Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar's fondsanalisten

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een reeks beleggingsfondsen herbeoordeeld of voor het eerst voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 17 maart, 2020 | 9:18
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability - Gold

Dit fonds onderscheidt zich door de research-aanpak met hoge integriteit en het uitstekende beheerteam, waardoor het volgens Morningstar-analist Ronald van Genderen een van de beste ideeën voor wereldwijde aandelenfondsen is. De kracht van de strategie ligt in de benadering die is gestoeld op teamwork.

Hoofdbeheerder Sashi Reddy staat sinds medio 2016 aan het roer en krijgt sterke ondersteuning vanuit de Sustainable Funds Group van Stewart Investors, waar onder meer de zeer ervaren co-beheerder David Gait deel van uitmaakt. Het team speurt naar namen van hoge kwaliteit met solide financiële positie die hun winst gestaag laten groeien vanuit duurzame businessmodellen. 

Analist Van Genderen start met het volgen van de in Ierland gevestigde variant van dit fonds en kent het een Morningstar Analyst Rating van Gold toe.

 

Upgrades

Stewart Investors Worldwide Sustainability - van Silver naar Gold

Dit fonds hangt nauw samen met het hierboven besproken Leaders fonds, met het verschil dat Leaders zich concentreert op large-caps en dit fonds als all-cap fonds een bredere scope heeft. De onderliggende strategieën zijn goeddeels vergelijkbaar, zoals hierboven omschreven, maar wel is er een andere hoofdbeheerder: Nick Edgerton.

De upgrade van Silver naar Gold voor de fondsklasse die voor beleggers in Nederland van belang is, is het gevolg van de invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten.

 

Fidelity Index Japan - van Bronze naar Silver

Voor beleggers die in Japanse large-cap aandelen willen beleggen is dit fonds een van de betere opties, vindt Morningstar-analist Kenneth Lamont. Zijn overtuiging is gestoeld op de lage kosten en de representatieve beta blootstelling van dit indexfonds, juist in een markt waar passieve beleggingen het over lange perioden goed hebben gedaan. De marktkapitalisatie-gewogen MSCI Japan Index volgt de prestaties van zo'n 320 Japanse large- en mid-cap aandelen die samen ongeveer 85% van de totale marktwaarde vertegenwoordigen.

De lopende-kostenfactor van 0,10% geeft dit fonds een aanmerkelijk kostenvoordeel in vergelijking met actieve en ook met passieve concurrenten. Deze lage kosten hebben bijgedragen aan de solide prestaties, waarbij het fonds zijn categoriegenoten heeft verslagen op de terugkijkende drie- en vijfjaarsperioden. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating van dit fonds omhoog van Bronze naar Silver.

 

Amundi IS JPX-Nikkei 400 ETF - van Bronze naar Silver 

Nog een ETF in Japanse aandelen is deze van Amundi waar analist Kenneth Lamont ook positief over is. Deze past een kwaliteitsfilters toe over een brede en gediversifieerde beta blootstelling naar een markt waar passieve fondsen het goed gedaan hebben. De JPX-Nikkei 400 Index screent de 400 aandelen die er deel van uitmaken aan de hand van verschillende factoren, zoals rendement op eigen vermogen, operationele winst en corporate governance. 

De geselecteerde aandelen worden dan naar marktkapitalisatie gewogen, met een maximum van 1,5% op individuele namen. Het fonds deelt veel kenmerken met pure marktkapitalisatie-gewogen concurrenten. Dat is een van de sterke punten van de strategie aangezien in de categorie Japanse aandelen gebleken is dat passieve fondsen lastig zijn te verslaan.

Met een lopende-kostenfactor van 0,18% is het fonds een van de goedkoopste in zijn categorie. Het fikse gat tussen deze kosten en die van concurrenten alleen al betekent meewind voor het rendement. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating van dit fonds omhoog van Bronze naar Silver.

 

Vanguard Japan Stock Index - van Bronze naar Silver

Voor beleggers die in Japanse large-cap aandelen willen beleggen is dit fonds een sterke propositie, aldus Morningstar. De overtuiging is gebaseerd op de lage kosten en de representatieve beta blootstelling van dit indexfonds in een markt waar passieve beleggingen het over lange perioden goed hebben gedaan. De marktkapitalisatie-gewogen MSCI Japan Index volgt de prestaties van zo'n 320 Japanse large- en mid-cap aandelen die samen ongeveer 85% van de totale marktwaarde vertegenwoordigen.

De lopende-kostenfactor van 0,16% geeft dit fonds een aanmerkelijk kostenvoordeel in vergelijking met actieve concurrenten. Deze lage kosten dragen bij aan de prestaties en het fonds heeft zijn categoriegenoten ruimschoots verslagen in de drie-, vijf- en tienjaarsperioden. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating van dit fonds omhoog van Bronze naar Silver.

  

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 25 februari t/m 3 maart

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten