Defensieve fondsen voor moeilijke tijden

De stemming op de beurs is omgeslagen. Hoewel veel beleggingsportefeuilles hard geraakt zullen worden, zijn er ook fondsen die in moeilijke tijden vaak beter presteren dan hun concurrenten. In tijden van neergang kunnen juist zij hun defensieve kwaliteiten bewijzen. Morningstar neemt twee van deze defensieve fondsen onder de loep.  

Jeffrey Schumacher, CFA 10 maart, 2020 | 12:46
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers hebben een exceptioneel decennium achter de rug waarin beursindices wereldwijd nieuwe records vestigden. Aangevoerd door de FANG-aandelen leek niets de bull markt te kunnen stoppen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de Brexit en andere economische zorgen werden door beleggers afgeschud en konden de bullmarkt soms tijdelijk onderbreken, maar niet serieus frustreren. Het nieuwe decennium begon dan ook voortvarend, maar een nieuw coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt en dat na de uitbraak in de Chinese regio Wuhan snel om zich heen greep, bleek wel in staat om de positieve stemming drastisch te doen omslaan.

Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 100.000 besmettingen met het coronavirus geregistreerd, waarbij vooral China, Zuid-Korea, Iran en Italië hard zijn geraakt. De snelle verspreiding van het virus wakkert hamstergedrag voor basisbehoeften bij mensen aan, heeft van Noord-Italië een no-go area gemaakt en dreigt de wereldwijde economie op slot te gooien. De negatieve spiraal heeft de Amerikaanse centrale bank er al toe aangezet de beleidsrente met 50 basispunten te verlagen.

Naast de zorgen om het virus kregen de financiële markten op maandag 9 maart een nieuwe dreun te verwerken, in het bijzonder de olie-industrie. Onenigheid binnen het OPEC+ kartel tussen Rusland en Saoedi-Arabië over het te voeren beleid zorgde voor een agressieve actie van de Arabieren door een prijsoorlog te starten en de productie op te voeren terwijl de wereldeconomie lang niet zo robuust oogt als een aantal maanden terug. Het gevolg was een mokerslag voor beurzen wereldwijd en voor de olieprijs in het bijzonder.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid