Nieuwe ratingwijzigingen door de analisten van Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een reeks beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld en een upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating gegeven, of voor het eerst voorzien van een rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 12 juni, 2020 | 14:40
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

JPM US Value - van Silver naar Gold

Dit fonds profiteert van dden beheerder met een lange staat van dienst en een bewezen waarde-aanpak die is gericht op kwaliteit. Clare Hart kwam in juni 2019 aan het roer en vormde het fonds om zodat het in de pas loopt met de filosofie en de stijl die ook wordt toegepast op het Amerikaanse fonds JPMorgan Growth and Income. Hart is sinds maart 2004 beheerder van dat fonds en met succes. 

De kernportefeuille omvat redelijk gewaardeerde kwaliteitsaandelen, maar in aanvulling daarop zijn er ook enkele ondergewaardeerde namen van lagere kwaliteit in te vinden, waarvan de kasstroom, winst, balans en operationeel klimaat aan het verbeteren zijn en daardoor een goede verhouding tussen risico en verwacht rendement bieden.

Alles bij elkaar vindt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher het beleggingsproces robuust en het wordt goed uitgevoerd. Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean share class' omhoog van Silver naar Gold.

 

BlackRock Emerging Markets- van Bronze naar Silver

Dit fonds is verhuisd van Londen naar Hong Kong toen beheerder Gordon Fraser in maart 2017 de leiding kreeg. Fraser heeft 13 jaar beleggingservaring en kwam in 2006 bij BlackRock. Hij is iets minder ervaren dan sommige van zijn concurrenten, maar is wel een toegewijd belegger die zowel top-down als bottom-up inzichten laat blijken.

Die mix van top-down en bottom-up leidt tot een stijl-agnostische aanpak die tot doel heeft om in verschillende marktomstandigheden outperformance te genereren. Fraser heeft een macro-economisch dashboard voor wereldwijde opkomende markten ontwikkeld dat een raamwerk voor landenallocatie biedt. Vervolgens wordt met behulp van een team fundamenteel analisten een portefeuille van 50 tot 70 aandelen opgebouwd.

De aanpak van Fraser heeft zich bewezen in diverse typen markten en bovendien bewijst hij een effectief gebruik van de kwantitatieve methoden en analytische middelen van het fondshuis. Morningstar heeft er vertrouwen in dat met Fraser sterke rendementen ook in de toekomst te behalen zijn. De Morningstar Analyst Rating gaat omhoog van Bronze naar Silver.

 

Dodge & Cox Worldwide Global Bond - van Silver naar Gold

Dit fonds is opgericht in 2014 als de Europese variant van het al langer bestaande Dodge & Cox Global Bond dat overigens zijn fundamenten deelt met Dodge & Cox Income, dat een Morningstar Analyst Rating van Gold heeft. Dit vanwege de geduldige en gedisciplineerde strategie, sterke en ervaren leiding en aantrekkelijke kosten.

Daarom blijven de Above Average rating op de People Pillar en de High rating op de Process Pillar van kracht. Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor alle share classes omhoog van Silver naar Gold.

 

Polar Capital Global Insurance - van Silver naar Gold

Het beheerteam van dit fonds heeft de kennis en ervaring in huis om kwaliteit te bieden bij het volgen van deze niche-sector. Het team heeft bewezen dat het een geconcentreerde en tegelijk passend gediversifieerde portefeuille kan bouwen die mettertijd de verzekeringsindustrie goed heeft weten te volgen. 

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor share classe I omhoog van Silver naar Gold.

 

Downgrades

Invesco Global Bond - van Bronze naar Neutral

Dit fonds wordt beheerd door Stuart Edwards en zijn tweede man Jack Parker. De aanpak is een actieve allocatie in wereldwijde staats- en bedrijfsobligaties met beoordeling op rente, valuta, macro en waarderings-maatstaven. De benchmark-agnostische aard van deze aanpak brengt met zich mee dat er geen formele beperkingen zitten aan landen, sectoren, valuta en cash en dat biedt meer flexibiliteit dan bij concurrenten.

Het effectieve gebruik van die flexibiliteit leidt tot een Above Average oordeel op de Process Pillar, maar de People Pillar krijgt een verlaging van het oordeel van Above Average naar Average, omdat de middelen die het team ter beschikking staan nogal mager zijn in vergelijking met concurrenten in deze categorie. 

Sinds Edwards aan het roer staat, is de strategie achtergebleven bij zijn concurrenten en benchmark. Wel heeft het hen op voor risico aangepaste basis verslagen door de lagere volatiliteit en de lagere downside-capture ratio. Dit alles resulteert in een verlaging van de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class Z van Bronze naar Neutral.

 

Lees meer:

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten