Fonds van de Week: BlackRock World Technology Fund

De beheerder heeft zijn vele jaren ervaring met tech-aandelen gebruikt voor een goed ontwikkeld en toegepast beleggingsproces voor het BlackRock World Technology Fund. Het track record van de strategie heeft zich bewezen bij de Amerikaanse fondsvariant, en nu ook bij de recentere Luxemburgse variant. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

Robert van den Oever 09 september, 2020 | 16:27
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock World Technology Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

BlackRock World Technology Fund

Deze strategie heeft veel te danken aan de ervaring van hoofdbeheerder Tony Kim. Zijn langjarige expertise met technologie-aandelen heeft hij gegoten in een goed doordacht beleggingsproces. Dat heeft zich bewezen bij het al langer bestaande Amerikaanse zusterfonds, maar ook deze Luxemburgse variant heeft in zijn relatief korte bestaan een uitstekend track record opgebouwd. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W Black Rock World Technology Fund D2 USD grafiek vrijstaand

 

Beheerteam
Hoofdbeheerder Tony Kim's technische achtergrond en uitstekende trackrecord bezorgen de People Pillar een Above Average beoordeling. Hij beheert deze strategie al sinds juni 2013 via het Amerikaanse zusterfonds en hij is een ervaren technologie-investeerder. Hij begon als ingenieur, werd investeringsbankier en analyseert al meer dan twee decennia technologiebedrijven, onder meer als wereldwijd technologieanalist bij Artisan Partners.

Deze ervaring geeft hem een breed scala aan inzichten en investeringsideeën. Hij vermijdt benchmarks en leunt op zijn achtergrond en expertise om het beleggingsuniversum te volgen. BlackRock heeft Kim grotendeels onafhankelijk laten werken. Hij is de enige manager van de strategie geweest sinds maart 2017 toen Tom Callan, de eerste CIO van BlackRock's Global Opportunities-team, de firma verliet. Kim nam toen deze in Luxemburg gevestigde fondsvariant overg in juli 2017.

Kimheeft een klein maar gestaag groeiend team onder zich. Reid Menge, een technologie-veteraan, dient als zijn nummer twee, en Jess Xu trad toe in 2017. Kim nam daarna nog twee analisten in dienst in 2019 om gelijke tred te houden met het groeiende fondsvermogen. Zo'n succes roept uitdagingen op. Er is een aanzienlijk sleutelpersoonrisico, want Kim's kennis en procesbeheersing behoren tot de sterke concurrentievoordelen van het fonds.

De capaciteit van het team is een punt van aandacht, want het vijfkoppige team beheert vijf strategieën beheert. Dat is een flinke opgave, temeer daatr twee teamleden pas in het afgelopen jaar zijn toegetreden. Alle vijf strategieën delen echter wel de hetzelfde strategiekader en ook talrijke bedrijven in portefeuille zijn dezelfde.

Fondshuis
De voordelen van BlackRock wegen op tegen de nadelen; het verdient een een Above Average Parent rating. BlackRock belegt in totaal 6,4 biljoen dollar voor haar cliënten en is daarmee ongeëvenaard in grootte maar ook in invloed. Het fondshuis is marktleider en zet de standaard voor passieve beleggers met iShares. Het heeft een diep en getalenteerd vastrentende-waarden team.

De Aladdin-software is een essentieel hulpmiddel voor risicoanalyse en portefeuillebeheer voor de industrie. BlackRock Financial Markets Advisory heeft het vertrouwen en de mandaten van veel overheden veiliggesteld, waaronder het op pandemieën geïnspireerde schuldopkoopprogramma van de Federal Reserve. BlackRock biedt ook oplossingen op het gebied van alternatives, factor- en private equity-beleggingen en is voornemens zijn beursgenoteerde ESG-fondsen te verdubbelen en ESG in al haar strategieën op te nemen. De kosten voor haar producten zijn ook verbeterd.

De opgang van BlackRock heeft echter tegenslagen gekend. Meerdere pogingen om de line-up van actieve aandelenfondsen te vernieuwen, hebben nog niet geleid tot hetzelfde succes als bij de assetclass vastrentende waarden. Het bedrijf heeft tot nu toe slechts een aantal strategieën gelanceerd en die onder de aandacht gebracht bij haar investeerders.

In 2019 en 2020 heeft het fondshuis twee executives en een closed-end fondsmanager ontslagen wegens schending van de gedragscode van BlackRock, wat aantoont hoe moeilijk het kan zijn om bij zo'n kolos een ethische cultuur te koesteren en te handhaven. Hoewel het de deugd van ESG predikt, heeft het vaak de kant van het management gekozen bij het stemmen met een ESG volmacht. BlackRock is niet de beste in alles wat het doet, maar weet wat de beste manier is om haar eindbeleggers te bedienen.

Proces
Manager Tony Kim hanteert een flexibel en onderscheidend proces en dat wekt vertrouwen. In plaats van te leunen op een index om het belegbare tech-universum te bepalen, heeft Kim een database van 1.300 aandelen gevormd die hij gedurende zijn 24-jarige ambtstermijn heeft opgebouwd en gebruikt om nieuwe kansen te vinden. Kim en zijn team scannen de markt op intrigerende vroege fase bedrijven die industrieën kunnen ontwrichten, ofwel disruptors. Vervolgens verdeelt hij het universum in zes categorieën: hardware, software, internet, halfgeleiders, services, en games en datacentra.

Groei staat voorop. Kim splitst de portefeuille in twee segmenten: kern en opportunistisch. Het kernsegment absorbeert typisch 50% tot 60% van de strategische activa en bestaat uit namen met een grote marktkapitalisatie. Toch onderweegt hij grote hardwarenamen, zoals Apple en Samsung, vanwege hun groeivooruitzichten die niet voldoen aan zijn criteria. Kim bergt de rest van de activa onder in opportunistische posities, die hij beschouwt opkomende bedrijven die in de vroege fase van hun levenscyclus zitten. Kim hanteert een risicokapitaal-benadering voor dit segment, waarbij hij in en uit namen beweegt die om hetzelfde marktaandeel strijden.

Kim is het niet overdreven agressief. Hij maakt gebruik van BlackRocks risicobeheersysteem Aladdin om onbedoelde portefeuilleposities op te sporen hij zal posities verkopen als de waardering opgerekt raken om zo de volatiliteit te dempen.

Prestaties
Sinds juni 2013, toen hij aan het roer kwam te staan van de Amerikaanse fondsvariant, heeft beheerder Tony Kim ongeëvenaarde rendementen afgeleverd. Tot en met juli 2020 heeft de institutionele fondsklasse 27,9% rendement gemiddeld op jaarbasis behaald, en daarmee staat het bovenaan in de technologie Morningstar-categorie en ook versloeg het de MSCI ACWI / Informatietechnologie benchmark die 20,7% haalde.

Kim heeft deelgenomen aan de verschuiving naar cloud computing en daaropvolgende software-als-een-service bedrijfsmodel in de Verenigde Staten. Hij gelooft dat dezelfde overgang nu ook in de beginfase in China aan de gang is. Daarom heeft hij posities in bedrijven die de infrastructuur bouwen, Alibaba en Tencent, samen met de early adopters, zoals Kingdee Internationale software, die meer dan verdrievoudigd zijn sinds Kim aanvankelijk aandelen kocht in maart 2018. De sterke marktomgeving heeft deze ondernemende aanpak nog eens extra beloond.

De benchmark heeft slechts twee bearmarkten meegemaakt, gedefinieerd als een piek-dalverlies van 20% of meer, gedurende Kim's ambtstermijn. De strategie hield goed stand ten opzichte van zijn referentiebenchmark in 2020 tijdens de uitverkoop als gevolg van het coronavirus.

Kim heeft de in Luxemburg gevestigde variant pas sinds juli 2017 onder zijn hoede, dus zijn trackrecord daarop is minder relevant voor onze beoordeling. Niettemin zijn zijn prestaties over die korte periode uitzonderlijk; de fondsklasse D2 USD versloeg de index met 10,8 procentpunten en het categoriegemiddelde met 16,8 procentpunten gemiddeld op jaarbasis,
tot en met juli 2020.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse D2 laten dit fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock World Technology Fund D2 USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Technologie, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W Black Rock World Technology Fund D2 USD tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Jupiter Dynamic Bond

- M&G Optimal Income Fund

- BlackRock Asian Tiger Bond Fund

- T. Rowe Price Global Technology Equity Fund

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten