Instroom in Europese ESG-ETF's naar recordniveau in derde kwartaal

Beleggers in ETF's hadden er weer zin in in het derde kwartaal, zo blijkt uit de flow data van Morningstar. De instroom lag beduidend hoger dan een kwartaal eerder. Daar profiteerden ook duurzame ETF's en strategic beta ETF's van. In dit tweede deel over de ETF flows van het derde kwartaal kijken we specifiek naar die twee soorten ETF's.

Robert van den Oever 05 november, 2019 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in strategic beta ETF's in het derde kwartaal is uitgekomen op 1,4 miljard euro, en dat is iets lager dan de 1,6 miljard euro in het kwartaal ervoor. Onderstaande tabel geeft  de flows per brede categoriegroep zijn:

ETF European flows Q3 exhibit 9

De risico-georiënteerde strategieën kenden samen 909 miljoen aan instroom en zagen het beheerd vermogen stijgen van 11,7 miljard euro naar 13,3 miljard.

De populairste soort in de Europese markt blijven dividendstrategieën, die 444 miljoen euro ophaalden dankzij de zoektocht van beleggers naar inkomen-genererende beleggingen.

ETF European flows Q3 exhibit 10

ESG-ETF's
De instroom in duurzaam georiënteerde ETF's bereikte in het derde kwartaal een recordhoogte van 4,3 miljard euro tegen 2,6 miljard in het tweede kwartaal. Dat betekent dat 17% van de totale ETF flows in het kwartaal ESG-gericht is en dat duurzaamheid alsmaar aan belang wint.

Echter, duurzame ETF's vertegenwoordigen nog altijd slechts 2,5% van de totale ETF-markt. Er is dus nog volop ruimte voor groei.

ETF European flows Q3 exhibit 11

Het aanbod aan duurzame ETF's groeit gestaag, zodat er voor beleggers steeds meer te kiezen valt. Onderstaande tabel geeft de individuele duurzame ETF's met de hoogste instroom (links) en uitstroom (rechts) weer:

ETF European flows Q3 exhibit 12

De hoogste instroom werd geboekt door ETF's die zich richten op aandelen in ontwikkelde markten. Lijstaanvoerder iShares MSCI EMU ESG Screened ETF is er zoeen en boekte met afstand de hoogste instroom van alle individuele duurzame ETF's.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de Lyxor USD Floating Rate Note ETF. Dat past in de trend dat beleggers zich afkeren van dergelijke obligatieproducten met flexibele rente.

 

Lees meer over ETF's:

- Instroom in Europese ETF's veert op in derde kwartaal

Lage rente drijft beleggers van staats- naar bedrijfsobligaties

Europese ETF-markt is in 5 jaar verdubbeld

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten