Top 5 Aandelen Emerging Markets: Artisan aan kop

Hoewel risicovolle beleggingen vaak in de uitverkoop gaan tijdens een crisis, blijken aandelen uit opkomende landen tijdens de huidige coronacrisis relatief goed stand te houden. Verrassend genoeg worden deze prestaties vooral gedragen door Chinese aandelen, het land waar de gezondheidscrisis ontsproot. Vooral in Latijns-Amerikaanse aandelen kleuren de koersborden dieprood.

Ronald van Genderen 06 april, 2020 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

Waar de zorgen omtrent het coronavirus zich in eerste instantie beperkten tot China, en dan met name de provincie Hubei, is er inmiddels sprake van een wereldwijde gezondheidscrisis. Eentje die diepe sporen nalaat in de wereldwijde economie en op financiële markten.

Gedurende de start van het jaar kabbelden wereldwijde markten rustig voort, terwijl in China al sprake was van een groeiende crisis en het land verregaande maatregelen afkondigde om verspreiding van het virus in te dammen. Financiële markten begonnen pas half februari onrustig te worden, nadat het virus in eerste instantie in Italië en later ook in andere landen de kop opstak. Al snel doken markten in een heftige duikvlucht, met uitslagen naar beneden die we sinds 1987 niet meer hadden gezien.

Verlies beperkt
In tijden van dergelijke crises verkopen veel beleggers hun meest risicovol geachte posities. Binnen de beleggingscategorie aandelen gaat de aandacht dan al snel naar opkomende landen. Toch weten aandelen uit deze landen zich tijdens de huidige coronacrisis relatief goed staande te houden.

Het verlies voor de MSCI Emerging Market index bedraagt over het eerste kwartaal 21,84%. Hoewel dit in absolute getallen natuurlijk een forse aderlating is voor beleggers, is dit in vergelijking met het verlies van 19,23% voor de MSCI World zo slecht nog niet. Zeker niet wanneer men bedenkt dat Europese aandelen het juist nog wat slechter hebben gedaan, de MSCI Europe noteerde een verlies van 22,59%.

Chinese aandelen kleinste verlies
Verrassend genoeg presteren Chinese aandelen over de periode eind december 2019 tot en met eind maart 2020 het best. De MSCI China index noteerde een verlies van slechts 8,15%. De index voor binnenlandse A-shares wist het verlies zelfs te beperken tot slechts 7,65%. De relatief goede prestaties van de Chinese index is onder meer te verklaren door de rendementen die de indexzwaargewichten Alibaba (-6,20%) en met name Tencent (+4,10%) lieten zien. Echter, ook andere namen deden het goed. Zo staan de koersen (in euro’s gemeten) van JD.com, NedEase en TAL Education Group allemaal nog in het groen dit jaar.

Andere landen in de Aziatische regio wisten de verliezen ook binnen de perken te houden. Zo daalde de MSCI Taiwan index met 17,20% en de MSCI Korea index met 20,66%. Onder de grote Aziatische landen was India de enige dissonant met een verlies van 29,54%.

Latijns-Amerika bloedrood
Onder de opkomende landen kleuren de koersborden met name in Latijns-Amerika bloedrood. Dat geldt ook voor het belangrijkste land in de regio, Brazilië. Aandelen kelderden hier met 49,09% en daarmee is het de slechtst presterende markt wereldwijd. Andere landen in de regio, zoals Colombia, Argentinië en Peru, deelden in de malaise. Dichter bij huis was het Rusland dat zwaar onderuit ging. Dat had niet alleen met de coronacrisis te maken, maar ook met het feit dat het land sinds maart in een olieprijsoorlog verzeild is geraakt met Saoedi-Arabië.

De Top 5
In de top 5 van deze week de vijf best presterende Emerging Market aandelenfondsen over de eerste drie maanden van 2020 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).

Artisan Developing World Fund
De rangschikking wordt aangevoerd door Artisan Developing World Fund. Het fonds dat pas in 2019 werd gelanceerd, wordt beheerd door de ervaren Lewis Kaufman. Onder zijn leiding heeft het fonds het verlies dit jaar veruit het beste weten te beperken. Daarvoor had hij een aantal ingrediënten. Allereerst streeft hij naar een portefeuille die profiteert van de ontwikkeling in opkomende landen. Dat kan door te beleggen in bedrijven uit die landen zelf, maar ook door te investeren in Westerse bedrijven die in opkomende landen actief zijn of van hun ontwikkeling profiteren. Zo was per eind 2019 circa 35% van de portefeuille belegd in Westerse bedrijven, zoals Netflix, NVIDIA en Adyen. Daarnaast heeft de portefeuille een stevig groei karakter en is het voornamelijk belegd in large-caps. Precies het gedeelte van de markt dat zich relatief goed staande heeft gehouden.

PGIM Jennison Emerging Markets Equity
Op gepaste afstand volgt PGIM Jennison Emerging Markets Equity op de tweede plek. Het fonds, dat wordt beheerd door een team van drie beheerders (Mark Baribeau, Albert Kwok en Sara Moreno), belegt in bedrijven die zich in de beginfase van een versnelling in hun groei bevinden. Dat betekent niet dat alleen in kleinere bedrijven wordt belegd. Zo zijn de twee grootste posities in het fonds Alibaba en Tencent. Alle twee zwaargewichten in de MSCI EM index en aandelen die goed de coronacrisus doorstaan. Echter, een sterkere bijdrage aan de sterke relatieve prestaties kwam van de grote overweging naar de sector gezondheidszorg en de goede aandelenselectie daarbinnen (o.a. Zai Lab en Innovent Biologics).

 

Top 5 Aandelen Emerging Markets

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Emerging Markets apr 2020 NL vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten