Nieuwe ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een reeks beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld en een upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating gegeven, of voor het eerst voorzien van een rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 24 juni, 2020 | 9:48
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

Lyxor MSCI Europe ESG Leaders - Silver

Dit passieve fonds ibiedt een laaggeprijsde en verstandige aanpak voor het innemen van posities in bedrijven uit ontwikkelde Europese landen die een sterke focus hebben op milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur, ofwel de drie duurzaamheidsfactoren.

Met een kostenplaatje van 0,25% is dit fonds erg concurrerend geprijsd ten opzichte van zowel actieve als passieve concurrenten. Het track record is nog kort, maar wij verwachten dat de portefeuille het lange-termijn rendement van de MSCI Europe Index zal kunnen benaderen. We hebben een positief oordeel op de strategie zoals die wordt gedefinieerd door deze index. Daarom krijgt het fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Upgrades

iShares Edge S&P 500 Min Vol - van Silver naar Gold

Dit fonds biedt een portefeuille met opkomende-markten aandelen die erop gericht zijn om zo weinig mogelijk volatiliteit in hun rendementen te laten zien. De onderliggende indexstrategie begint met de aandelen in de welbekende S&P 500 index, waarna de Northfield Portfolio Optimiser wordt toegepast om de laagst mogelijke volatiliteit te bewerkstelligen. Dat dempt de uitslagen in het rendement en verbetert het neerwaarts risico. 

De combinatie van deze strategie en de lage kosten vergroten de kansen dat dit fonds zijn categorie kan verslaan en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Silver naar Gold.

 

Downgrades

BGF European Equity Income - van Bronze naar Neutral

Dit fonds wordt beheerd door een capabele en getalenteerde manager die ondersteuning krijgt van een groot team dat aan het herstellen is na een instabiele periode. De effectieve uitvoering van een bewezen en dynalisch proces kan dit fonds een voorsprong geven. Daarom blijft de People Pillar score op Average en de Process Pillar score op Above Average. 

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class D2 EUR, die van belang is voor particuliere beleggers, omlaag van Bronze naar Neutral.

 

Fidelity Asian High Yield - van Silver naar Bronze

Het fondshuis heeft in mei 2020 aangekondigd dat hoofd beheerder Bryan Collins, die tevens hoofd obligaties Azië is, het bedrijf per eind juni 2020 zal verlaten. Collins zal tot eind 2020 beschikbaar blijven als adviseur voor een soepele overgang. Hij staat sinds 2009 aan het roer van dit fonds en is een van de favoriete obligatiebeheerders van de Morningstar-analisten, dus zijn vertrek vermindert het vertrouwen in deze strategie behoorlijk.

Per 1 juli nemen twee co-beheerders de strategie over: Tae-Ho Ryu en Terrence Pang, die sinds februari 2020 al co-beheerders waren naast Collins. Beide hebben jarenlange ervaring als belegger en analist. Dat is positief, maar ze zijn nieuw als het gaat om portefeuillebeheer.

Daarom gaat de People Pillar score omlaag van High naar Average en gaat de Morningstar Analyst Rating gaat omlaag van Silver naar Bronze voor de clean share classes.

 

Lees meer:

- Overzicht ratingwijzigingen van 9 t/m 15 juni

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings