Marktbarometer derde week maart: small-caps in de uitverkoop

De grote koersdalingen op de aandelenbeurzen troffen tot dusver waarde- en groei-aandelen, waarbij groei-aandelen net iets beter van af kwamen. Daardoor is het verschil in rendement tussen beide beleggingsstijlen iets groter geworden. Afgelopen week is er een ander verschil bijgekomen: small-caps hebben het veel slechter gedaan dan large-caps. We bekijken rendementen binnen de de Morningstar Style Box vanwege de uitzonderlijke marktsituatie nu elke week. Dit is de meest actuele Morningstar Marktbarometer.

Fernando Luque 25 maart, 2020 | 15:14
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Barometer voor de week die eindigde per 20 maart laat zien dat het verschil in rendement tussen waarde- en groei-aandelen verder is toegenomen. Groei-aandelen wisten het verlies met 1,7% iets beter te beperken dan waarde-aandelen die gemiddeld 3,5% verloren.

European Market Barometer Value Growth 20200320

Wel is er deze week een ander verschil duidelijk in beeld gekomen: small-caps hebben het veel slechter gedaan dan large-caps. Tot nu toe was dat verschil lang niet zo uitgesproken. Dat het nu optreedt, kan verklaard worden uit het feit dat zodra een verkoopgolf begint, fondsbeheerders noodgedwongen eerst de meest liquide aandelen uit hun portefeuille verkopen, en dat zijn nu eenmaal de large-caps. Als de verliezen aanhouden, en de verkoopmanie gaat door, dan komen ook small-caps aan de beurt, maar dus met een zekere vertraging. 

European Market Barometer Large Small 20200320

Opvallend is verder dat de Morningstar Style Box over afgelopen week één segment telt met een positief rendement, en een met een vlak rendement. Large-cap gemengd wist 1,6% te winnen. Dat staat in contrast met Large-cap waarde, dat juist 3,5% verloor en zodoende het gat tussen beide stijlen vergrotte, zoals boven beschreven.

European Market Barometer Style Retruns 20200320

 

Het positieve resultaat van het segment large-cap gemengd is te danken aan de hoge weging van sommige bedrijven in de sectoren defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg. De aandelen die afgelopen week het meest bijdroegen aan dit segment zijn Nestlé met 9,1%, Roche met 5,9%, Novartis met 4,5%, L'Oreal met 5,1% en Unilever met 5,3% positef rendement.

European Market Barometer Sector Returns 20200320

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer medio maart: alle beleggingsstijlen onderuit

Marktbarometer februari: bloedrode beurzen door corona-angst

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten