Fonds van de Week: Robeco BP US Large Cap Equities

Het fonds Robeco BP US Large Cap Equities heeft een beleggingsproces op basis van waarde en momentum en dat heeft zich op de lange termijn bewezen. Het team maakt goed gebruik van de kwantitatieve analyse binnen Boston Partners. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever 15 april, 2020 | 16:37
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco BP US Large Cap Equities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

Robeco BP US Large Cap Equities

Het bewezen, op waarde georiënteerde beleggingsproces en de ervaren beheerders brengen dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het proces is gebouwd rond waarde- en momentum factoren en maakt gebruik van de kwantitatieve analisten van Robeco Boston Partners. Ook afgestrafte aandelen aandelen komen in aanmerking, mits er een duidelijke drijfveer is die de verborgen waarde kan ontsluiten.

Deze benadering heeft een sterk track record opgeleverd. Tijdens junk-rally’s en tijdens correcties kan het fonds soms achterblijven, maar dat zijn kortetermijn kwesties. 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 16 Robeco BP US Large Cap Equities F USD grafiek vrijstaand

Beheerteam
De continuïteit in het team en de aanpak brengen het een High oordeel op de People Pillar. Het management team van de strategie groeide naar vier leden toen Boston Partners veteraan-aandelenanalist David Cohen en Stephanie McGirr aantrok om co-beheerders Mark Donovan en David Pyle te vergezellen. Dat biedt helderheid over de toekomst, al zijn er nog geen plannen voor pensionering van Donovan of Pyle.

Boston Partners heeft een reputatie opgebouwd als het gaat om soepele opvolging van beheerders, en dat geldt ook voor dit fonds. Donovan, die al ervaring heeft opgebouwd sinds de jaren tachtig, begon in 1997 op deze strategie als co-beheerder naast Wayne Sharp. Toen Sharp eind 2005 met pensioen ging, volgde Pyle hem op. Hij was al sinds 2000 aan het fonds verbonden als analist, net zoals de andere drie teamleden ook analist waren alvorens ze beheerder werden.

De vier werken nauw samen bij alle beleggingsbeslissingen. Donovan en Pyle hebben ieder meer dan 1 miljoen dollar belegd in de strategie en de andere twee ieder minstens 100.000 dollar.

Het team maakt gebruik van de 23 fundamentele analisten en 8 quant analisten van Boston Partners. Als een analist eenmaal bij het fondshuis is, gaat die zelden weer weg. Een van de long-short generalisten deed dat wel in 2010, maar keerde als snel weer terug bij het fondshuis.

Fondshuis
Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Via de financiële holding Orix Europe bezit het diverse onafhankelijk opererende vermogensbeheerders die samen met Robeco consortium vormen, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM) en RobecoSAM. Hoewel alle entiteiten autonoom werken, zijn de banden tussen RIAM en RobecoSAM recentelijk aangehaald, en dat zorgt voor nauwere samenwerking in management en beleggingsbeleid.

De reorganisatie vergrootte de invloed van RIAM op RobecoSAM en leidde tot wat verloop in het senior management van RobecoSAM. Hoewel dat in de afgelopen jaren ook bij RIAM het geval was, is dat huis erin geslaagd om getalenteerde beleggersd aan te trekken en vast te houden. De gemiddelde aanstellingstermijn van de beheerders bij RobecoSAM is bovengemiddeld, hoewel dit fondshuis wel aanhoudend verloop heeft gekend bij zijn team duurzaamheidsanalisten.

Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst. Robeco en RobecoSAM hebben ieder hun deskundigheidsgebieden duidelijk omlijnd en daar een sterk aanbod en goede mensen op neergezet.

De kwaliteit van het fondsenassortiment is bovengemiddeld, met strategieen van hoge kwaliteit op het gebied van opkomende markten, obligaties, quant en duurzaamheid. De capaciteit van de fondsen wordt goed in de gaten gehouden en sommige fondsen zijn gesloten om de belangen van zittende aandeelhouders te beschermen.

Proces
Het proces van dit fonds krijgt een Above Average oordeel voor de consistente uitvoering van de bewezen aanpak van Boston Partners. Die is gericht op aandelen van bedrijven met een aantrekkelijke relatieve waardering, positief momentum en gezonde fundamentals. Het proces begint met een rangschikking door het kwantitatieve analistenteam van de Russell 1000 Index op basis van een model bestaande uit 13 factoren. Waarde-georienteerde factoren, zoals koers/vrije kasstroom en ondernemingswaarde/EBITDA zijn goed voor 40%van de weging in het model. Momentum indicatoren, zoals omzet- en winstherzieningen ook 40% en signalen voor gezonde Fundamentals, zoals een robuust rendement op eigen vermogen nemen de resterende 20% voor hun rekening.

De fundamenteel analisten richten zich vervolgens op aandelen die vallen in de boveste twee decielen van het model. Ze onderzoeken ook aandelen die mager scoren of die lastig te meten zijn, zoals spin-offs, maar toch interessant lijken vanuit kwalitatief standpunt. Ze zoeken dan naar een katalysator die de verborgen waarde van een bedrijf kan ontsluiten, bijvoorbeeld een nieuw product, wijziging in het management of een reorganisatie.

Op basis van de aanbevelingen door de analisten en hun voorkeur voor bedrijven die hun business kunnen financieren door intern gegenereerde cash kopen de beheerders aandelen die zo’n 20% onder de waarde noteren die de analisten ervoor hanteren op een één- tot tweejaarshorizon. Ze verkopen aandelen die in waarde zijn gestegen conform verwachting, verminderende fundamentals laten zien of negatief momentum kennen.

Prestaties
De gerichtheid van het fonds op bedrijven aantrekkelijke relatieve waardering, positief momentum en gezonde fundamentals heeft een sterk track record opgeleverd. Vanaf begin 1997, toen langstzittend beheerder Mark Donovan begon bij de Amerikaanse variant van dit fonds, tot en met 2019 heeft fondsklasse I een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,8% geboekt en daarmee verslaat het de Russell 1000 Value Index met 25 basispunten en komt het in de buurt van het bovenste kwartiel in de categorie US large-cap value.

Het fonds hield goed stand in begin jaren 2000 en ook in de bear markt van 2007-2009. Toen de kredietcrisis begon had het een lichte overweging in banken zoals Citigroup en ook had het een positie in verzekeraar American International Group, maar die zijn tijdig verkocht toen de fondsbeheerders bespeurden dat de fundamentals gingen dalen en er negatief momentum ontstond.

Bij de laaggewaardeerde aandelen heeft zich uitbetaald dat de beheerders onverkort vasthouden aan de vereiste dat er een katalysator voor waardevermeerdering moet zijn. Alles bij elkaar was het verlies gemeten tussen de top en het diepste punt 53% en dat is 6,7 procentpunt beter dan de index.

Dit fonds kan achterblijven in rally’s waarin alles hard stijgt, ook de kwalitatief mindere aandelen. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2009 na de dip die in maart van dat jaar zijn bodem bereikte. Ook tijdens correcties kan het soms achterblijven, zoals in de turbulentie van 2011, de correctie van 2015-2016 en die van eind 2018. Bij die laatste deed de onderweging in nutsbedrijven pijn, net als de bankaandelen die tot wel eenderde van hun waarde verloren.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse F laten dit fonds in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie vallen. Als we de kosten bekijken in de context van de People, Process en Parent pillars, dan zijn we van mening dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van de benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco BP US Large Cap Equities F USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 16 Robeco BP US Large Cap Equities F USD tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- MFS Meridian Global Equity Fund

- Janus Henderson Continental European Fund

Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability Fund

Brandes European Value Fund

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings