Marktbarometer vierde week maart: alles in het groen

De wekelijkse Morningstar Marktbarometer laat zien dat alle stijlsegmenten van de Morningstar Style Box afgelopen week winst hebben geboekt. Opvallend was daarbij dat de waarde-stijl het beter deed dan de groei-stijl. Herstel van de grote olie-aandelen was de drijfveer achter die ontwikkeling.

Robert van den Oever 30 maart, 2020 | 13:56
Facebook Twitter LinkedIn

Na een paar bloedrode weken toonde de afgelopen week weer herstel op de aandelenbeurzen. Daardoor wisten alle negen segmenten van de Morningstar Style Box in het groen te eindigen over die week. Daarbij valt op dat de waarde-stijl beter presteerde dan de groei-stijl. In de afgelopen maanden was het bijna altijd juist de groei-stijl die het beter deed, ook toen de beurzen plots naar beneden gingen kende groei een kleiner verlies.

European Market Barometer Value Growth 20200326

De waarde-stijl boekte een winst van 8,5% tegen 7,7% positief rendement voor de groei-stijl. Vooral bij de large-caps was het verschil duidelijk: 9,1% voor waarde om 8,4% voor groei.

European Market Barometer Style Retruns 20200326

In de bovenstaande grafiek geeft de middelste style box de prestaties over de afgelopen maand weer. De negatieve rendementen zijn ongekend over die periode, maar als we kijken naar de style box over 1 jaar (rechts), dan blijkt de groei-stijl - met inbegrip van die ene slechte maand - toch nog op een plus uit te komen. Dat is veelzeggend over de sterke prestaties in de eerste 11 maanden van deze 12-maands periode.

Dat de waarde-stijl het zo goed deed, is deels te danken aan het opveren van enkele grote olie-aandelen. De oliesector won afgelopen week bijna 17%.

European Market Barometer Sector Retruns 20200326

 

De slechte relatieve prestatie van het segment large-cap gemengd is te wijten aan de verliezen bij de grote consumentengoederenfabrikanten zoals Unilever (-3,4%), Nestle (-0,8%) en Danone (-5,1%). De sector defensieve consumentengoederen was afgelopen week de sector met de kleinste winst, namelijk 1,4%.

Verder valt op dat afgelopen week de small-caps het beter hebben gedaan dan de large-caps, al is het verschil niet heel groot: 7,4% tegen 7,1%.European Market Barometer Large Small 20200326

 

Dat komt omdat bij de large-cap segmenten de stijl large-cap gemengd de hoogste marktkapitalisatie kent, en juist deze stijl het het afgelopen week het slechtst. In het small-cap segment heeft het stijlsegment small-cap groei de hoogste marktkapitalisatie, en dat segment heeft het beter gedaan dan small-cap waarde en small-cap gemengd.

European Market Cap 20200326

 

Lees meer:

- Marktbarometer derde week maart: small-caps in de uitverkoop

Marktbarometer medio maart: alle beleggingsstijlen onderuit

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten