De nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een aantal beleggingsfondsen herbeoordeeld en een upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating gegeven, of voor het eerst voorzien van een rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 30 juni, 2020 | 13:27
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

Allianz Euroland Equity Growth- van Neutral naar Bronze

De veranderingen in het solide European Equity Growth team van Allianz in de afgelopen jaren hebben bij Morningstar voor wat aarzeling gezorgd. Wel bleef de People Pillar score op Above Average, omdat hoofdbeheerder Andreas Hildebrand (aan het roer sinds 2017) heeft laten zien dat hij de goed gedefinieerde en bewezen bottom-up aanpak solide heeft uitgevoerd. Daarom gaat de Process Pillar score omhoog van Average naar Above Average. 

Onder invloed van de verbeterde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class WT, die van belang is voor particuliere beleggers, omhoog van Neutral naar Bronze.

 

BGF European - van Neutral naar Bronze

De getalenteerde beheerder Stefan Gries nam in juni de leiding over dit fonds over van Nigel Bolton en Brian Hall. Hij krijgt ondersteuning van het goed voorziene Fundamental European Equity team van BlackRock, dat een gezonde mix kent van zeer ervaren senior portfolio managers tot relatieve nieuwkomers. Morningstar-analist Ronald van Genderen heeft echter zorgen over hun werklast als gevolg van wijzigingen in het team in de afgelopen jaren. 

Positief is dat hoofdbeheerder Gries vlot en consistent zijn aanpak omtrent aandeelhouderswaarde heeft geimplementeerd, die hij ook toepaste bij het fonds BlackRock Continental. Ook maakt hij goed gebruik van de research door het team. Daardoor gaat de Process Pillar score omhoog van Average naar Above Average. 

Onder invloed van de verbeterde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class D2, die van belang is voor particuliere beleggers, omhoog van Neutral naar Bronze.

 

Downgrades

Harris Associates Global Equity - van Silver naar Bronze

Deze aanpak uit hoge overtuiging blijft aantrekkelijk voor beleggers die durven, maar een overgang die in aantocht is en hoge kosten zorgen voor een verlaging van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Bronze voor de clean share class.

De overgang is al enkele jaren in voorbereiding: Clyde MCGregor, co-beheerder op Amerikaanse aandelen sinds 2003, zal over drie jaar met pensioen gaan. Ook andere senior beleggers bij het fondshuis gaan meer taken en verantwoordelijkheden overdragen aan jongere collega's.

De beoogde nieuwe generatie in de persoon van onder meer Tony Coniaris en Jason Long zijn capabel en kennen de waardebeleggingsstijl van het fondshuis goed. De kans is dus groot dat zij de aanpak van hun voorgangers voortzetten, maar daar is geen garantie op. Daarom gaat de People Pillar score omlaag van High naar Above Average.

 

Fidelity Emerging Markets - van Silver naar Bronze

Dit fondsheeft een ervaren beheerteam, ruime middelen tot zijn beschikking en een bewezen aanpak die Fidelity's beste ideeën voor opkomende markten uitlicht. Onder invloed van de verbeterde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class Y van de in Luxemburg gevestigde variant van dit fonds, omlaag van Silver naar Bronze.

 

T. Rowe Price European Equity - van Silver naar Neutral

Huidig beheerder Dean Tenerelli zal eind 2020 het fondshuis gaan verlaten, waarna Tobias Mueller het roer overneemt bij dit fonds. De overgangsperiode begint per 1 juli want dan wordt Mueller co-beheerder naast Tenerelli. Mueller hanteert bij zijn huidige mandaat een goed gestructureerde aanpak die hij ook bij dit fonds beoogt te implementeren. 

Morningstar heeft goede ervaringen met overdracht van beheerdersverantwoordelijkheden bij dit fondshuis. In dit geval is het track record aan de korte kant en daarom past voorzichtigheid en wil analist Samuel Meakin eerst even zien hoe een en ander zich ontwikkelt. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating voor alle aandelenklassen omlaaag van Silver naar Neutral.

 

Lees meer:

- Overzicht ratingwijzigingen van 16 t/m 22 juni

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten