Fonds van de Week: Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability Fund

Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability Fund richt zich op bedrijven met sterk leiderschap en uitstekende corporate governance. Die aanpak is onderscheidend en de deskundige beheerders hebben er een goed track record mee opgebouwd. Morningstar vindt dit een van de betere opties voor wereldwijde aandelen en daarom krijgt het fonds een  Morningstar Analyst Rating van Gold.

Robert van den Oever 25 maart, 2020 | 17:17
Facebook Twitter LinkedIn

Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: -
Beheerteam: High
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: High

Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability Fund

Dit fonds onderscheidt zich door de aanpak met hoge integriteit en een uitstekend beheerteam. De strategie kijkt naar kwaliteits- large-caps met sterk leiderschap en buitengwone corporate governance. Daarom is het volgens fondsanalist Ronald van Genderen een van de beste ideeën voor fondsen in wereldwijde aandelen. Hij kent dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold toe.

Dit Leaders fonds concentreert zich op de large-cap aandelen. Het zusterfonds Stewart Investors Worldwide Sustainability is een all-cap fonds en heeft daarmee een bredere scope. De onderliggende strategieën zijn goeddeels vergelijkbaar, maar de all-cap strategie heeft wel een andere hoofdbeheerder: Nick Edgerton.

Dit fonds heeft een langer track record en wordt al langer gevolgd door analist Van Genderen en het had tot dusver een Morningstar Analyst Rating van Silver. Als gevolg van de vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die een grotere nadruk legt op kosten en de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat deze omhoog naar Gold.

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 13 Stewart Inv Worldwide Leaders Sustainability grafiek vrijstaand


De fondsklasse Class III is de 'clean share class' die relevant is voor beleggers in Nederland. Omdat het track record nog maar kort is, geven we hieronder de rendementsgrafiek weer van de al langer bestaande fondsklasse Class I. Die is niet 'clean' en heeft een hoger kostenplaatje, namelijk 1,17% tegen 0,98% voor de Class III. Deze langere koershistorie geeft een indicatie van de prestaties van dit fonds op de langere termijn:

Fvd W week 13 Stewart Inv Worldwide Leaders Sustainability tabel vrijstaand Class I

Beheerteam
Deze strategie maakt deel uit van de Sustainable Funds Group van Stewart Investors en maakt gebruik van de deskundigheid en ervaring van het beleggingsteam dat in hoog aanzien staat. Hoofdbeheerder Sahsi Reddy kwam in juli 2007 bij Stewart en nam het beheer van deze strategie over van Jonathan Asante in juli 2016.

Asante stapte over naar de andere helft van Stewart Investors, namelijk de St Andrews Partners group, maar verliet uiteindelijk het fondshuis samen met een andere portefeuillebeheerder en een handvol analisten. Hoewel beide groepen research delen, opereren ze los van elkaar, dus de impact zal marginaal zijn.

Reddy zetelt in Singapore en heeft zijn plek gevonden waarbij hij een ervaren team om zich heen heeft. Hij wordt ondersteund door co-beheerder David Gait, die in Sydney zetelt, en samen sturen ze de portefeuille. Ze krijgen ondersteuning van 10 leden van het beleggingsteam dat is verspreid over Singapore, Sydney, Edinburgh en Londen. Meerdere analisten doen diepgaand onderzoek naar bedrijven.

Ondanks de onderlinge fysieke afstand werkt het team uitstekend samen. Het fondshuis staat erom bekend dat het junior analisten aanneemt die kunnen doorgroeien naar hogere posities als ze zich na maanden of enkele jaren bewezen hebben. Dit heeft ertoe geleid dat het personeel verloop gering is, met name in de senior rangen. Het komt zelden voor dat senior talent van buiten wordt aangenomen. Op die manier kwam wel een op duurzaamheid gerichte specialist binnen in 2019, maar die is minder nauw betrokken bij portefeuillebeslissingen.

Fondshuis
Commonwealth Bank of Australia's (CBA) vermogensbeheertak is een van de grootste en meest gediversifieerde in zijn soort in Australië. eind oktober 2018 verkocht CBA zijn vermogensbeheerder Colonial First State Global Asset Management (CFSGAM) aan Mitsubishi UFG Trust and Banking Corporation (MUTB). CFSGAM omvat First State Stewart Asia en Stewart Investors. MUTB heeft aangekondigd dat het CFSGAM op onafhankelijke basis zijn werk zal laten doen en Morningstar juicht dat toe.

Dit betekent echter wel een verandering voor de medewerkers en zolang de volledige impact van de omvorming nog niet duidelijk is, blijft een en ander omgeven met onzekerheid. Daarom blijft, totdat er meer duidelijkheid komt, de Parent Pillar rating op Average.

Overigens gaat het onderdeel Colonial First State (CFS), waar FirstChoice Investments onder valt, niet mee naar MUTB. Dat zal geen grote impact hebben, maar het is wel goed om te vermelden dat CFSGAM vermogen beheert namens CFS.

Proces
De portefeuille van deze strategie is gebaseerd op bottom-up, fundamentele aandelenanalyse die vaak defensieve neiging heeft. Een buy-and-hold proces speurt naar bedrijven van kwaliteit die houdbare en voorspelbare groei kunnen bewerkstelligen. Die criteria brengen het universum terug tot een kandidatenlijst en uiteindelijk een portefeuille van 25-40 aandelen. Het team evalueert bedrijven vanuit drie invalshoeken: kwaliteit, winstgroei en waardering. 

Het kwaliteitsperspectief omvat factoren zoals management, corporate governance en kracht van de balans. Het team let in het bijzonder op drijfveren voor winstgroei zoals merkkracht, capaciteitscycli, structuur van de bedrijfstak en pricing power, ofwel de macht om prijsniveau te dicteren. het team heeft een flexibele benadering van waardering. De belangrijkste maatstaven zijn koers/omzet, koers/boekwaarde en winst/EBITDA. Niet-financiële maatstaven zoals capaciteitsbeoordeling zijn even belangrijk.

Dit fonds is de meest geconcentreerde binnen de wereldwijde portefeuilles die het team beheert. De strategie belegt voornamelijk in large-caps en dat is begrijpelijk vanwege de liquiditeitsvereisten. Deze large-cap strategie strijkt de prestaties wat meer glad over de lange termijn en het wereldwijde universum is breed. De omzet is aan de lage kant voor een wereldwijde aandelenstrategie.

Prestaties
Het huidige team op de strategie zit er sinds 2013 en daarom is de periode daarvoor met matige prestaties minder relevant. De teamleden van nu hebben een indrukwekkend track record in opkomende markten en Azië opgebouwd sinds de jaren '90 en ze zijn met wereldwijde aandelen begonnen in 2011 waarbij ze gebruikmaken van dezelfde beleggingsaanpak.

De Sustainable Funds Group van het fondshuis die nu verantwoordelijk is voor dit fonds past een bijna identieke filosofie en aanpak toe als het vorige team. Daarom zijn de prestaties vanaf 2013 wel relevant. In dat jaar heeft het team de posities van best presterende namen in consumentengoederen verkleind op waarderingsgronden, want ze hadden in dat jaar goed gepresteerd. 

In 2014 en 2015 waren er wat probleemgebieden zoals Tesco en Coca-Cola en ook een onderweging naar Amerikaanse aandelen. De lage VS-allocatie hielp in 2016 en 2017 ook niet. Maar solide rendementen op onder meer Unilever, Henkel en Chubb hebben dit fonds boven zijn concurrenten doen uitsteken, ondanks het grote cash gedeelte van de portefeuille. 

De strategie heeft het in 2018 goed gedaan en dat onderstreepte de kracht van de aanpak in neergaande markten. In 2019 kon het de markt niet bijhouden met 15% rendement, want de MSCI ACWI Index won 29%. Dat is echter niet verrassend gezien de defensieve insteek van de strategie en het grote cahs gedeelte in de portefeuille. 

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse Clas III laten dit fonds in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie vallen. Als we de kosten bekijken in de context van de People, Process en Parent pillars, dan zijn we van mening dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van de benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability Fund Class III Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 13 Stewart Inv Worldwide Leaders Sustainability tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

Brandes European Value Fund

Pimco GIS Euro Bond Fund Investor

Kempen Global High Dividend Fund

Robeco European High Yield Bonds

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten