De nieuwste ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben ook in de afgelopen week weer beleggingsfondsen herbeoordeeld of een nieuwe Morningstar Analyst Rating toegekend. Bekijk hier het overzicht de meest recente ratingwijzigingen, allemaal beoordeeld volgens de vernieuwde en verbeterde methodologie van Morningstar.

Robert van den Oever 21 januari, 2020 | 10:16
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

Schroder ISF Asian Equity Yield - van Silver naar Gold

Deze strategie wordt sinds de oprichting in juni 2004 beheerd door hoofdbeheerder King Fuei Lee die volgens Morningstar-analist Samuel Lo een van de beste in zijn soort is. Lee heeft 20 jaar ervaring in de beleggingswereld en heeft in de loop der jaren consistent indruk gemaakt met zijn inzichten in zijn portefeuilleposities en -opbouw.

Het vertrouwen wordt verder versterkt door het feit dat Lee solide ondersteuning krijgt van de hoog aangeschreven beheerder Robin Parbrook en van het bredere Asia Pacific ex-Japan beleggingsteam, een van Morningstar's favorieten in de regio. De hogere overtuiging leidt tot een verhoging van het oordeel op de People Pillar van Above Average naar High. 

In combinatie met een robuuste en onderscheidende aanpak die al een High score op de Process Pillar teweegbrengt, leidt dit tot een verhoging van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Gold voor de 'clean share class' C Acc USD van dit fonds.

 

Downgrades

JPM U.S. Select Equity - van Silver naar Bronze

Dit fonds heeft een sterke beheerder, naar een verandering in de implementatie van het proces en onevenwichtige stock-picking door de analisten leiden tot een verlaging van de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean share classes' van Silver naar Bronze.

De verandering van de implementatie van het proces is in april 2019 doorgevoerd. Toen werd de multi-sleeve benadering losgelaten en kreeg hoofdbeheerder Scott Davis de voolledige verantwoordelijkheid over de strategie. Het researchproces is ongewijzigd gebleven, maar de portefeuille weerspiegelt nu Davis' grootste overtuigingen volledig en is meer geconcentreerd geworden; van 147 posities in april 2019 is de portefeuille gedaald naar 65 posities per november 2019.

Het segment (sleeve) van Davis was het best presterende in het voormalige team en dat is bemoedigend. Toch leunt hij nog altijd op de research en ideeën van hetzelfde analistenteam als in afgelopen vijf jaar zo'n onevenwichtige stock-picking heeft laten zien. Dit geeft eens te meer aan dat de prestaties aan Davis' sterke uitvoering en aandelenselectie te danken zijn. Maar het roept wel de vraag op of het succes herhaalbaar is zolang Davis voortborduurt op aanbevelingen van analisten die geen waarde hebben toegevoegd in het verleden.

Alles bij elkaar geeft de combinatie van concurrerende kosten en een meer geconcentreerde strategie die de hoogste overtuigingen van de beheerder weerspiegelt ons vertrouwen in de strategie en het potentieel om alpha te genereren ten opzichte van de Russell 1000 Index.

 

M&G (Lux) Global Dividend- van Silver naar Bronze

Dit fonds profiteert van de ervaring en expertise van portefeuillemanager Stuart Rhodes en een goed gedefinieerd en verstandig beleggingsproces. Het toegenomen belang van kosten en van prestaties ten opzichte van de benchmark in de vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating brengt verschuivingen in de ratings met zich mee. De gangbare 'clean share class' C EUR Acc van dit fonds heeft voortaan een Bronze-rating in plaats van eerder Silver.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 7 t/m 13 januari

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten