows Q3 exhibit 6

ETF-aanbieders gerangschikt
De aanbieders die al dit vermogen binnen wisten te halen, rangschikken we natuurlijk ook, en wel aan de hand van de omvang van hun beheerd vermogen. iShares gaat wederom aan kop dankzij 12 miljard euro aan netto-instroom in zijn ruimbemeten assortiment ETF's.

Vermeldenswaardig is verder dat UBS de vierde plek terugpakt, die het eerder kwijtraakte aan Amundi. UBS kende na de uitstroom van het tweede kwartaal nu juist weer een periode van sterke instroom, terwijl de instroom bij Amundi achterbleef bij de voorafgaande driemaandsperiode.

ETF European flows Q3 exhibit 8

In de lijst valt verder op dat Lyxor als enige te kampen had met uitstroom in het derde kwartaal. Wel was die met 809 miljoen euro een stuk geringer dan de 3,4 miljard euro van het tweede kwartaal.

 

Lees meer over ETF's:

Lage rente drijft beleggers van staats- naar bedrijfsobligaties

- Instroom in Europese ETF flink teruggevallen in tweede kwartaal

- Europese ETF-markt is in 5 jaar verdubbeld

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten