Er zijn technische problemen met het inschrijven van gebruikers. We proberen dit zo snel mogelijk op te lossen en intussen vragen we om uw geduld.

Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor april.

Robert van den Oever 07 april, 2020 | 12:09
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index daalde in maart met 13,66% en sloot de maand af op een stand van 3.076. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief licht ondergewaardeerd, waarbij de gemiddelde korting voor aandelen in de index uitkomt op 20% per eind maart, en dat is 15% onder de korting van 5% die per eind februari te noteren was.

Op relatieve basis is nutsbedrijven de duurste sector en die noteert tegen een korting van gemiddeld 8% ten opzichte van de Fair Value. Een maand eerder was nog sprake van een premie van 3%. De grootste korting is er bij de energiesector die gemiddeld 45% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 53% ten opzichte van de Fair Value. Energie is de goedkoopste sector met een korting van 76% ten opzichte van de Fair Value.

De meeste nieuwe namen voor deze maand komen uit de sector financials, die vijf namen bijdroeg. Van die vijf heeft Erste Group Bank de hoogste korting met 58%.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Boral
De afname van de huizenbouw in Australië zal de omzetgroei remmen, maar dit zal naar verwachting worden gecompenseerd door hogere investeringen in infrastructuur. Het rendement op het eigen vermogen kan verder omhoog door verdere desinvestering van activiteiten die een hoge vaste-kostenbasis hebben en minder aantrekkelijk zijn.

ViacomCBS
De sportrechten die CBS bezit zijn zeer waardevol, waaronder de NFL en college football. Dat geeft CBS onderhandelingsruimte in de gesprekken met tv-distributeurs en met adverteerders rondom de sportuitzendingen. Viacom bezit een reeks bekende kabelnetwerken, zoals MTV, Nickelodeon en BET die zeer populair zijn onder hun doelgroepen die anders lastig bereikbaar zouden zijn. Kwaliteitscontent helemaal zelf maken is lastig en duur, maar CBS bezit een van de succesvolste televisieproductiestudio's.

Tata Motors
Als grootste producent van bedrijfsvoertuigen in India kan Tata profiteren van de effecten van hogere overheidsuitgaven aan infrastructuur en de daarmee samenhangende toename van het goederenvervoer. India telt nog slechts 30 voertuigen per 1.000 inwoners, dus er is volop groeipotentieel. Tata is eigenaar van Jaguar Land Rover en de merken uit dat onderdeel zullen bovengemiddelde groei laten zin in opkomende markten.

US Foods Holding
De aanhoudende reeks overnames bezorgen US Foods schaalgrootte en efficiency. De toevoeging van een e-commerce platform helpt om de omzet per klant en de klantentrouw te vergroten. In de afgelopen 6 jaar heeft het bedrijf zijn winstmarges en rendement op kapitaal structureel verbeterd en dat zal voorlopig doorgaan. US Foods profiteert van structurele consumptietrends, waarbij meer buitenshuis gegeten wordt.

Erste Group Bank
In vergelijking met zijn concurrenten in de Nordics heeft Erste slechts een bescheiden afhankelijkheid van wholesale funding, met een leningen/spaargeld verhouding van gemiddeld 90% in de afgelopen vijf jaar. Dankzij lagere afwaarderingen en hogere winstgevendheid heeft Erste nu een betere kapitaalvoorziening, die ook schokken op de korte termijn zou kunnen opvangen. De kwaliteit van de assets is sinds 2013 sterk verbeterd door afbouw van slechte leningen in Centraal- en Oost-Europa.

Fresenius
Onderliggende demografische trends zoals vergrijzing, overgewicht en diabetes houden de vraag naar de medicijnen van Fresenius op deze gebieden hoog. De pijplijn aan nieuwe medicijnen kan de omzet een extra stimulans geven. De balans is zeer sterk en het bedrijf heeft voldoende reserves om goed door de crisisperiode heen te komen.

Engie
Door zijn goed gespreide netwerk van waterkracht- en kerncentrales kan Engie profiteren van de stijgende energieprijzen in Europa. Door de geografische spreiding kan Engie goed inspelen op de overgang van kolengestookte centrales naar andere vormen van energie-opwekking. Investering in nieuwe activiteiten die niet heel kapitaalintensief zijn kunnen wel veel waarde toeveoegen. Beter inzicht in de verwachte resultaten voor de langere termijn kunnen ervoor zorgen dat de korting op deze sector als geheel minder wordt en zelfs verdwijnt.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor april:

LCGCPL 2020 04 tabel 1

LCGCPL 2020 04 tabel 2

LCGCPL 2020 04 tabel 4 LCGCPL 2020 04 tabel 3

 

 

Bekijk ook deze video's over aandelen:

Zo ontdek je koopkansen in de huidige bear-markt

- Interessante kansen in industriële automatisering

- Hier zitten de kansen in nutsbedrijven

- Kan de luxe-goederen sector herstellen van de crisis?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings