Fonds van de Week: T. Rowe Price Global Technology Equity Fund

De tech-sector heeft het de afgelopen tijd goed gedaan en het T. Rowe Price Global Technology Equity Fund heeft bewezen dat het daar actief goed op inspeelt door zowel zijn benchmark als zijn concurrenten te verslaan. De beheerder is nog niet ervaren in vermogensbeheer, maar heeft wel grote deskundigheid in technologie-aandelen omdat hij eerder analist op dit gebied is geweest. Het fonds krijgt een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Neutral naar Bronze.

Robert van den Oever 13 augustus, 2020 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price Global Technology Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Average
Fondshuis: High
Beleggingsproces: Above Average

T. Rowe Price Global Technology Equity Fund

De technologiesector heeft het de afgelopen tijd erg goed gedaan en daar konden actieve fondsen zich onderscbeiden. Dit fonds heeft dat ook inderdaad gedaan door zowel zijn benchmark als zijn concurrenten te verslaan, omdat het flexibeler keuzes kan maken en off-benchmark mag beleggen.

Beheerder Alan Tu heeft nog niet echt een track record in vermogensbeheer, maar hij is wel zeer deskundig op het gebied van technologie-aandelen. Eerder was hij tech-analist en juist de vakgebieden die hij destijds volgde, waren toen verantwoordelijk voor de grootste rendementsbijdrage. Dit fonds krijgt een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Neutral naar Bronze.

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W T Rowe Price technology grafiek vrijstaand

 

Beheerteam
Met een relatief nieuwe manager bij het roer en enkele verschuivingen in het onderliggende technologie-analistenteam, blijft het oordeel aangaande het team neutraal. Alan Tu werd in maart 2019 hoofdbeheerder ter vervanging van Josh Spencer, die verkaste naar het in de VS verkochte beleggingsfonds T. Rowe Price New Horizons. Spencer had hier sterke resultaten geboekt sinds 2012. Tu is een logische opvolger. Hij heeft nauw samengewerkt met Spencer op deze strategie als technologie-analist. Dat was hij sinds 2014 nadat hij in 2013 stage had gelopen tijdens zijn MBA. Eerder deed hij taxatiewerk voor tech startups bij Huron Consulting en verhuisde vervolgens naar Ananda Capital als generalist-analist.

Tu is gevestigd in San Francisco, dus hij heeft goede toegang tot Silicon Valley, maar hij bezoekt zijn collega's in Baltimore en in het buitenland regelmatig. Hij heeft destijds ongeveer 10-15% van het fondsvermogen gevolgd als analist, en software maakte toen 25-30% van de portefeuille uit op het moment dat de transitie plaatsvond, dus hij kent de sector goed, maar hij heeft nog geen bewezen record in het beheren van vermogen.

Het analistenteam heeft wat personeel verloop gekend omdat enkele sleutelfiguren werden gepromoveerd tot portfoliomanagementrollen bij het fondshuis. Het bedrijf heeft een nieuwe tech-analist in met 22 jaar ervaring aangenomen en een associate promotie gegeven om de leemtes op te vullen, zodat het team nu weer op sterkte is. De teamleden hebben gemiddeld zeven jaar beleggingservaring.

Fondshuis
T. Rowe Price blijft een goed gepositioneerd fondshuis in een steeds concurrerendere industrie, en verdient een Parent Pillar rating van High. Het heeft de tegenwind voor actief beheer het hoofd weten te bieden door het grondige onderzoeksproces, de sterke prestaties in meerdere vermogenscategorieën en de aanhoudende investeringen in zijn researchteam.

Het aantal personeelsleden steeg met 9% in 2019 en de sterke balans van het fondshuis geeft het de financiële ruimte om mensen te kunnen blijven aannemen, ook in economisch mindere tijden. Het multi-asset team is versterkt en ook de kwantitiatieve deskundigheid is aangevuld.

Doorgaans leidt T. Rowe Price talent in eigen huis op, maar de afgelopen tijd zijn ook ervaren beleggers van buiten aangenomen voor bepaalde segmenten, met anem aandelenanalisten. Dat stelt het fondshuis in staat om een soepele opvolging te bewerkstelligen als beheerders met een lange staat van dienst met pensioen gaan. Of, zoals in 2019 verrassend gebeurde, dat er een sterbeheerder vertrekt om zijn eigen boetiek op te richten.

Het fondshuis is bezig de distributie buiten de VS te verbreden, de ESG deskundigheid op te schroeven en nieuwe ETF's aan het ontwikkelen. Het zit dus niet stil, maar is als altijd verstandig met het introduceren van nieuwe strategieën en capaciteitsbeheer, waarbij de belangen van eindbeleggers voorop staan.

Proces
De strategie profiteert van flexibiliteit ten opzichte van de MSCI ACWI / Information Technology benchmark en sterk fundamenteel onderzoek, wat resulteert in een upgrade van de procesbeoordeling van Average naar Above Average. Vergeleken met zijn benchmark kan de portefeuille in meer beleggen dan alleen in pure technologiebedrijven, en dat vergroot de kansen om in de loop van de tijd beter te presteren. De strategie heeft inderdaad geprofiteerd van T. Rowe's indrukwekkende analytische middelen op het gebied van technologie, communicatie- en consument cyclische bedrijven zoals Amazon.com en niet-Amerikaanse posities buiten de benchmark zoals Alibaba.

Ook heeft T. Rowe een sterk begrip van de concurrentiedynamiek van de technologische industrie via eigen bedrijfsonderzoek en incidentele investeringen in deze portefeuille. De small- en midcap strategieën van het fondshuis zorgen ervoor dat de analisten ook dit type bedrijven goed in de gaten houden.

Tu past een vergelijkbare filosofie toe op de gevolgde bedrijven als toen hij nog analist was. Hij beoordeelt de kwaliteit van een bedrijf, inclusief management en houdbaarheid van zijn concurrentievoordelen, branchestructuur, en of het makkelijker of moeilijker wordt voor een bedrijf om te concurreren. Waarderingsanalyse varieert per type bedrijf, met op omzet gebaseerde statistieken voor beginnende bedrijven en winst en vrije kasstroom maatstaven voor volwassen bedrijven. De strategie werd in 2017 gesloten voor nieuwe beleggers, maar heropend in april 2020.

Prestaties
Alan Tu’s track record is nog steeds relatief kort, maar hij heeft tot dusver een goede start gemaakt in een marktomgeving die de voorkeur geeft aan groei-gerichte technologiebedrijven. De fondsklasse Q heeft gemiddeld 36,1% rendement op jaarbasis gemaakt over de periode april 2019 tot en met juli 2020 en daarmee verslaat het nipt de MSCI ACWI / Information Technology index die 34,5% deed en ruimschoots de concurrenten in de Morningstar-categorie technologie-aandelen die 28,1% haalden.

Het fonds hield beter stand dan de benchmark tijdens de uitverkoop als gevlg van het coronavirus en het herstelt zich scherper sinds het dieptepunt van maart. Picks zoals Zoom Video Communications, DocuSign, Shopify en Twilio waren allemaal met drie cijfers gestegen in de eerste helft van 2020, Hun bedrijfsmodellen bewezen dat ze bijzonder veerkrachtig zijn te midden van een bredere economische neergang.

Slechts vier van de posities in de portefeuille hebben verliezen laten zien in de eerste helft van 2020, als gevolg van de dominantie van de technologiesector tijdens de periode. De strategie zal waarschijnlijk op een gegeven moment afkoelen, en zijn sectorspecifieke focus kan leiden tot volatiliteit.

Tu heeft geen eerder openbaar track record in het beheren van vermogen. Het is echter bemoedigend om te zien dat de verschillende technologie- en software-bedrijven die Tu als analist volgde sinds 2014, het meest hebben bijgedragen aan het rendement tijdens de ambtsperiode van zijn voorganger.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse Q laten dit fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte relatieve benchmarkprestaties, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van T. Rowe Price Global Technology Equity Fund Q USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Technologie, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W T Rowe Price technology tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Capital Group Amcap Fund

- Axa WF Global Factor Sustainable Equity

- BlackRock Euro Short Duration Fund

- Fidelity Global Dividend Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten