Ondanks de coronapandemie blijven de Europese instellingen werk maken van het actieplan voor duurzame financiering. De afzonderlijke componenten van het plan ondergaan nieuwe ontwikkelingen en daarnaast is de Europese Commissie gestart met een vernieuwde strategie voor duurzame financiering.
Deze beleidsstrategie streeft ernaar de financiële systemen de middelen te bieden om over te stappen naar de in de Green Deal vastgelegde EU-normen. De Green Deal beoogt een klimaatneutraal continent tegen 2050 en omvat een routekaart om dit te bereiken met 50 acties die tegen 2050 moeten worden ondernomen. Het plan is dat in het vierde kwartaal van 2020 de hernieuwde strategie wordt ingevoerd en er werd van start gegaan met een grootschalige publieke raadpleging om werk te maken van de 10 stappen van het EU-actieplan voor duurzame financiering.
In een recent artikel, 'Regulating ESG Investing the EU Way (De regelgeving omtrent ESG-beleggen in de EU)' onderzochten we de voornaamste strategieën van het actieplan voor duurzame financiering waarvan de kerngedachte is te streven naar een gedragswijziging om de kapitaalstromen te heroriënteren en duurzaamheid in het risicobeheer algemeen gangbaar te maken. Dit hield een enorme verschuiving in van de manier waarop overheden de financiële markten wensen te reglementeren - van de bescherming van beleggers tot het inzetten van het beleggersvermogen met het oog op een duurzamere toekomst voor de volgende generaties.