Ultimate Stock Pickers profiteren van sterke onderwaarderingen

De aankopen van de Ultimate Stock Pickers over het eerste kwartaal van 2020 bevonden zich vooral in de sectoren financials, industrie en cyclische consumentengoederen. De effecten van de corona-crisis leidden tot flinke koersdalingen en de Ultimate Stock Pickers profiteerden van die onderwaardering. De aankopen waren als vanouds namen van hoge kwaliteit met Wide en Narrow Moat ratings. Bekijk het overzicht van de nieuwe aankopen en de aankopen uit hoge overtuiging door de Ultimate Stock Pickers over het eerste kwartaal.

Robert van den Oever 15 juni, 2020 | 10:19
Facebook Twitter LinkedIn

Nu bijna alle (op twee na) Ultimate Stock Pickers hun aan- en verkopen over het eerste kwartaal van 2020 hebben bekendgemaakt, kunnen we analyseren welke aandelen bij hen favoriet zijn. De effecten van de coronacrisis waren allesbepalend bij die keuze, want in februari-maart deden die zich al voelen. De koersdalingen leidden tot onderwaardering in met name de sectoren financials, communicatie, industrie en gezondheidszorg. Daar konden de Ultimate Stock Pickers hun slag slaan. 

Temidden van dit lastige marktklimaat hebben sommige Ultimate Stock Pickers gegokt op sectoren die hard geraakt zijn, en risicovol, maar daardoor juist zeer aantrekkelijk gewaardeerd. En laag instappen is nu eenmaal de manier om op langere termijn rendement te maken.

De namen die werden aangekocht, waren wederom van hoge kwaliteit, want zo goed als alle bedrijven zijn voorzien zijn van een Wide of een Narrow Economic Moat. De overlap tussen de twee top-10 lijsten, de High-Conviction Purchases en de New-Money Purchases behelst 5 namen die op beide lijsten voorkomen.

Zo werkt het
Voor wie de Ultimate Stock Pickers een nieuw fenomeen zijn: High-Conviction Purchases zijn substantiële aankopen in verhouding tot de omvang van de fondsportefeuille. Dit kunnen aanvullingen op bestaande portefeuilleposities zijn. Dus niet de omvang van de aankoop op zich, maar de verhouding van de aankoop tot de totale portefeuille-omvang is de maatstaf. New-Money Purchases zijn aankopen van aandelen die eerder nog niet in de portefeuille zaten.

Een New-Money aankoop kan tegelijk ook een High-Conviction aankoop zijn, mits die van voldoende omvang is in verhouding tot de portefeuille.

High-Conviction purchases
De top-10 High-Conviction Purchases per ultimo eerste kwartaal 2020, koersen en Morningstar Ratings per 15 mei 2020:

USP mei 2020 exhibit 1 

Dit is de top-10 van New-Money Purchases per ultimo eerste kwartaal 2020, koersen en Morningstar Ratings eveneens per 15 mei 2020:

USP mei 2020 exhibit 2 

Drie voorbeelden

We lichten de drie aandelen nader toe die het meest gekocht zijn. Twee daarvan, Wells Fargo en Southwest Airlines, zijn laag gewaardeerd, maar Visa niet. Dat kent juist een premie van 10%. Toch is ook dat aandeel interessant.

USP 3x

 

Wells Fargo
Al vaker hebben we het over Wells Fargo gehad, maar het aandeel van de grote retailbank in de Verenigde Staten blijft ondergewaardeerd. Maar liefst 50% ligt de koers onder de Fair Value die Morningstar-analist Eric Compton ervoor berekent. De schandalen van de afgelopen jaren hebben hun sporen nagelaten, maar zijn inmiddels grotendeels weggepoetst, en de analist wijst vooral op de sterke punten: de enorme toevloed van spaargelden, het ongeëvenaarde netwerk dat de bank een voorsprong geeft op concurrenten, en de aanwezigheid van zowel retail als zakenbankieren.

Het eerste kwartaal verliep niet makkelijk, omdat de bank veel geld opzij moest zetten voor te verwachte toekomstige verliezen op de leningenportefeuille. Toch zijn kapitaalpositie en liquiditeit volgens de analist in orde en sterk genoeg om de huidige situatie aan te kunnen. De conservatieve en financieel pridente handelwijze die de bank van oudsher kenmerkt, zal deze goed door de crisis heen loodsen, verwacht Compton.

Southwest Airlines
Het lijkt enorm riskant, en dat is het ook, om nu in luchtvaartaandelen te stappen, maar de Ultimate Stock Pickers kijken naar waardering en die is nu voor luchtvaartbedrijven extreem laag. Dat heeft uiteraard een reden, want veel vliegmaatschappijen zijn nagenoeg stilgevallen. Toch zijn er met het oog op de toekomst kansen, mits de juiste, voldoende sterke partij gekozen wordt.

Southwest is aantrekkelijk door zijn sterke positie op de Amerikaanse binnenlandse markt. Het is in alle regio's en grote steden vertegewoordigd en kan daardoor een volledig en sluitend aanbod presenteren. Bovendien is het vanuit die positie makkelijker om verder te groeien en marktaandeel te winnen tegen relatief lage kosten. Kleine concurrenten die alleen in bepaalde regio's actoef zijn, kunnen dat alleen matchen door consolidatie.

Onvermijdelijk maakt het bedrijf een moeilijke tijd door, en zal het kapitaal moeten ophalen, maar als de luchtvaart in 2021 weer enigszins mormaal functioneert, dan heeft Southwest een van de beste uitgangsposities om weer snel goede resultaten te kunnen behalen. Momenteel kent het aandeel Southwest een korting van 40% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar-analist Burkett Huey berekent.

Visa
Het aandeel Visa krijgt een Wide Moat rating vanwege zijn sterke positie als 's werelds grootste verwerker van betalingen. Het wereldomspannende netwerk en de acceptatie overal in de ontwikkelde landen maken het tot de eerste keus voor veel klanten. Die schaal brengt ook kostenvoordelen ten opzichte van de concurrentie met zich mee. Visa doet twee keer zoveel betalingen per jaar als de nummer twee, Mastercard.

Maar ook Visa ontkomt niet aan de crisis. Want de neergang in de markt zet druk op de omzet en de operationele marges. Immers, hoe meer winkels en horecazaken gesloten zijn, hoe minder betalingen er plaatsvinden, en dat voelt Visa momenteel.

Voor de langere termijn is dat volgens Morningstar-analist Brett Horn geen probleem, als de economie weer op gang komt, zal ook Visa weer mee opveren. Hooguit zal de groei in de komende tijd wat lager zijn dan we de laatste jaren gewend waren.

 

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over aandelen:

- Hier liggen de kansen in luchtvaartaandelen

- Kansen in de chemiesector

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings