Active-Passive Barometer 2019: passieve obligatiefondsen succesvoller dan actieve

Actief beheerde fondsen in Europa blijken meestal niet in staat om hun passieve concurrenten binnen de categorie te verslaan, is de conclusie van Morningstar's Active-Passive Barometer over 2019. Na de aandelencategorieën kijken we deze keer naar de obligatiecategorieën. Daar is het beeld eveneens in het voordeel van de passieve fondsen.

Robert van den Oever 11 maart, 2020 | 8:03
Facebook Twitter LinkedIn

De Active-Passive Barometer van Morningstar meet de prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen ten opzichte van hun passieve concurrenten in hun respectievelijke Morningstar Categorieën. Eerder hebben we belicht hoe aandelenfondsen uit de Barometer komen. Het artikel daarover leest u hier:

 

Obligatiefondsen laten eenzelfde beeld zien: het succespercentage van actieve obligatiefondsen is laag, net als in eerdere onderzochte periodes. Over de afgelopen 10 jaar is minder dan een kwart van de actieve obligatiebeheerders erin geslaagd om de gemiddelde passieve concurrent te verslaan en te overleven in 10 van de 12 categorieën die Morningstar heeft onderzocht. 

Methodologie
Het onderzoek voor de Active-Passive Barometer vindt elk jaar plaats. De actieve fondsen worden afgezet tegen een maatstaf die is samengesteld uit daadwerkelijk verkrijgbare passieve fondsen met hun bijbehorende kosten. De vergelijking van de actieve fondsen gebeurt dus niet ten opzichte van één enkele theoretische benchmark, maar ten opzichte van de echte prestaties van passieve fondsen, inclusief de invloed van hun kostenplaatje.

De vergelijking wordt gemaakt over meerdere tijdsperiodes: 1 jaar, 3 jaar, 5 jaar en 10 jaar, alle eindigend met de data per ultimo 2018. Het onderzoek bestrijkt 21.000 actieve en passieve fondsen die in Europa gevestigd zijn en die samen zo'n 3.560 miljard euro aan vermogen onder beheer hebben.

De Active-Passive Barometer helpt beleggers bij hun beleggingsbeslissingen en de keuze voor actief of passief. De vergelijking geeft inzicht in de mate van succes van actieve fondsen in verschillende categorieën over de lange termijn.

Obligatiecategorieën
Om een beeld te krijgen van hoe de actieve obligatiefondsen presteren ten opzichte van hun passieve concurrenten, geven we hier enkele voorbeelden van obligatiecategorieën weer. Om te beginnen de categorieën in dollar-obligaties:

Active passive barometer 2019 exh 66

Active passive barometer 2019 exh 68

Active passive barometer 2019 exh 61

En vervolgens de tabellen voor de drie vergelijkbare euro-obligatiecategorieën:

Active passive barometer 2019 exh 56, 57, 58

 

 

Lees meer:

Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste en de beste fondshuizen

- Fund flows 2019: aandelenfondsen trekken een sprintje in december

- Wereldwijde fund flows verdubbeld naar 1.000 miljard dollar

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten