Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor december.

Robert van den Oever 09 december, 2019 | 16:26
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. Voor wie dit maandelijks terugkerende item al langer volgt, voorheen heette het de Global large-Cap Core Pick List, maar sinds afgelopen juli maken ook mid-cap aandelen deel uit van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index.

De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in november met 2,48% en sloot de maand af op een stand van 3.787. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde koers/Fair Value verhouding voor aandelen in de index uitkomt op 102% per eind november, waar dat de maand daarvoor 101% lag.

Op relatieve basis zijn nutsbedrijven nog steeds de duurste sector en die noteert gemiddeld op 109%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die op 87% van de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die gemiddeld op 66% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 58% van de Fair Value.

 

De nieuwkomers
De meeste nieuwkomers voor december zijn afkomstig uit de sector cyclische consumentengoederen. Daar gingen geen aandelen af, maar kwamen er wel vier nieuwe bij, van autofabrikanten tot casino's.

Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Millicom
De overnames die Millicom heeft gedaan in Zuid-Amerika stellen het in staat om een volledig pakket telecomdiensten aan te bieden in een gebied dat zich uitstrekt van Guatemala tot aan Colombia. De 100 miljoen inwoners van dit gebied zullen de komende jaren in rap tempo meer internet- en telecomdiensten gaan kopen, zodat de groei daar gunstige vooruitzichten kent. Om de investeringen in Zuid-Amerika mogelijk te maken, trekt het bedrijf zich terug uit Afrika: financiële middelen kunnen beter in Zuid-Amerika aangewend worden omdat daar het winstpotentieel veel groter is. Naarmate bestaande klanten meer diensten afnemen, stijgt de omzet en winst per klant.

TripAdvisor
De penetratiegraad van de diensten van TripAdvisor in opkomende landen is nog laag, maar wel groeiende, zodat het bedrijf in de komende jaren een behoorlijk groot groeipotentieel heeft. Bovendien is het goed gepositioneerd om in te kunnen spelen op die groeimogelijkheden. Dat komt door het uitgebreide netwerk en de grote datacapaciteit. Dat leidt ook tot een relatief groot aanbod aan hotels en restaurants op het netwerk, groter dan bij de concurrentie. TripAdvisor trekt maandelijks 400 miljoen unieke bezoekers en krijgt 800 miljoen reviews, hetgeen het netwerkeffect ondersteunt.

SinoPharm Group
Sinopharm is de grootste speler in de snelgroeiende Chinese markt voor geneesmiddelendistributie en zal daardoor kunnen profiteren van het Chinese overheidsbeleid dat consolidatie stimuleert. De schaalgrootte en distributiekracht van Sinopharm geven het inkoopmacht en kostenefficiency. Het sterke netwerk van de distributie via apotheken speelt in op de ontwikkeling dat Chinezen in toenemende mate medicijnen bij de apotheek kopen in plaats van bij het ziekenhuis.

Palo Alto Networks
Het platform van deze beveiligingssoftwareontwikkelaar leent zich voor het toevoegen van nieuwe modules waardoor het aantrekkelijker wordt voor nieuwe klanten en het bedrijf meer omzet kan halen uit bestaande klanten. Er is ruimte voor margeverbetering naarmate het bedrijf opschuift van merkcreatie naar een statuur als toonaangevende cybersecurity expert. Dan komt Palo Alto bijna altijd op de shortlist van potentiële klanten te staan en wordt de marktpositie verder versterkt. De ontwikkeling van software richt zich op segmenten met hoge groeimogelijkheden. Analyse en machine learning kunnen belangrijke functionaliteiten toevoegen.

Engie
Met zijn waterkrachtcentrales en kernreactoren voor stroomproductie is Engie goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van de stijgende elektriciteitsprijzen in Europa. De wijze waarop Engie in alle landen stroom opwekt is zeer divers, en door die technische expertise heeft het een voorsprong als het gaat om de transitie van kolengestookte naar duurzame stroomopwekking. Investeringen in de juiste nieuwe technische oplossingen zal het kapitaalrendement opstuwen. Daarbij zal toenemende inzichtelijkheid in de toekomstige ontwikkeling van de winstgevendheid bijdragen aan het verminderen van de korting die de aandelen van nutsbedrijven op de beurs nu nog kennen.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor december:

LCGCPL 2019 11 nwe stijl tabel 1

LCGCPL 2019 11 nwe stijl tabel 2

LCGCPL 2019 11 nwe stijl tabel 3

 

Lees meer over aandelen:

- Deze aandelen kochten de Ultimate Stock Pickers bij

- Ultimate Stock Pickers pakken kansen in gezondheidszorg aandelen

- Hier liggen de groeikansen voor de robotica-industrie

Hoe zeker zijn de dividendrendementen van Europese banken?

Video: Deze vier banken bieden het hoogste en veiligste dividendrendement

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten