Fonds van de Week: Fidelity Global Dividend Fund

Dit dividendfonds is gericht op kwaliteit  met een robuust en goed uitgevoerd proces dat balanskracht en houdbaarheid van resultaten voorop stelt. De getalenteerde beheerder Dan Roberts heeft zich bewezen met een sterk track record op de lange termijn. Onder invloed van de vernieuwde Morningstar Analyst Rating gaat het oordeel omhoog van Bronze naar Silver. 

Robert van den Oever 16 juli, 2020 | 9:23
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity Global Dividend Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

Fidelity Global Dividend Fund

Een getalenteerde beheerder in combinatie met een verstandig en goed uitgevoerd proces zijn de belangrijkste redenen voor de overtuiging van Morningstar-analist Jeffrey Schumacher op dit fonds. De aanpak van beheerder Dan Roberts draait om kwaliteit, kracht van de balans en houdbaarheid en voorspelbaarheid van bedrijfsresultaten. Dat heeft een uitstekend track record opgeleverd waarbij de defensieve aard zich bewezen heeft door in neergaande markten beter stand te houden dan concurrenten.

Onder invloed van de verbeterde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating die meer nadruk legt op kosten en prestaties ten opzichte van de categorie, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de fondsklasse die voor particuliere beleggers van belang is, omhoog van Bronze naar Silver. 

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W Fidelity grafiek vrijstaand

 

Beheerteam
Dan Roberts is een doorgewinterd dividend investeerder met bijna twee decennia ervaring
bij het beheer van dividendfondsen. Roberts heeft ruim 10 jaar op het VK gerichte dividendfondsen bij Aviva en Gartmore beheerd voordat hij verhuisde naar Fidelity om dit wereldwijde dividendfonds te runnen, waar hij sinds de oprichting in 2012 aan het roer staat. We zijn van mening dat hij een getalenteerde en slimme investeerder is die is toegewijd aan deze strategie, hetgeen wordt onderstreept door zijn persoonlijke investering in het fonds.

Roberts doet veel van het onderzoek zelf, maar kan ook leunen op de andere leden van de vijfkoppige regionaal dividend team. De aanpak van deze managers kunnen per regio iets verschillen, maar er is enige overlap in portefeuilleposities. We beoordelen dit team als voldoende, maar vinden het niet zo bekwaam als Roberts. Rupert Gifford is fulltime portefeuillemanager geworden en draagt niet meer bij aan dit team, maar hij is in die rol niet vervangen. Dit draagt enigszins bij aan Roberts' werkdruk.

Een andere waardevolle bron is echter Fidelity's beroemde diepgaande analistenteam. We vinden dat Roberts goed gebruik maakt van deze middelen, maar hij is ook bereid om af te wijken van de mening van de analisten op basis van zijn eigen onderzoek. Over het algemeen waarderen we de ervaring en diepgang van Roberts' kennis van portefeuilleposities en we denken dat hij een bekwame investeerder is die goed gebruik maakt van alle middelen die hem ten dienste staan. Dit alles leidt tot een People Pillar score van Above Average. 

Fondshuis
Fidelity International Ltd (FIL) is grotendeels eigendom van het eigen management en van leden van de familie Johnson die de Amerikaanse entiteit Fidelity International (FMR) hebben opgericht. De entiteiten zijn sinds 1980 gescheiden. FIL opereert bijna volledig autonoom in alle aspecten van de business, maar wijzigingen in het senior management geven aan dat er gelijkenissen met FMR blijven bestaan in cultuur en aanpak.

Fundamentele research staat voorop en daardoor heeft het fondshuis een van de sterkste researchcapaciteiten met ruim 400 beleggingsprofessionals en en wereldwijd netwerk van ondersteunende analisten. Fidelity blijft investeren in middelen en infrastructuur in alle disciplines: aandelen, obligaties en multi-asset. In aanvulling op de komst van een nieuwe CEO zijn de leidinggevenden van alle genoemde disciplines eveneens vervangen.

Dat brengt een element van onzekerheid met zich mee, maar die leidinggevende rollen staan wat verder af van de dagelijkse praktijk, en juist daar is het personele verloop bewonderenswaardig laag. Dat duidt erop dat het fondshuis zijn mensen goed weet vast te houden. De genoemde wijzigingen zullen volgens ons de positieve beleggingscultuur dus niet nadelig beïnvloeden.

Er zijn wat onevenwichtigheden in de beloning tussen de verschillende disciplines, maar over het algemeen zijn die logisch opgebouwd en conform de belangen van eindbeleggers. Het fondshuis heeft onverminderd bovengemiddelde kwaliteiten, maar we blijven in de gaten houden hoe het nieuwe managementteam zich zal doen gelden.

Proces
Dit is een goed gestructureerd proces dat een kwaliteitsneiging combineert met een waarde-bewuste mentaliteit en het doel om een opbrengst te realiseren die ten minste 125% van de index bedraagt terwijl tegelijk de neerwaartse risico's beperkt worden. Dan Roberts brengt ideeën in door het belegbare universum te screenen en kansen te selecteren met een sterke balans en kwalitatief sterke inkomstenstromen die worden verhandeld tegen aantrekkelijke waarderingen.

In de tweede fase bestudeert Roberts de jaarverslagen en jaarrekeningen van potentiële portefeuillekandidaten om te leren over hun bedrijfsmodellen, balansen, kapitaalallocatie en het patroon en de volatiliteit van winsten en kasstromen. Bij het overwegen van beleggingsmogelijkheden legt hij grote nadruk op de houdbaarheid van het dividend en of de huidige aandelenkoers voldoende veiligheidsmarge biedt.

Hij beheert het risico conservatief en richt zich op bedrijven met voorspelbare, consistente kasstromen en begrijpelijke businessmodellen met sterke balansen. Roberts belegt in 50-60 bedrijven met wegingen die per positie tussen de 1% en 4% van de portefeuille bedragen. Gezien de conservatieve aard van de strategie moet de portfolio-bèta aanzienlijk lager dan 1 uitkomen. De portefeuille-omzet beloopt gemiddeld 30% per jaar.

Fidelity heeft de eerder geschatte maximale capaciteit van het fonds van 10 miljard dollar opgeheven. Terwijl het fonds tot de grootste in zijn categorie behoort en een sterke instroom heeft laten zien, die hebben we niet onmiddellijke zorgen over een te grote toevloed aan beheerd vermogen.

Prestaties
Dan Roberts heeft een robuust track record opgebouwd sinds de oprichting van het fonds in februari 2012. Het fonds hield goed stand in stijgende markten, maar toonde ook veerkracht in dalende markten. Tijdens zijn periode tot en met juni 2020 heeft het fonds met een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,25% comfortabel het categoriegemiddelde van 5,24% verslagen en ook de MSCI World High Dividend Yield Index die 6,69% deed. Het fonds is consistent uitgekomen in het bovenste kwartiel in elk kalenderjaar, behalve in 2016 en 2017.

Dit is echter in lijn met de verwachtingen, aangezien dit fonds zou moeten profiteren wanneer kwaliteit en defensieve large caps het goed doen. In 2016 heeft het fonds tegenwind ondervonden van de cyclische waarde-rally en de uitverkoop over een breed front van kwaliteitsnamen. In 2017 waren het lage risico van het fonds en de lage blootstelling aan de factoren kwaliteit en dividend de reden voor afwijking van de prestaties ten opzichte van de markt die werd gedomineerd door groei- en momentum-aandelen.

Prestaties in de jaren daarna zijn solide geweest. Het fonds bood kapitaalbehoud tijdens periodes van volatiliteit in 2018, inclusief de ernstige daling in het vierde kwartaal. In 2019 
presteerde het wederom beter tijdens de correctie van mei en dat zette door in de rest van het jaar. Het presteerde ook beter tijdens het coronavirus-gedreven uitverkoop, ondanks de onderweging in Amerikaanse aandelen. Blootstelling aan defensieve en kwaliteitsaandelen en een focus op balanskwaliteit hielp Roberts navigeren door moeilijke markten. Aandelenselectie is altijd de belangrijkste drijfveer geweest achter het rendement.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse Y Acc USD laten dit fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de categorie. Dat is niet geweldig, maar op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte relatieve benchmarkprestaties, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark en daarom krijgt dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Global Dividend Fund Y Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Dividend, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W Fidelity tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- UBS China Allocation Opportunity

- Kempen Orange Fund

Neuberger Berman EMD - Hard Currency

- Kempen Global Small-cap

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten