Fondsen met de beste downside-capture ratio tijdens de uitverkoop

Veel beleggingsfondsen hebben het zwaar gehad tijdens de uitverkoop op de beurzen van de afgelopen weken. Toch zijn er verschillen in prestaties. Aan de hand van de downside-capture ratio bekijkt Morningstar welke fondsen er goed uitgesprongen zijn.

Ronald van Genderen 24 maart, 2020 | 11:16
Facebook Twitter LinkedIn

De downside-capture ratio drukt uit in welke mate de koers van een fonds meedaalt in vergelijking met die van een index. Bij Morningstar wordt hiervoor als vergelijkingsmaatstaf de index gebruikt die als benchmark voor een bepaalde Morningstar categorie wordt gehanteerd. Met andere woorden: hoe verhoudt de daling van bijvoorbeeld een wereldwijd aandelenfonds zich tot de daling van de MSCI ACWI?

Juist in perioden zoals de afgelopen paar weken met enorme, plotselinge koersdalingen op de aandelenmarkten is de downside-capture een maatstaf bij uitstek om te kunnen vaststellen welke fondsen het best in staat zijn geweest om koersval-dempende tactieken toe te passen.

Bescherming loont
Op de lange termijn blijken de beleggingsfondsen die het best beschermd zijn tegen de klappen van zo'n neergaande markt, ook de overall best presterende fondsen te zijn. Immers, als een fonds die marktdalingen helemaal moet incasseren, dan moet er in de periode daarna wel erg veel overrendement worden gemaakt om het verlies te kunnen compenseren, en meer dan dat. Oftewel, op de lange termijn zou men meer kunnen winnen door tijdens crises minder te verliezen.

Daarvoor kan een fondsbeheerder diverse instrumenten aanwenden. Het meest voor de hand liggende dempende middel is het gedeelte cash in de beleggingsportefeuille. Dat is niet onderhevig aan koersbewegingen. Niet omlaag, maar ook niet omhoog. Dus cash maakt geen rendement, maar is wel een instrument om aankopen voor de portefeuille te kunnen doen zodra de belegger interessante kansen ziet.

Kwaliteit
Een andere factor om verlies te mijden is kwaliteit. Fondsbeheerders die risicovolle bedrijven met hoge schulden en een danig opgerekte balans links laten liggen, springen er vaak beter uit als de markten plots kelderen. Want dan zijn het de problematische bedrijven die als eerste instorten, en bovendien het hevigst.

Risico versus prestatie
Onderzoek van Morningstar onder Amerikaanse beleggingsfondsen en hun rendementen in de periode 19 februari 2020 tot en met 9 maart 2020 laat zien dat fondsen die overwogen zijn in de meest risicovolle sectoren die bekendstaan als niet-defensief, het slechtst hebben gescoord. Zij hebben downside-capture ratio's van meer dan 100%, ofwel hun rendement is harder gedaald dan het categoriegemiddelde van hun Morningstar categorie benchmark.

Het gaat daarbij om fondsen die overwogen zaten in de sectoren energie en financials en juist onderwogen in aandelen van bedrijven in de gezondheidszorg. Ook aandelen in grondstoffenbedrijven trokken het rendement omlaag.

Fondsen die de sectoren energie en financials vermeden of daar duidelijk in onderwogen waren, scoorden het best, met downside-capture ratio's van tussen de 60 en 70%. Ten opzichte van hun benchmark betekent dit dat ze een flink deel van het verlies wisten te vermijden.

Fondsen in Nederland
Maar welke aandelenfondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn, hebben goede bescherming geboden tegen koersdalingen in de afgelopen weken? Onderstaand een drietal overzichten met ieder vijf fondsen die een relatief gunstige downside-capture ratio hadden in het lopende jaar (van 1 januari tot en met 19 maart). Daarnaast dienden de fondsen te beschikken over een postieve Morningstar Analyst Rating (Bronze, Silver of Gold).

20200323 Belegger

20200323 Belegger

20200323 Belegger


Uiteraard vormen de bovenstaande lijstjes geen aankoopaanbevelingen. Echter, wellicht bieden ze enige inspiratie bij het zoeken naar aandelenbeleggingen die ook in heftige tijden op de beurs de nachtrust niet te veel verstoren.

 

Lees meer:

- Doen actieve fondsen het beter tijdens een beurscorrectie?

- Defensieve fondsen voor moeilijke tijden

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten