Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor december.

Robert van den Oever 11 december, 2019 | 8:34
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. Voor wie dit maandelijks terugkerende item al langer volgt, voorheen heette het de Europe Core Pick List, maar sinds afgelopen juli maken ook mid-cap aandelen deel uit van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index.

De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index steeg in november met 2,09% en sloot de maand af op een stand van 2.833,05. De markt lijkt fair gewaardeerd gezien de koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index die gemiddeld op precies 100% staat, iets hoger dan de 98% van eind oktober.

Op relatieve basis is technologie de duurste sector en die noteert op 110%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de sector energie die op 83% van zijn Fair Value noteert.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo november op gemiddeld 71% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 46% van de Fair Value.

De nieuwkomers
Nieuw op de lijst zijn de volgende aandelen:

LafargeHolcim
De positie van LafargeHolcom in opkomende markten is sterk, met belangrijke aanwezigheid in Azië-Pacific, het MIdden-Oosten en Afrika. Het samengaan van Lafarge en Holcim is goed uitgevoerd en heeft geen schuldenberg gecreëerd, zoals bij andere fusies in de bouwmaterialensector eerder wel het geval was. De fusie geeft ruimte om bedrijfsonderdelen te desinvesteren in markten waar overcapaciteit heerst en zodoende maximaal in te zetten op de meest veelbelovende en meest winstgevende landen.

Fiat Chrysler Automobiles
De wereldwijde expansie van de merken Jeep, Maserati en Alfa Romeo versterkt de omzet en eenheid en verbetert de schaalvoordelen. De leidende marktposities in Brazilië en andere belangrijke opkomende markten bieden groeikansen voor de toekomst. Op relatieve basis beidt de balans een van de grootste liquiditeitsposities onder de wereldwijde autofabrikanten.

Swedbank
De bank kent een van de laagste kosten/inkomsten ratio's in Europa, en dat biedt grotere operationele leverage dan bij concurrenten. De Zweedse thuismarkt van Swedbank is stabiel in zowel economisch als politiek opzicht. De anti-witwascampagne omtrent euroese banken zal niet tot al te hoge boets leiden, ondanks de 135 miljard aan besmet geld waar het onderzoek zich op richt.

Fresenius Medical Care
Het aantal patiënten met aandoeningen waar Fresenius zijn kernactiviteiten in heeft, groeit, en daarmee de groei voor de lange termijn, ook in nieuwe landen. De bereidheid om te investeren in nieuwe technologie en de actviteiten te verbreden naar farmacie en artsentrainign draagt bij aan versterking van marktpositie en winstgevendheid in de toekomst.

Engie
Met zijn waterkrachtcentrales en kernreactoren voor stroomproductie is Engie goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van de stijgende elektriciteitsprijzen in Europa. De wijze waarop Engie in alle landen stroom opwekt is zeer divers, en door die technische expertise heeft het een voorsprong als het gaat om de transitie van kolengestookte naar duurzame stroomopwekking. Investeringen in de juiste nieuwe technische oplossingen zal het kapitaalrendement opstuwen. Daarbij zal toenemende inzichtelijkheid in de toekomstige ontwikkeling van de winstgevendheid bijdragen aan het verminderen van de korting die de aandelen van nutsbedrijven op de beurs nu nog kennen.

 

De afvallers
Hieronder volgt een overzicht van de aandelen die per december van de lijst zijn verdwenen:

ECPL 2019 12 afvallers

 

De volledige lijst
Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor december:

 

ECPL 2019 12 tabel 1

ECPL 2019 12 tabel 2

ECPL 2019 12 tabel 3

 

Lees meer over aandelen:

Deze aandelen kochten de Ultimate Stock Pickers bij

Ultimate Stock Pickers pakken kansen in gezondheidszorg aandelen

Hier liggen de groeikansen voor de robotica-industrie

Hoe zeker zijn de dividendrendementen van Europese banken?

Video: Deze vier banken bieden het hoogste en veiligste dividendrendement

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings