Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List  geeft een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. Het gaat daarbij om large-cap en mid-cap aandelen. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor november.

Robert van den Oever 15 november, 2019 | 8:53
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. Voor wie dit maandelijks terugkerende item al langer volgt, voorheen heette het de Global large-Cap Core Pick List, maar sinds afgelopen juli maken ook mid-cap aandelen deel uit van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index.

De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in oktober zo'n 3% en sloot de maand af op een stand van 3.695. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde koers/Fair Value verhouding voor aandelen in de index uitkomt op 101% per eind oktober, waar dat een maand eerder op precies 100% lag.

Op relatieve basis zijn nutsbedrijven nog steeds de duurste sector en die noteert gemiddeld op 112%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die op 86% van de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die gemiddeld op 69% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 59% van de Fair Value.

 

De nieuwkomers
De meeste nieuwkomers voor november zijn afkomstig uit de setor cyclische consumentengoederen. Daar gingen geen aandelen af, maar kwamen er wel vier nieuwe bij, van autofabrikanten tot casino's.

Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Nutrien
Afnemende hoeveelheden bewerkbare landbouwgrond dwingen boeren om productiever te worden en zullen de groei van oogsten in verhouding tot het zaaisel moeten stimuleren. De toepassing van kunstmest in China en India blijft achter bij de aanbevolen niveaus. Toename van het gebruik kan de voedselvoorziening in die landen opstuwen en dat biedt groeiperspectief voor de kunstmestsector. De markt voor gewasstimulatie is zeer gefragmenteerd zodat Nutrien kleinere concurrenten kan overnemen om zijn positie te verstevigen.

Renault
De alliantie van Renault en Nissan zorgt voor schaalgrootte en een mate van inkoopmacht die Renault in zijn eentje niet zou kunnen bereiken. Renault is in europa de grootste producent van lichte bedrijfswagens met een marktaandeel van 15%. De budgetmerken van het concern, zoals Dacia, hebben geprofiteerd van de toegenomen vraag naar gunstiger geprijsde modellen door kostenbewuste autokopers. 

Anheuser-Busch InBev
De wereldwijde schaalgrootte en distributiekracht van AB InBev zijn ongekend. Het is de toonaangevende bierbrouwer wereldwijd en 18 van zijn topmerken halen een jaaromzet van minstens 1 miljard dollar. Het concern heeft een belang van 62% genomen in Ambev dat een dominant marktaandeel heeft in belangrijke markten zoals Brazilië, Argentinië en Canada. AB InBev heeft bepalende marktaandelen op zijn thuismarkten de Verenigde Staten, België en Oekranie. De overnames worden efficiënt geïntegreerd omdat het bedrijf actief werk maakt van het behalen van synergievoordelen. Zo zal de overname van SABMiller voor 3,2 miljard dollar aan synergievoordelen gaan zorgen.

Joy City Property
De Joy City winkelcentra worden zeer gewaardeerd door steden die gebrek aan winkels van kwaliteit hebben en ze zijn mede daarom gewild bij projectontwikkelaars. De formule stelt het bedrijf in staat om zijn merk maximaal uit te nutten terwijl de investeringen meevallen omdat die deels voor rekening komen van ontwikkelingspartners . De relaties met institutionele investeerders zijn dan ook uitstekend en dat biedt het bedrijf de financiele ruimte om goed om te gaan met zijn investeringen en balans en daar kan het ook goed op vooruitkijken. De winkelcentra richten zich op middeninkomens en lifestyle publiek en dat maakt hen beter bestand tegen de economische cyclus dan de hoger gepositioneerde en meer op luxe gerichte centra.

Centrica
Hoewel 2019 geen makkelijk jaar zal zijn, is er wel uitzicht op verbetering. Zo zal de verkoop van de olie- en gasactiviteiten verborgen waarde kunnen ontsluiten. Door de nieuwe focus op de downstream activiteiten kan Centrica bedrijven in exploratie en productie ertoe aanzetten om eventueel samen de retailmarkt voor gas en elektriciteit op te gaan.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor november:

LCGCPL 2019 10 nwe stijl tabel 1

LCGCPL 2019 10 nwe stijl tabel 2

LCGCPL 2019 10 nwe stijl tabel 3

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

- Engie en EDF bieden meeste opwaarts potentieel in energiesector

Asos en Farfetch: twee ondergewaardeerde mode-retailers

Philips verrast met winstwaarschuwing door handelsoorlog

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings