Er zijn technische problemen met het inschrijven van gebruikers. We proberen dit zo snel mogelijk op te lossen en intussen vragen we om uw geduld.

Ultimate Stock Pickers pakken kansen in gezondheidszorg aandelen

De aankopen van de Ultimate Stock Pickers over het derde kwartaal bevonden zich vooral in de sectoren financials en gezondheidszorg. Net als in de voorbije kwartalen waren de aankopen weer namen van hoge kwaliteit met Wide en Narrow Moat ratings. Bekijk het overzicht van de nieuwe aankopen en de aankopen uit hoge overtuiging door de Ultimate Stock Pickers over het tweede kwartaal.

Robert van den Oever 02 december, 2019 | 9:47
Facebook Twitter LinkedIn

Nu bijna alle (op twee na) Ultimate Stock Pickers hun aan- en verkopen over het derde kwartaal hebben bekendgemaakt, kunnen we analyseren welke aandelen bij hen favoriet zijn. De aankopen concentreerden zich in de sectoren financials en gezondheidszorg. 

In die sectoren liggen kansen omdat relatief veel bedrijven er ondergewaardeerd zijn. In de healthcare-sector komt dat door aanhoudende onzekerheid over de Amerikaanse regelgeving rondom zorg. Zolang er onduidelijkheid is over de toekomst van het vergoedingensysteem, zijn veel bedrijven in de sector uit de gratie bij beleggers. Daarbij is wel een duidelijke tweedeling te zien: bedrijven in zorgmiddelen en apparatuur zijn overgewaardeerd, maar farmacie en biotechnologie zijn juist ondergewaardeerd.

Morningstar-analist Damien Conover stelt echter dat de grote namen in farmacie en biotechnologie robuust genoeg zijn om de veranderingen het hoofd te bieden: juist dan kunnen zij hun kracht tonen en dat schept kansen.

De namen die werden aangekocht, waren wederom van hoge kwaliteit, want zo goed als alle bedrijven zijn voorzien zijn van een Wide of een Narrow Economic Moat. De overlap tussen de twee top-10 lijsten, de High-Conviction Purchases en de New-Money Purchases behelst 6 namen die op beide lijsten voorkomen.

Zo werkt het
Voor wie de Ultimate Stock Pickers een nieuw fenomeen zijn: High-Conviction Purchases zijn substantiële aankopen in verhouding tot de omvang van de fondsportefeuille. Dit kunnen aanvullingen op bestaande portefeuilleposities zijn. Dus niet de omvang van de aankoop op zich, maar de verhouding van de aankoop tot de totale portefeuille-omvang is de maatstaf. New-Money Purchases zijn aankopen van aandelen die eerder nog niet in de portefeuille zaten.

Een New-Money aankoop kan tegelijk ook een High-Conviction aankoop zijn, mits die van voldoende omvang is in verhouding tot de portefeuille.

High-Conviction purchases
De top-10 High-Conviction Purchases per ultimo derde kwartaal 2019, koersen en Morningstar Ratings per 15 november 2019:

USP 2019 11 18 Exhibit 1 

Het aandeel Charles Schwab prijkt boven aan de lijst van zowel de New-Money als de High-Conviction aankopen. Meerdere van de Ultimate Stock Pickers sloegen dit aandeel in.

Dit is de top-10 van New-Money Purchases per ultimo derde kwartaal 2019, koersen en Morningstar Ratings eveneens per 15 november 2019:

USP 2019 11 18 Exhibit 2 

Drie voorbeelden

We lichten de drie aandelen nader toe die het meest gekocht en het laagst gewaardeerd zijn: Charles Schwab, Pfizer en Gilead Sciences. De laatste twee kennen een korting van maar liefst ruim 20% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

USP 2019 11 18 Exhibit 0

 

Charles Schwab logo 122x122Charles Schwab
Het aandeel Charles Schwab noteert omstreeks dezelfde koers als de Fair Value van 44,50 dollar die Morningstar-analist Michael Wong aan het aandeel toekent. Toch was het aandeel in trek bij meerdere Ultimate Stock Pickers: het is een van de grootste vermogensbeheerders in de Verenigde Staten. De schaalgrootte zorgt voor houdbare efficiencyvoordelen en het bedrijf heeft zich gepositioneerd als kostenleider en dat blijft volgens de analist voorlopig ook zo. Daardoor kan Charles Schwab de concurrentie met andere partijen goed aan, bijvoorbeeld op het gebied van commissies. Zelfs als die nog zakken, kan Charles Schwab nog een gezonde winst maken, verwacht de analist.

Door zijn schaalgrootte kan Charles Schwab ook eigen producten en processen ontwikkelen die een hogere winstmarge opleveren dan bij concurrenten die gebruik moeten maken van input van derde partijen. Het kostenvoordeel werkt overal in door, ook in bijvoorbeeld financieringskosten, en dat brengt dit aandeel een Wide Moat rating.

 

Pfizer logo 121x121Pfizer
Het aandeel Pfizer kent een korting van zo'n 20% ten opzichte van het niveau van de Fair Value van 46 dollar. Het bedrijf is toonaangevend in de farmaceutische industrie. Dat komt vooral door de schaallgrootte en de ruime middelen die het bedrijf kan investeren in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Het onderzoek op hoog niveau zorgt voor een voortdurend nieuwe aanvoer van baanbrekende geneesmiddelen die de winstmotor voor de toekomst kunnen zijn, dankzij de jaren van patent waarin Pfizer hoge winsten kan boeken.

Deze hoeveelheid patenten geeft Pfizer een voorsprong op zijn concurrenten. Ook een voorsprong heeft Pfizer door zijn uitgebreide distributienetwerk. Daar kunnen kleinere concurrenten nauwelijks tegen op boksen. Die hebben daar vaak partners voor nodig die hun deel van de winst wensen te ontvangen voor hun inbreng. 

 

Gilead logo 121x121Gilead
De patenten van Gilead zijn ook reden om dit aandeel een Wide Moat rating te geven. Met name de medicijnen op het gebied van HIV en hepatitis brengen stevige winstmarges binnen. Toch noteert het aandeel zo'n 25% onder de Fair Value die analist Karen Andersen berekent. De markt lijkt afgeschrikt te worden door de concurrentie die Gilead ondervindt op het terrein van HIV-middelen. De analist is van mening dat Gileads patenten nog lang genoeg lopen om voorsprong te houden. 

Bovendien zijn er nieuwe middelen in aantocht die momenteel nog in testfase verkeren. Gilead heeft voldoende financiële en operationele bronnen ter beschikking om het niveau van onderzoek hoog te houden en dankzij het jarenlange specialisme op HIV-gebied kan het daar voorloper blijven, verwacht de Morningstar-analist.

 

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

- Dit zijn de beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings