De nieuwste ratingwijzigingen van Morningstar's fondsanalisten

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een reeks beleggingsfondsen herbeoordeeld of voor het eerst voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 03 maart, 2020 | 11:47
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

Kempen European High Dividend - van Silver naar Gold

Dit fonds heeft een zeer ervaren team met een lange staat van dienst dat op deskundige wijze een gedisciplineerd proces uitvoert. Het vertrouwen van Morningstar-analist Jeffrey Schumacher in het team en het proces is ongewijzigd, waarbij de People Pillar het oordeel High krijgt en de Proces Pillar het oordeel Above Average.

De vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die een grotere nadruk legt op kosten en de prestaties ten opzichte van concurrenten, leidt voor de fondsklasse die voor beleggers in Nederland van belang is tot een upgrade van Silver naar Gold.

 

Downgrades

Robeco Euro Credit Bonds - van Silver naar Bronze

Dit fonds heeft een ervaren en stabiel team, een solide proces en een sterk fondshuis achter zich waardoor het een aantrekkelijke optie in zijn categorie is. De overtuiging van Morningstar-analist Jeroen Siecker in het team en het proces is ongewijzigd.

Echter, de vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en de prestaties in vergelijking met de benchmark, leidt voor de clean share class FH tot een downgrade van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Bronze.

 

Allianz China Equity - van Bronze naar Neutral

De ervaring en betrokkenheid van portefeuillebeheerder Christina Chung staat voor Morningstar nog altijd buiten kijf, maar het team dat haar ondersteunt, heeft sinds 2017 aardig wat personeel verloop gekend en analist Claire Lang is bezorgd dat dit de kwaliteit van de research voor het fonds ondermijnt.

De trage opbouw van de research deskundigheid van het team belemmert Chung's mogelijkheden om te kunnen profiteren van de uitdijende hoeveelheid kansen die het universum waar het fonds actief in is, biedt. Chung's aanpak is geleidelijk meer gediversifieerd geworden en stuurt nadrukkelijker op waarderingen. Die wijziging bracht wat hindernissen omtrent de verkoopdiscipline van posities met zich mee en dat verlaagde de overtuiging van Morningstar verder. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class RT omlaag van Bronze naar Neutral.

 

Fidelity India Focus - van Bronze naar Neutral

Dit fonds ziet portefeuille-adviseur Sandeep Kothari aan het eind van februari 2020 vertrekken zodat beheerder Amit Goel er vanaf dat moment alleen voor staat. Morningstar heeft vertrouwen in de capaciteiten van Goel om de op kwaliteitsgroei gerichte aanpak van dit fonds voort te zetten met behulp van het ondersteunende team dat hij goed kent.

Wel zal hij naar verwachting wijzigingen aanbrengen door de concentratie van de portefeuille te vergroten en daarmee de mate van active share ten opzichte van de benchmark. Morningstar vindt die aanpassingen verstandig, maar wil wel even aanzien hoe Goel het er vanaf brengt als hij in zijn eentje de volle verantwoordelijkheid voor het beheer van het fonds draagt.

Daarom blijft wel de People Pillar op Above Average, maar het oordeel op de Process Pillar zakt van Above Average naar Average. Samen met de invloed van de vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en de prestaties in vergelijking met de benchmark, leidt dit voor de clean share class Y Acc USD tot een downgrade van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Neutral.

 

JPM US Select Equity Plus - van Silver naar Neutral

Hoewel dit fonds profiteert van ervaren beheerders, diepgaande middelen en een goed proces, zijn er factoren in aantocht die de verwachtingen van Morningstar-analist Jeffrey Schumacher voor de toekomst temperen: aanstaande wijziging van de samenwerking tussen de twee beheerders, onevenwichtige aandelenselectie door het analistenteam en niet-effectieve uitvoering van het proces.

Schumacher is van mening dat het fonds meer moeite zal hebben om de Russell 1000 Index op voor risico gecorrigeerde basis op lange termijn te kunnen verslaan en daarom verlaagt hij zijn oordelen op de People en de Process Pillar van Above Average naar Average. De Morningstar Analyst Rating gaat omlaag van Silver naar Neutral voor alle fondsklassen.

 

Neuberger Berman High Yield Bond - van Bronze naar Neutral

Dit fonds kent een diepgaand en ervaren beheerteam, maar het beleggingsproces ontbeert een duidelijke voorsprong op zijn concurrenten in de Morningstar Categorie high yield bond. Daarom gaat het oordeel op de Process Pillar omlaag naar Average. De Morningstar Analyst Rating voor de 'clean' share class I USD, die voor fondsbeleggers in Nederland van belang is, gaat omlaag van Bronze naar Neutral.

  

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 4 t/m 10 februari

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten