We voeren onderhoud aan de website uit en daardoor kunt u eventueel kleine haperingen ervaren. We vragen uw geduld tijdens deze werkzaamheden.

Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen van beleggingsfondsen door Morningstar

De introductie van de vernieuwde methodologie voor de Morningstar Analyst Rating heeft een aantal wijzigingen in de ratings van beleggingsfondsen teweeggebracht. Dit zijn de aanpassingen van de fondsen die in de afgelopen weken een update hebben gekregen onder de nieuwe methodologie.

Robert van den Oever 03 december, 2019 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

Guardcap Global Equity - Silver

Het fonds onderscheidt zich door een getalenteerd en goed samengesteld team dat een indrukwekkend rigoureus bottom-up proces toepast. De commissievrije 'clean' fondsklasse I krijgt van Morningstar-analist een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Beheerdersduo Michael Boyd en Giles Warren zijn aan het roer sinds de oprichting van het fonds in 2014. Voordien beheerden ze bij een vorige werkgever een vergelijkbare strategie sinds 1996. Beide zijn veteranen op het gebied van kwaliteits-groei beleggen. Ze passen strikte kwaliteits- en groeicriteria toe maar houden ook waarderingen in de gaten. Een klein aantal bedrijven wordt nauwgezet en intensief onderzocht en gevolgd. Dat leidt tot een geconcentreerde portefeuille van 20 tot 25 aandelen.

  

Upgrades

BGF World Financials - van Neutral naar Bronze

De ervaren beheerder van dit fonds krijgt goede ondersteuning van zijn analisten en hanteert een duidelijk gedefinieerd proces. Dat zijn positieve punten, hetgeen wordt versterkt door de aanhoudend consistente uitvoering van de strategie. De overtuiging van Morningstar-analist Samuel Meakin wordt daardoor versterkt, en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Neutral naar Bronze.

 

 

Downgrades

Fidelity US High Yield  - van Silver naar Bronze

De Morningstar Analyst Rating van dit fonds gaat niet omlaag vanwege de personele wijzigingen in Fidelity's high yield team die recent zijn doorgevoerd. De ervaren Harley Lank blijft hoofdbeheerder en sinds oktober 2019 heeft hij Alex Karam naast zich als co-beheerder, die zo'n rol ook bij een ander high yield fonds van Fidelity vervult. De overtuiging van Morningstar op het team en het proces van dit fonds is niet gewijzigd.

De reden voor de ratingverlaging is gelegen in de kosten. Onder de nieuwe methodologie van Morningstar spelen kosten en prestaties ten opzichte van de benchmark een andere, grotere rol en dat leidt een lagere score voor de clean share class Y, die relevant is voor fondsbeleggers in Nederland.

 

Franklin US Low Duration - van Bronze naar Neutral

Het beheerteam van dit obligatiefonds heeft recentelijk enkele wijzigingen ondergaan op initiatief van chief investment officer Sonal Desai. Zij staat het team bij en voorziet het op dagelijkse basis van macro-inzichten. Desai is gericht op het creëren van een team-aanpak en op het bevorderen van het gebruik van data en kwantitatieve deskundigheid. Ondanks de personele wijzigingen blijft het proces intact.

De ratingverlaging wordt ingegeven door de toepassing van de nieuwe rating-methodiek. De focus op kosten en benchmark-vergelijkende prestaties leiden tot een verlaging van de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class van Bronze naar Neutral.

 

Invesco Global Income en High Income - van Bronze naar Neutral

Beheerder Mark Barnett van dit fonds heeft meer dan de benchmark en zijn concurrenten ideeën gevonden onder mid- en small-cap aandelen. Small-caps maken intussen maar liefst 30% van zijn portefeuille uit, terwijl dat bij de benchmark maar 8% is. Barnett heeft vooral meer Britse aandelen in portefeuille opgenomen en daaronder zijn relatief meer small-caps. Ook kiest Barnett voor bedrijven die zich nog moeten bewijzen, en die een minder stabiele kasstroom hebben.

Deze samenstelling maakt het algehele liquiditeitsporfiel van de portefeuille minder aantrekkelijk. Dat is op zichzelf reden tot iets meer zorg, hoewel Barnett bewezen heeft dat hij zonder problemen aan zijn verplichten kan voldoen. 

 

Jupiter European Opportunities - van Gold naar Silver

De overgang van dit fonds naar Decon Equity Management brengt onzekerheid met zich mee. Morningstar-analist Samuel Meakin verwacht niet dat deze wijziging een verandering van de portfeuille of de aanpak met zich mee zal brengen, maar toch is het reden om de Morningstar Analyst Rating te verlagen van Gold naar Silver.

Devon is een nieuw bedrijf dat is opgericht door portefeuillebeheerder Alexander Darwall en dat zal het beheer van deze strategie overnemen. Die krijgt de nieuwe naam European Opporunities. Er blijven veel positieve elementen van kracht: een ervaren en getalenteerde beheerder die een bewezen proces hanteert dat sterke resultaten heeft weten te boeken over de lange termijn. 

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 15 t/m 28 oktober

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings