Marktbarometer maart: enorm verschil tussen waarde en groei

De Morningstar Marktbarometer per eind maart laat enorme verschillen zien tussen de beleggingsstijlen groei en waarde. Tijdens de grote verkoopgolf van afgelopen maand wist groei de verliezen beter te beperken dan waarde. Ook wordt duidelijk dat de large-caps beter bestand zijn tegen de uitverkoop dan small-caps. Dit is de Morningstar Marktbarometer over maart.

Fernando Luque 03 april, 2020 | 12:08
Facebook Twitter LinkedIn

De koersdalingen van de maand maart resulteerden in een Morningstar Europe NR index die met 15,4% is gedaald. In de loop van de maand is het beeld wat gekanteld, want zoals we eerder hebben geconstateerd kleurden in de laatste week van de maand ale negen segmenten van de Morningstar Style Box weer groen.

Over de volledige maand bekeken daalde de groei-stijl met 9%, terwijl de waarde-aandelen verder onderuit gingen met 20%.

European Market Barometer Value Growth 202003

Ook opvallend is het verschil in rendement tussen large-caps en small-caps. Large-caps verloren 11,4% en small-caps doken verder in het rood met een min van 18,4%.

European Market Barometer Large Small 202003

De prestatie van het segment large-cap waarde met een verlies van 18,5% in maart steekt schril af bij de 6% verlies van large-cap groei. Het verschil is voornamelijk te wijten aan sector biases. Het segment large-cap waarde omvat onder meer de grote oliebedrijven en de banken en die hebben het slecht gedaan met verliezen van respectievelijk 16,9% en 22,1%. Op bedrijfsniveau vinden we Royal Dutch Shell met 20% verlies en BP met een min van 15%. Bij de banken springen BNP Paribas met 37% verlies en Banco Santander met 33% in de min eruit.

European Market Barometer Style Retruns 202003

 

De best presterende sectoren in maart waren gezondheidszorg met slechts 2,2% verlies en defensieve consumentengoederen met 5,5% daling.

European Market Barometer Sectors 202003

 

De consequentie van de turbulentie en de stevige koersdalingen is dat waarde-aandelen zelden zo goedkoop zijn geweest als nu. Het segment large-cap waarde kent een korting van maar liefst 35% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar hanteert. Voor large-cap groei bedraagt die korting slechts 5%.

European Market Barometer Style Valuations 202003

Op sectorniveau kent energie momenteel de hoogste korting met 44% ten opzichte van de Fair Value.  

European Market Barometer Sector Retruns 202003

 

Lees meer:

Marktbarometer vierde week maart: alles in het groen

- Marktbarometer derde week maart: small-caps in de uitverkoop

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten