De nieuwste ratingwijzigingen door de fondsanalisten van Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een reeks beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld en een upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating gegeven, of voor het eerst voorzien van een rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 17 juni, 2020 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

JPMorgan Global Income Conservative - Neutral

Dit fonds is in oktober 2016 opgericht als een laag-risico variant op de Luxemburgse strategie JPMorgan Global Income. De historie daarvan gaat terug tot 2008 en kent een goed gestructureerd proces dat zowel top-down als bottom-up research gebruikt om asset allocatie visies neer te zetten die cruciaal zijn voor het flexibele mandaat met een focus op inkomen.

Daar heeft hoofdbeheerder Michael Schoenhaut, die JPMorgan's multi-asset income tak leidt sinds de oprichting in 2007, een belangrijke rol bij gespeeld. Ondanks zijn succes heeft aanhoudende personeel verloop in het team en verschuiving van beheerders impact gehad op de segmenten van de portefeuille. Daarom krijgt het fonds een Morningstar Analyst Rating van Neutral.

 

Upgrades

Fidelity European Dynamic Growth - van Silver naar Gold

Morningstar-analist Francesco Paganelli heeft een groot vertrouwen in hoofdbeheerder Fabio Riccelli die sinds november 2008 aan het roer staat van deze strategie. Zijn vertrouwen is versterkt door recente veranderingen die Riccelli's werklast hebben verminderd, want daar waren zorgen over ontstaan. 

Karoline Rosenberg is in januari 2020 aangesteld als co-portefeuillebeheerder op deze strategie en daarnaast nam zij het hoofdbeheerderschap op het Iberia-fonds over van Riccelli. Het duo wordt goed ondersteund door Fidelity's omvangrijke analistenteam en daarom gaat de rating op de People Pillar omhoog naar High. 

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class die van belang is voor particuliere beleggers, omhoog van Silver naar Gold.

 

Amundi IS MSCI Europe Quality ETF - van Bronze naar Silver

Deze ETF is een solide keuze voor beleggen in Europese bedrijven van hoge kwaliteit. De focus ligt op Europese large- en mid-cap aandelen met de hoogste winstgevendheid (gemeten als rendement op eigen vermogen), de sterkste balansen en de meest consistente winstgroei. Zulke aandelen kennen vaak een bovengemiddelde waardering, en omdat de strategie geen waarderingsdiscipline toepast, ligt de nadruk meer op groei dan bij de benchmark MSCI Europe Index. 

Op de lange termijn geven de lopende kosten van 0,23% deze ETF een voorsprong op zijn actieve concurrenten in de Morningstar Categorie Europe Large-Cap Growth. Vanwege dit kostenvoordeel, in combinatie met het robuuste proces dat mikt op kwaliteitsbedrijven en diversificatie, gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Bronze naar Silver.

 

iShares EUR High Yield Bond ETF- van Neutral naar Bronze

Dit is een prima instrument om makkelijk posities op te bouwen in het meest liquide segment van het in euro's genoteerde deel van de high yield markt. Het significante kostenvoordeel ten opzichte van actieve concurrenten in de categorie ondersteunt het rendement op de lange termijn.

Wel blijft high yield een categorie waar ervaren actieve beheerders waarde kunnen toevoegen ten opzichte van een standaard indexvolgend mandaat. Maar de lage kosten van deze ETF betekent in alle omstandigheden om te beginnen al wind mee. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating gaat omhoog van Neutral naar Bronze.

 

Candriam Biotechnology - van Bronze naar Silver

Dit fonds heeft een voorsprong in niche waarin het opereert dankzij de zeer gekwalificeerde biotechnologie-experts die het fonds leiden, met aan het roer een van de meest ervaren beheerders in dit veld, en ook dankzij het bewezen beleggingsproces. De pillar scores voor People en Process blijven gehandhaafd op Above Average.

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class die van belang is voor particuliere beleggers, omhoog van Bronze naar Silver.

 

 

Lees meer:

- Overzicht ratingwijzigingen van 26 mei t/m 8 juni

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten