Fonds van de Week: Lord Abbett High Yield Fund

Op basis van het ervaren team, het solide proces en het succes op lange termijn verdient Lord Abbett High Yield een Morningstar Analyst Rating van Silver voor zijn goedkooptse aandelenklasse zonder retrosessie

Jeroen Siecker 20 mei, 2020 | 14:47
Facebook Twitter LinkedIn

spotlight

Lord Abbett High Yield Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze (Lord Abbett High Yield Fund Class I USD Accumulating)

Morningstar Rating: ****

Beheerteam: Above average

Fondshuis: Average

Beleggingsproces: Above Average 

Lord Abbett High Yield Fund:

Hoofd beheerde Steve Rocco houdt toezicht op alle vastrentende waarden strategieën van Lord Abbett. Hij werkt nauw samen met comanagers Rob Lee en Chris Gizzo. Rocco werd in december 2010 lead manager voor deze strategie.

Lee is de CIO van vastrentende waarden van Lord Abbett en nam in 2013 de comanagerrol op zich van deze strategie, terwijl Gizzo al meer dan een decennium deel uitmaakt van het team. Het ervaren beheerteam wordt ondersteund door een team van kredietanalisten dat 25 leden telt met een gemiddelde ervaring van 18 jaar in de High Yield sector. Het analistenteam kende enig verloop in personeelsbestand tussen 2013 en 2018, maar dit nam af in 2019. De meeste nieuwe analisten die toegevoegd zijn aan het team hebben een ruime ervaring in de High Yield sector. De strategie is gebaseerd op een grondig en effectief fundamenteel kredietonderzoeksproces waarbij analisten op zoek gaan naar relatief laag gewaardeerde emittenten.

lord abbett high yield

Beheerteam

Het ervaren managementteam wordt ondersteund door een solide research team, wat maakt dat deze strategie een Above Average People Pillar rating verdiend. Steve Rocco trad in 2004 in dienst bij Lord Abbett, waar hij eerst als analist en later als associate portefeuillemanager werkzaam was in het vastrentende waarden team. In 2010 kreeg hij de leiding over deze strategie. De comanagers van Rocco zijn Rob Lee en Chris Gizzo. Lee werkt sinds 1997 bij Lord Abbett en is ook de CIO van het fondshuis. Voordat Gizzo in april 2018 promoveerde tot comanager, volgde hij het pad van Rocco door de gelederen binnen de organisatie en begon hij in 2008 zijn carrière bij Lord Abbett als analist, waarna hij overstapte naar een positie als associate portfolio manager.

Het kredietonderzoeksteam telt 25 leden met een gemiddelde ervaring van 18 jaar. Gregory Parker leidt deze groep analisten, die verantwoordelijk zijn voor het volgen van zowel high yield obligatis als investment-grade namen binnen de hun toegewezen sectoren. Het analistenteam kende enig verloop in personeelsbestand tussen 2013 en 2018, maar dit nam af in 2019. De meeste nieuwe analisten die toegevoegd zijn aan het team hebben een ruime ervaring in de High Yield sector.

Fondshuis

Hoewel de langetermijnbenadering van Lord Abbett het kenmerk blijft, behoudt het een Average Parent rating omdat het te vroeg is om de impact van recente hervormingen te beoordelen. Met de komst van Doug Sieg als managing partner in 2018 werd het ingezette groeipad verder gecontinueerd, maar dit was ook het begin van enkele ingrijpende veranderingen.

De aandelen-divisie, die de afgelopen drie jaar een hoog personeelsverloop kende, is nu onderverdeeld in vijf stijlspecifieke branches. Er werden nieuwe portefeuillemanagers aangetrokken om twee van deze verticale markten te leiden en het bedrijf bleef haar internationale onderzoeksteam voor aandelen uitbreiden. CIO Robert Lee nam het toezicht op de aandelen afdeling over, naast zijn rol als portefeuillebeheerder op vastrentende strategieën. Dit is een signaal dat duidt op een verhoging van de werkdruk van de meest ervaren beleggers doordat ze andere taken uitvoeren naast hun rol als portefeuillebeheerder.

Het bedrijf lanceert niet snel nieuwe fondsen. Een groot deel van de groei tot ongeveer USD 200 miljard aan activa is afkomstig van het belangrijkste vastrentende aanbod. Aandelenproducten hebben een gestage uitstroom gezien. Ondanks dat portefeuillebeheerders vaak in hun fondsen beleggen en de concurrerende langetermijn trackrecords in bepaalde segmenten, blijven idiosyncratische factoren het aantal Morningstar Medalist-ratings beperken.

Proces

Een sterke fundamentele kredietanalyse is de hoeksteen van de veelzijdige aanpak van deze strategie voor high yield obligaties. Het verdient een Above Average Process Pillar-rating. Het managementteam, geleid door Steve Rocco, begint met het de economische prognoses en analyse van krediet condities om te bepalen welke sectoren te onderwegen of te overwegen voordat ze met de hulp van het analistenteam op zoek gaan naar de meest aantrekkelijke individuele High Yield emittenten. Om aantrekkelijke kansen te identificeren, combineren analisten hun fundamentele benadering met een gepatenteerde kwantitatieve tool die een relatieve-waardescore voor individuele emittenten oplevert en analisten in staat stelt hun bottom-up kredietwerk te verifiëren. De portefeuille blijft gediversifieerd, maar heeft wel meer risico dan zijn tegenhangers door een directe tilt naar aandelen en een indirecte tilt naar aandelen-achtige exposure via high-delta convertibles.

Vanaf januari 2017 worden voor de UCITS-fondsen geen aandelen meer gekocht. De huidige allocatie naar aandelen is dus grotendeels afkomstig van conversierechten. Een focus op kleinere emittenten verhoogt het liquiditeitsrisico lichtjes.

Prestaties

Sinds de aanvang van Steve Rocco heeft deze strategie een indrukwekkende prestatie geleverd. Van december 2010 tot en met januari 2020 behaalde de I USD Acc-aandelenklasse een rendement van 7,44% gemiddeld per jaar, waarmee het 84% van zijn peers in de categorie high yield obligaties in USD overtrof.

Dit sterke lange termijn track record is niet zonder hapering gegaan. Zo bleken de volatile marktomstandigheden van 2018 een uitdaging voor het team. De overwogen positie in CCC bedrijfspapier en lager en de allocatie naar aandelen, hadden beide een negatieve impact op het rendement. Ondanks een gematigd herstel, ondervond de strategie tijdens de daling van het vierde kwartaal van 2018 extra druk op het rendement vanwege diezelfde posities, een periode waarin ze 73% achterbleef bij haar peergroep.

Het team hield vast aan de namen binnen de gezondheidszorg en de sector energie tijdens de daling van 2018, dat hielp toen de markt herstelde in 2019 wat leidde tot een outperformance van de strategie. Tijdens de volatiele markt van begin 2016 voegde het team energienamen en enkele obligaties met een lagere krediet kwaliteit toe. Dat had een positief effect op het rendement in 2016 - 2017 omdat de daaropvolgende rally geleid werd door een hernieuwde interesse in bedrijven met een lagere krediet kwaliteit.

Kosten

De lopende kosten van 0,71% voor de rebatevrije 'clean' fondsklasse I USD Acc laten dit fonds in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie vallen. Als we de kosten bekijken in de context van de People, Process en Parent pillars, dan zijn we van mening dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van de benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeroen Siecker  Manager Research Analyst, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings