Fonds van de Week: Vanguard Euro Government Bond Index Fund

Het Vanguard Euro Government Bond Index Fund is een interessante optie op het gebied van euro staatsobligaties, een marktsegment waarin het lastig zoeken is naar rendement. Dit fonds lukt dat, dankzij slimme positionering van landen en duratie en een recente verlaging van de lopende kosten. Alle fondsklassen van dit fonds hebben vanaf nu een Morningstar Analyst Rating van Gold, de hoogst haalbare rating.

Robert van den Oever 04 december, 2019 | 13:23
Facebook Twitter LinkedIn

Vanguard Euro Government Bond Index Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: High
Beleggingsproces: Above Average

Vanguard Euro Government Bond Index Fund

Dit fonds biedt de mogelijkheid om waarde toe te voegen op een terrein waar dat best lastig is: euro staatsobligaties. Alleen slimme positionering in landen en duratie leidt tot een aansprekend rendement. De recente kostenverlaging helpt om het rendement voor de toekomst op te stuwen.

Onder invloed van de vernieuwde methodologie van de Morningstar Analyst Rating heeft de herbeoordeling geleid tot een upgrade van een groot aantal van de fondsklassen van dit fonds, waaronder ook de 'clean share class' die voor beleggers in Nederland van belang is. Alle fondsklassen van dit indexfonds hebben nu een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 49 Vanguard euro government bond eur acc grafiek  vrijstaand

Beheerteam
Het fonds wordt beheerd door het in Londen zetelende obligatie-indexing team onder leiding van Christopher Wrazen. Hij is al sinds 2004 bij Vanguard. Voordien was hij portefeuillebeheerder binnen de Vanguard Fixed Income Group, waar hij en zijn team ruim 200 miljard dollar beheerden in meer dan 20 obligatie-indexportefeuilles.

Pasi Hyttinen is de lead portfolio manager in het team. Hij kwam in 2012 bij het fondshuis. Voor zijn aantreden bij Vanguard was hij obligatie portefeuillebeheerder bij State Street Global Advisors en Danske Capital. Zijn achtergrond in de beleggingswereld gaat terug tot 2005. Het portefeuillebeheer wordt ondersteund door een netwerk van analisten en handelaren. 

Fondshuis
Voor de Vanguard Group brak een nieuwe periode aan toen begin 2019 oprichter John C. Bogle overleed. Vanguard is na een moeilijke periode in de jaren '70 inmiddels uitgegroeid tot de grootste retail vermogensbeheerder ter wereld. Het leeuwendeel van de 5.600 miljard dollar aan beheerd vermogen, ofwel ruim 90%, is in de Verenigde Staten. Het fondshuis is druk bezig uit te breiden in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Japan, China en Mexico.

Vanguard is groot geworden door de lessen van Bogle: voorspelbare strategieën, zowel actief als passief, combineren met lage kosten. Dat kwam in de eerste plaats ten goede aan Vanguards klanten, maar de druk op de kosten heeft tot verlagingen in de hele fondsenindustrie geleid, dus uiteindelijk hebben alle eindbeleggers baat gehad bij de aanpak van Vanguard. De concurrentie is dus groot, ook op kostengebied maar niettemin houdt de instroom van nieuw vermogen in de Vanguard-fondsen, met name in de VS, gestaag aan.

Vanguard is ook bezig de manier van adviseren over beleggen te veranderen. In mei 2015 introduceerde het Personal Services Advisor, een beheervorm die persoonlijk advies combineert met een deel automatisering. Daar kwamen in september plannen voor een nieuwe adviesvorm bij op digital-only basis bij. De toonaangevende plek van Vanguard bezorgt het fondshuis het oordeel High op de Parent rating, maar het fondshuis moet wel de belangen van zijn eindbeleggers boven de eigen expansie blijven stellen.

Proces
De strategie van dit fonds is erop gericht om de Barclays Global Aggregate Euro Government Float-Adjusted Bond TR Index zo goed mogelijk te repliceren tegen de laagst mogelijke kosten. De portefeuillebeheerders gebruiken daarvoor stratified sampling. De index wordt opgesplitst in secties die ieder een belangrijke risicofactor vertegenwoordigen, zoals looptijd, valuta, landen, rating en sector.

Vervolgens kiezen de beheerders obligaties uit de index die het risicoprofiel van iedere sectie weerspiegelen. Dat leidt tot een portefeuille die het overall risicoprofiel van de index vertegenwoordigt. Het beheerproces is in hoge mate geautomatiseerd. Het obligatieteam van Vanguard gebruikt BlackRock's Aladdin systeem voor portefeuilleconstructie en risicobeheer.

Een van de belangrijkste doelstellingen is om de kosten van transacties te drukken. De portefeuillebeheerders zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de transacties. De belangrijkste bronnen van liquiditeit, zoals veilingen, hebben de voorkeur, want dit zorgt ervoor dat fonds en index synchroon lopen.

Vanguard gebruikt een wereldwijde teamaanpak als het gaat om transacties, en dat betekent dat transacties worden uitgevoerd in de regio van de onderliggende belegging om de beste uitvoering te krijgen (bijvoorbeeld Europese securities worden in Londen verhandeld).

Coupons worden herbelegd conform de regels van de index. Het fonds kan futures gebruiken voor routinematige cash-doeleinden. Het fonds doet niet aan securities lending.

Prestaties
Het valt nog niet mee om consistent waarde toe te voegen op het terrein van eurozone staatobligaties; alleen agressieve posities in landen of duratie kunnen voor rendement zorgen. Een passieve aanpak tegen lage kosten lijkt voor de lange termijn het beste te werken op voor risico aangepaste basis.

Afgezet tegen de categorie, die zowel actieve als passieve peers omvat, komen de risico-gecorrigeeerde rendementen van deze strategie uit aan de bovenkant van het tweede kwintiel voor de terugkijkende drie-, vijf- en tienjaarsperioden. De Sharpe-ratio's voor die perioden liggen eveneens boven het categoriegemiddelde.

In vergelijking met alleen de passieve concurrenten echter is dit fonds niet het best presterende. Dat komt door de hogere kosten die het tot voor kort in rekening bracht. Want in oktober 2019 werden de kosten verlaagd naar 0,12%, maar voordien lagen die op 0,25%. Het nieuwe, lagere kostenniveau zal een gunstig effect hebben op de rendementen vanaf nu.

De benchmark van deze strategie bevat een snipper agency obligaties en schuldpapier van lokale overheden, terwijl de meerste passieve peers - zeker ETF's - alleen in obligaties van staten mogen beleggen. De volatiliteit van deze strategie loopt zo'n beetje synchroon met die van de benchmark en ligt doorgaans iets hoger dan het categoriegemiddelde.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse laten dit fonds in het goedkoopste kwintiel van de categorie vallen. Als we de kosten bekijken in de context van de People, Process en Parent pillars, dan zijn we van mening dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Vanguard Euro Government Bond Index Fund Inst Eur Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR Overheid, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 49 Vanguard euro government bond eur acc tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco Emerging Stars Equities

- NN Duurzaam Aandelen Fonds

- Add Value Fund

Robeco BP US Premium Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten