Fonds van de Week: BlackRock US Dollar Bond Fund

Het beleggingsproces van het BlackRock US Dollar Bond Fund onderscheidt zich door risicodiversificatie en het inzetten van verschillende bronnen van rendement. Het proces is goed doordacht en wordt nauwgezet uitgevoerd, met een sterk track record onder leiding van hoofdbeheerder Rick Rieder tot gevolg. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever 08 januari, 2020 | 9:46
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock US Dollar Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

BlackRock US Dollar Bond Fund

Het beleggingsproces van dit fonds is goed doordacht en wordt nauwgezet uitgevoerd. De beheerders onder leiding van Rick Rieder denken out-of-the-box en maken goed gebruik van alle middelen die fondshuis BlackRock hen ten dienste stelt. 

Rieder vindt diversificatie van risico heel belangrijk en hij gebruikt bij het risicobeheer het door BlackRock in eigen huis ontwikkelde risicobeheersingssysteem. De bronnen van het rendement zijn zeer divers en dat bewijst dat de gekozen aanpak werkt, ook al heeft het fonds ook weleens periodes gehad dat het achterbleef bij zijn concurrenten of benchmark. De Morningstar Analyst Rating voor de fondsklasse D2 is Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 52 53 BGF US Dollar Bond Fund D2  grafiek vrijstaand

Beheerteam
Dit beheerteam is ervaren, de middelen die het tot zijn beschikking heeft zijn uitgebreid en het bereik is wereldwijd. Hoofdbeheerder Rick Rieder is chief investment officer vastrentende waarden bij BlackRock. Hij kwam in 2009 bij dit fondshuis na een lange periode bij Lehman Brothers. Bij BlackRock werd hij in 2010 beheerder. Naast het beleggen houdt Rieder zich op eigen initiatief ook bezig met het ontdekken en aantrekken van beleggingstalent en dat doet hij goed. 

Rieders co-beheerder Bob Miller is hoofd van fundamentele Amerikaanse vastrentende waarden. Miller kwam Rieder vergezellen in 2001 na een lange periode bij Bank of America. David Rogal draagt ook bij aan de dagelijkse operatie van dit fonds, Zijn hoofdtaak is co-manager op het Amerikaanse zusterfonds BlackRock Total Return MPHQX sinds januari 2017.

Het team maakt goed gebruik van de goed geoutilleerde research teams in de VS, Europa en Azie die zijn gespecialiseerd in mortgage backed surities, obligaties van lagere overheden, CMBS, ABS, CLO's, US high yield credit, global credit, wereldwijde rentes en opkomende markten.

De breedte en omvang van BlackRock maken het tot een van de uitgebreidste research organisaties ter wereld. De strategie heeft twee toegewijde risicobeheer specialisten maar wordt ook indirect ondersteund door een omvangrijke organisatie die beoogt om Aladdin in stand te houden, het belangrijkste risico- en portefeuillebeheersysteem van het fondshuis.

Fondshuis
De succesvolle balanceeract van BlackRock brengt het een positief oordeel op de Parent Pillar. Het beheerd vermogen behelst een kolossale 6.300 miljard dollar wereldwijd en het beursgenoteerde aandeel BlackRock heeft nagenoeg al zijn directe concurrenten en S&P-genoten verslagen sinds de beursgang van het fondshuis in 1999.

Zowel klanten als aandeelhouders hebben hoge verwachtingen van BlackRock, en het fondshuis heeft laten zien dat het in staat is om een vertrouwde partij is die aantrekkelijke lange-termijn rendementen te kunnen boeken.

De lopende-kostenfactoren voor de fondsen blijven dalen en beheerders beleggen zelf meer in hun strategieën. Het fondshuis belegt flink in technologie en mensen en ook stelt het tools voor portefeuille-analyse beschikbaar aan adviseurs. Onderdeel iShares verdedigt met succes het marktleiderschap in het ETF-landschap en dat brengt de kosten voor het vermogensbeheerd omlaag. Het fondshuis heeft uitbreidingen gedaan naar alternatives en private equity.

Echter, groter is niet altijd beter. BlackRock heeft zijn obligatie-platform op de schop genomen na de wereldwijde financiële crisis, maar bij het aanbod aandelenproducten wil het nog niet vlotten ondanks twee grote reorganisaties in 6 jaar.

BlackRock scoort minder dan de meeste andere top-20 fondshuizen als het gaat om het vasthouden van mensen en de duur van hun loopbaan. Hoewel gedisciplineerd in het op de markt brengen van nieuwe fondsen, doet het goed mee in niches, zoals met de iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF. BlackRock heeft zijn schaalgrootte en operationele efficiency ingezet ten faveure van beleggers. 

Proces
Het beleggingsproces van deze strategie kent twee stappen die samenkomen vai effectieve risico-controle. Het is goed doordacht en wordt nauwgezet uitgevoerd. Beheerders Rieder en Miller bepalen de top-down laag van de aanpak. die aanpak wordt niet zozeer gedreven door standaard obligatie-drijfveren zoals monetair beleid, maar meer door een in eigen huis ontwikkeld raamwerk dat de nadruk legt op concepten zoals brede trends die doorgaans twee tot vier kwartalen duren, zoals gesynchoniseerde wereldwijde groei.De beheerders proberen asymmetrie in de uikomsten te ontdekken en daarvan te profiteren.

Als ze de hoofdhtema's van de strategie hebben vastgesteld, zetten ze die uit de bij de relevante sectorteams. maar ze monitoren wel de risicodistributie van de portefeuille vai een op maat gemaakte tool, het Risk Dashboard, die is gebaseerd op het portefeuillesysteem Aladdin.

De strategie houdt de duratie binnen twee jaar van die van de benchmark, de Bloomberg Barclays US Aggregate Index. Er zitten limieten op obligaties die lager zijn dan investment-grade (20%), non-US dollar blootstelling (20%) en collateral loan obligations (10%).

Het proces van dit fonds wordt parallel gerund aan dat van zijn Amerikaanse zusterfonds BlackRock Total Return MPHQX. Het verschil is dat dit Europese fonds geen bankleningen aanhoudt en geen leverage toepast. 

Prestaties
De prestaties onder de leiding van de huidige beheerder zijn sterk ondanks een zwakke start in Rick Rieders eerste volledige kalenderjaar en een middelmatig 2018. De bronnen die het fonds overrendement hebben opgeleverd, waren divers en dat ondersteunt Rieders claim dat hij 'maniakaal' is als het gaat om diversificatie van risico's. Geen van de afzonderlijke performance drivers heeft het fonds doen achterblijven, maar wel hebben non-agency mortgage backed securities meer aan het rendement bijgedragen dan enige andere security- of sector selectie factor. Aangezien deze sector aan het krimpen is, zal die specifieke bron van outperformance waarschijnlijk voor de toekomst niet van veel nut zijn.

In 2001 onderschatte het team de ernst van de eurocrisis en de positionering resulteerde in het achterblijven bij de Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond Index benchmark met meer dan 100 basispunten. Na zes jaar van onafgebroken solide rendementen, is de strategie in 2018 achtergebleven bij zijn benchmark en bij de Morningstar Categorie vanwege een vroege defensieve positionering.

Gedurende het leiderschap van Rieder, dus van november 2010 tot en met november 2019 heeft de rebatevrije fondsklaase jaarlijks gemiddeld 3,5% rendement geboekt en daarmee verslaat het 85% van zijn concurrenten op absolute basis en 95% van hen op voor volatiliteit gecorrigeerde basis (gemeten als Sharpe-ratio) deels dankzij solide risicobeheer tools. 

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse D2 laten dit fonds in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie vallen. Als we de kosten bekijken in de context van de People, Process en Parent pillars, dan zijn we van mening dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock US Dollar Bond Fund D2 USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties USD Gediversifieerd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 52 53 BGF US Dollar Bond Fund D2  tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Pimco Euro Credit Fund

- Schroder ISF Greater China

- Vanguard Euro Government Bond Index Fund

- Robeco Emerging Stars Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten