7 dividendaandelen uit opkomende markten

Dividend is niet het eerste waar beleggers doorgaans aan denken bij opkomende markten. Toch zijn er steeds meer bedrijven in opkomende landen die al dermate volwassen zijn dat ze een interessant dividend uitkeren. Soms eerst voorzichtig, maar dat geeft wel de mogelijkheid tot dividendgroei in de toekomst. Dit zijn 7 aantrekkelijke dividendaandelen uit opkomende landen.

Annalisa Esposito 18 februari, 2020 | 8:14
Facebook Twitter LinkedIn

Veel opkomende landen kennen een snelle economische groei, sneller dan die in ontwikkelde, volwassen markten. Dat is een kenmerk waar veel beleggers hun keus voor opkomende markten op baseren. Maar daarbij kijken ze vaak over een ander belangrijk kenmerk heen, namelijk het potentieel van dividend en dividendgroei in opkomende landen.

Dividend is een bron van inkomen die zeker niet is voorbehouden aan gevestigde namen in ontwikkelde markten. Ook groeibedrijven in groei-economieën laten hun aandeelhouders steeds vaker meedelen in de winst. De MSCI World Index bijvoorbeeld telt 115 bedrijven die dividend uitkeren.

Er zijn verschillende redenen voor de opkomst van dividend in opkomende markten. Ten eerste zijn sommige bedrijven hun aanvangsfase ontgroeid en zijn ze inmiddels dusdanig volwassen geworden dat ze na hoge opstartinvesteringen nu de financiële ruimte hebben om niet meer alles te moeten terugploegen in de opbouw van het bedrijf, maar beleggers kunnen laten meedelen in de winst.

Tweede is dat de corporate governance (de G in ESG) steviger verankerd raakt bij ontwikkelende bedrijven. Dat leidt tot het besef dat aandeelhouders goed behandeld moeten worden en dat kan door dividend uit te keren, waardoor de loyaliteit van beleggers toeneemt.

De volgende 7 namen zijn aantrekkelijke dividendaandelen uit opkomende markten:

Samsung
De Zuid-Koreaanse gigant Samsung is wereldwijd toonaangevend in technologie; het concurreert met andere giganten zoals Apple op het gebied van smartphones en computers. Ook in halfgeleiders is het groot, en door de consolidatie in die branche is de winstgevendheid voor het handvol overgebleven spelers alleen maar toegenomen.

Juist die semiconductor tak zal blijven groeien, want de uitrol van 5G en Internet of Things zal de vraag naar chips verder opstuwen: steeds meer apparaten bevatten chips en die moten krachtiger zijn vanwege onderlinge verbondenheid en data-uitwisseling. Dit zal de belangrijkste groeifactor voor de toekomst zijn, stellen de aandelenanalisten van Morningstar. Volgens hen is het aandeel Samsung momenteel fair gewaardeerd. 

TSMC
Het Taiwanese TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) maakt hoogwaardige chips op basis van eigen ontwerpen. Mede daardoor, en door de superieure kostenvoordelen ten opzichte van concurrenten, heeft het aandeel een Narrow Moat rating. Het aandeel kent een gezonde 3,75% aan dividendrendement. Morningstar vindt het momenteel iets overgewaardeerd, maar de groeivooruitzichten zijn goed.

Sberbank
Binnen de financiële sector is de Russische Sberbank een van de beste dividenduitkeerders in de opkomende wereld. Het is de grootste bank van Rusland, historisch gezien de aangewezen spaarbank voor de Russische bevolking; de naam Sberbank betekent leterlijk spaarbank. Het dividendrendement beloopt momenteel 6%.

Morningstar volgt dit aandeel niet, maar Mark Boulton, manager van het Pictet Global Emerging Market High Dividend fonds (dat vier sterren heeft) vindt het 'een uitstekende bank met een goed rendement, een management van goede kwaliteit, en toch een redelijke waardering'. Boulton verwacht dat de Russische economie verder aantrekt en dat de risico's van eventuele economische sancties die de groei kunnen remmen, minder zullen worden.

Lukoil
Ook Russisch is oliebedrijf Lukoil en dat heeft het percentage kapitaal dat het aan zijn aandeelhouders uitkeert in de afgelopen 10 jaar stelselmatig verhoogd. Het dividendrendement bedraagt nu 5,39%.

Lukoil heeft recentelijk een nieuw dividendbeleid aangekondigd waarbij het 10% van zijn vrije kasstroom zal uitkeren. De vrije kasstroom generatie is significant verbeterd na een periode van investeringen is er meer ruimte om die kasstroom ten goede te laten komen aan beleggers. Richard Garstang, co-beheerder van het Overstone Global Equity Income fonds, is verheugd over het nieuwe dividendbeleid. Ook belangrijk vindt hij het feit dat het management van Lukoil 40% van het bedrijf bezit. Dat is volgens de fondsbeheerder een belangrijk governance-gegeven, zeker in een markt als Rusland.

Xinyi Glass
Als China's grootste glasproducent maakt Xinyi Glass vlakglas, autoruiten en glas voor de bouw. Vlakglas is de grootste divisie en dit wordt toegepast in de bouw, auto's en interieurs. Het bedrijf profiteert van de sterke groei van de binnenlandse consumptie in China, een van de belangrijkste strend en groei-aanjagers. Dat uit zich in een sterke toename van de woningbouw.

China is dus niet alleen een grote producent, maar ook een steeds belangrijkere consument van glas. Het aandeel Xinyi Glass heeft een dividendrendement van 5%.

Yue Yuen Industrial
Dit is een van 's werelds grootste fabrikanten van merkschoenen. Yue Yuen Industrial maakt schoenen voor merken als Adidas, Nike, Converse en Timberland. De groei van de vraag naar zulke schoenen zit vooral in Azië, waar consumenten steeds vaker sportschoenen dragen.

Het bedrijf investeert veel in het verder automatiseren van de productie, en dat zal bijdragen aan het vasthouden van de leidende positie als fabrikant die tegen de laagste kosten werkt. Het aandeel kent een dividendrendement van 6,6%.

Corporacion Inmobiliaria Vesta
Vesta is een groot vastgoedbedrijf in Mexico dat zich richt op de ontwikkeling en verhuur van industriële gebouwen en distributiecentra in Mexico. Klanten zijn onder meer bedrijven in de luchtvaart, automotive en medische apparatuur.

Het bedrijf heeft onlangs een groeistrategie voor de komende vijf jaar ontvouwd. Fondsbeheerder Boulton van Pictet vindt de doelstellingen van die strategie ambitieus maar wel haalbaar. Hij vindt het aandeel Vesta interessant omdat het aantrekkelijk gewaardeerd is, sterk cash genererend is en in staat is om te investeren in groei terwijl het tegelijk een aantrekkelijk dividend uitkeert. Het dividendrendement is momenteel 3,77%.

 

Lees meer over dividendbeleggen:

Dit zijn de beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Zo verschillend zijn dividendfondsen: de factoren ontleed

Dit is de invloed van factoren op rendement van dividendfondsen

Dividendfondsen: kwaliteit versus waarde - deel 1

Dividendfondsen: kwaliteit versus waarde - deel 2

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Annalisa Esposito  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten