Top 5 Aandelen Emerging Markets: PGIM aan kop

Opkomende landen beleven dit jaar een jaar waarin zij in rendement achterblijven bij ontwikkelde landen. Daarmee is dit jaar geen uitzondering, want in de afgelopen 10 jaar bleven opkomende markten maar liefst zevenmaal achter. China is dit jaar een positieve uitzondering, maar Latijns Amerikaanse landen behoren massaal tot de achterblijvers.

Ronald van Genderen 06 juli, 2020 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

Aandelen uit opkomende landen kennen dit jaar wederom een teleurstellend jaar. De MSCI EM index blijft met een verlies van 9.84% in euro’s over de eerste zes maanden behoorlijk achter bij MSCI World index, die een verlies noteert van 5,82%. In de eerste drie maanden van het jaar, terwijl het coronavirus een pandemie werd en ook de financiële markten hard werden geraakt, hielden opkomende landen nog behoorlijk stand in vergelijking met ontwikkelde landen.

In het afgelopen tweede kwartaal herstelden wereldwijd de meeste aandelenmarkten. In meer of mindere mate en opnieuw bleven opkomende landen wat achter. Over de eerste jaarhelft resteert daarmee toch weer een aanzienlijke underperformance. Toch weer, want over de afgelopen 10 volledige kalenderjaren behaalde de MSCI EM index in zeven jaar een lager rendement dan de MSCI World index.

China
Daarmee is echter niet het hele verhaal verteld. De prestaties dit jaar verschillen namelijk sterk onder de opkomende landen. Zo behoort China, het land waar het coronavirus ontluikte, tot de best presterende aandelenmarkten ter wereld. In het eerste kwartaal verloor de MSCI China index slechts 8% om vervolgens in het tweede kwartaal met bijna 13% te stijgen waardoor over zes maanden een kleine plus van 3% resteert.

Latijns-Amerika
Hoe anders is de situatie in Latijns Amerika. Aandelenmarkten liepen hier flinke klappen op in het begin van het jaar. Het zwaarst getroffen werd de Braziliaanse aandelenmarkt met een verlies van bijna 50%. Hoewel het coronavirus nog lang niet onder controle is, trad in het tweede kwartaal wel een sterk herstel van de aandelenmarkt op met een winst van 20%. Wat resteert is een verlies van bijna 39% over de eerste zes maanden en daarmee is Brazilië een van de slechtst presterende markten wereldwijd. Andere landen in de regio, zoals Chili, Colombia, Mexico en Peru zagen de koersen in eerste instantie iets minder hard dalen, maar maakten ook een minder fors herstel door. Hierdoor behoren ook zij tot de achterblijvers dit jaar.

De Top 5
In de top 5 van deze week, de vijf best presterende Emerging Market aandelenfondsen over de eerste jaarhelft van 2020 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).

PGIM Jennison Emerging Markets Equity
Op de eerste plaats staat PGIM Jennison Emerging Markets Equity met een rendement van maar liefst ruim 18%. Het fonds, dat wordt beheerd door een team van drie beheerders (Mark Baribeau, Albert Kwok en Sara Moreno), belegt in bedrijven die zich in de beginfase van een versnelling in hun groei bevinden. Dat betekent niet dat alleen in kleinere bedrijven wordt belegd. Zo zijn de twee grootste posities in het fonds Alibaba en Tencent. Allebei zwaargewichten in de MSCI EM index en aandelen die goed de coronacrisus doorstaan.

Echter, een sterkere bijdrage aan de relatieve prestaties kwam van de grote overweging naar de sector gezondheidszorg en de goede aandelenselectie daarbinnen (o.a. Zai Lab en Innovent Biologics). Echter, de overweging naar China heeft het fonds ook geholpen.

Morgan Stanley Emerging Leaders Equity Fund
Op gepaste afstand volgt een fonds van Morgan Stanley, het Emerging Leaders Equity Fund. Sinds 2015 staat Vishal Gupta hier aan het roer. Voor dit fonds stelt hij een geconcentreerde portfeuille van circa 30 bedrijven samen, die sterk kunnen profiteren van groeithema’s in opkomende landen. Dat hoeven niet per se bedrijven uit opkomende landen te zijn, zo blijkt uit de drie posities in het Amerikaanse NVIDIA, Visa en Nike. Daarbij heeft vooral het eerstgenoemde aandeel bijgedragen aan het fondsrendement aangezien het dit jaar een plus van 61% liet zien. Daarnaast vinden we ook in deze portefeuille aandelen terug zoals Alibaba en Tencent.

Carmignac Portfolio Emergents
Het fonds Carmignac Portfolio Emergents grijpt net naast een podiumplek. Het fonds wordt beheerd door Xavier Hovasse, die hier in 2015 de leiding nam. Hij past een top-down benadering toe in combinatie met bottom-up aandelenselectie. Bij dat laatste gaat de voorkeur uit naar bedrijven met potentieel voor langetermijngroei en een aantrekkelijke cashflow die bij voorkeur actief zijn in sectoren met een lage penetratiegraad en in landen met goede fundamentals. De portefeuille heeft een opvallend grote blootstelling aan de communicatie sector, welke ruim 23% bedraagt. Daarbinnen is Sea met een rendement dit jaar van 166% een van de best presterende aandelen en tevens een van de grotere portefeuilleposities.

 

Top 5 Aandelen Emerging Markets

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Emerging Markets NL vrijstaand

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten