Marktbarometer mei: groei wint van waarde, de trend houdt aan

De trend die de Morningstar Marktbarometer al langere tijd laat zien is dat de groei-stijl het beduidend beter doet dan de waarde-stijl. Dat was ook in de voorbije maand mei weer het geval. Alle stijlsegmenten van de Morningstar Style Box hebben in mei winst geboekt, maar groei duidelijk méér dan waarde. 

Robert van den Oever 08 juni, 2020 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

Terugkijkend op de rendementen van de afgelopen meimaand zien we dat groei-aandelen 7,6% winst hebben gemaakt, en waarde-aandelen 3,1% in de plus zijn geëindigd.

European Market Barometer Valuevs Growth May2020

Het grootste verschil in rendement tussen de twee stijlen was te noteren bij de mid-caps, waar de groei-bedrijven 9,4% wonnen en de waarde-aandelen slechts 2,1%.

European Market Barometer Style Returns May2020

Kijken we meer in detail naar de individuele bedrijven, dan gingen in het groei-segment de aandelen in de sector cyclische consumentengoederen voorop. Het Franse luxe-concern LVMH won 6,4% en sectorgenoot Hermes International maar liefst 12%.

Ook technologiebedrijven deden het goed, zoals ASML dat 8,2% won. De technologiesector was de best presterende sector afgelopen maand met een rendement van 9%.

De minst presterende sectoren waren energie, die gelijkbleef, en defensieve consumentengoederen, die slechts 1,3% won.

European Market Barometer Sector Returns May2020

Wat waarderingen betreft is het beeld gelijk aan dat van de recente maanden, met een groot verschil tussen large-cap waarde, dat een korting van dik 20% kent, en large-cap groei, dat een premie van bijna 20% laat zien.

 European Market Barometer Style Valuations May2020

Bij de waarderingen van de sectoren valt op dat vele zijn teruggekeerd naar een verhouding tussen koers en Fair Value van rond de 1. Die 1 indiceert dat ze fair gewaardeerd zijn. Uitzonderingen zijn de sectoren energie en financials die beide een flinke onderwaardering kennen van respectievelijk 0,68 en 0,74. De technologiesector daarentegen is juist sterk overgewaardeerd met een koers/Fair Value verhouding van 1,17.

 

Lees meer:

Marktbarometer maart: enorm verschil tussen waarde en groei

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten