Drie Amerikaanse aandelen met een groeiend dividend

Voor de dividendbelegger zijn bedrijven met een gezonde winstgevendheid en een solide financiële basis die hun dividend laten groeien interessante opties. De aandelenanalisten van Morningstar zetten drie van zulke bedrijven op een rij, alledrie Amerikaanse aandelen: Gilead, Intel en Citigroup.

Robert van den Oever 26 februari, 2020 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Gilead Sciences
Biotechbedrijf Gilead Sciences heeft een Wide Moat rating en noteert momenteel tegen een aandelenkoers die zo'n 20% onder de Fair Value van 84 dollar ligt die Morningstar-analist Karen Andersen voor het aandeel berekent. Gilead is toonaangevend op de markt voor HIV-medicijnen en behandelingen tegen hepatitis C en kanker. 

Het aandeel is ondergewaardeerd geraakt door zorgen over het vasthouden van de omzetgroei en het succes van nieuwe medicijnen die nu nog in de pijplijn zitten voor de komende jaren. Analist Andersen deelt die zorgen niet en ziet juist sterke omzetontwikkeling tot zeker 2003, dankzij de HIV-geneesmiddelen waar Gilead dominant in is. Een van de nieuwste medicijnen op dat gebied laat in zijn nog jonge bestaan spectaculaire groeicijfers zien, aldus de analist.

Gilead betaalt sinds 2015 dividend en dat is bovendien ieder jaar gegroeid, meest recent met 8%. De sterke kasstroom maakt de dividendbetaling en te verwachten groei voor de komende jaren mogelijk, voorziet Andersen. 

 

Intel
Chipfabrikant Intel Corp heeft eveneens een Wide Moat rating en een sterk track record van kasstroom generatie waardoor het in solide financiële staat verkeert. De schuld is opgelopen naar 16 miljard dollar als gevolg van de overnames van Altera en Mobileye, maar volgens Morningstar-analist Abhinav Davuluri brengt dat de financiële positie niet in gevaar. Die overnames en de groei van met name de cloud computing business betekenen een gezonde diversificatie die de afname van de pc-business ruimschoots compenseert.

In de afgelopen vijf jaar heeft Intel zijn dividend met gemiddeld 7% per jaar laten groeien. De analist rekent voor de komende vijf jaar op gemiddeld 5% dividendgroei per jaar, op basis van zijn calculaties voor de te verwachten omzet- en winstgroei die naar verwachting beide onder de 10% zullen blijven. 

 

Citigroup
Het dividendrendement van Citigroup ligt lager dan dat van veel concurrenten in de bankensector: 2,6% tegen 3,2% gemiddeld voor de rest van de brede financials sector. Binnen het type banken waar Citigroup het meest op lijkt, is de vergelijkbaarheid gunstiger, want bijvoorbeeld JP Morgan kent ongeveer hetzelfde niveau en dat van Bank of America lig zelfs iets lager.  

Maar los van het rendement is het interessant om te kijken naar wat er in het vat zit voor de toekomst. Want de pay-out ratio van Citigroup is momenteel aan de lage kant met 25%. Volgens Morningstar-analist Eric Compton kan dat makkelijk naar minstens 30%.

Dat vooruitzicht van geleidelijk hogere pay-out, in combinatie met een groei van de winst per aandeel in de bandbreedte tussen 5% en 10%, betekent voor de komende paar jaar een mogelijke dividendgroei van opgeteld rond de 10%. 

Omdat de pay-out ratio nu nog zo laag ligt, is de houdbaarheid van de dividendbetaling, dus de dividendzekerheid, geen enkel punt van zorgt, vindt analist Compton. Vanuit oogpunt van waardering is het aandeel Citigroup volgens de analist momenteel fair gewaardeerd.

 

Lees meer:

- 7 dividendaandelen uit opkomende markten

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten