ESG-fondsen voor de feestdagen

Duurzaam beleggen wordt steeds gangbaarder en beleggers hebben steeds meer keuze. Deze vijf strategieën zijn de aandacht van ESG-beleggers waard   

Sara Silano 15 december, 2020 | 15:20
Facebook Twitter LinkedIn

ESG funds

Vanwege Covid-19 is 2020 een lastig jaar geweest voor beleggers. Maar uit onderzoek van Morningstar blijkt dat duurzame fondsen het op de kelderende markten van maart beter deden dan traditionele en dat vestigt de aandacht op dit deel van de beleggingswereld

Dit resultaat is het gevolg van een combinatie van factoren. Een daarvan is dat bedrijven die hoog scoren voor ESG over het algemeen een conservatievere balans hebben en daarnaast concurrentievoordelen. Deze eigenschappen maken ondernemingen minder gevoelig voor dalende markten.

Verder zijn het doorgaans goed geleide bedrijven die eerlijk omgaan met hun stakeholders, milieuproblemen aanpakken en minder vaak in controverses zijn verwikkeld. Daarom kunnen zij onzekere perioden beter doorstaan.

In duurzame fondsen geïnteresseerde beleggers vinden dit jaar meer keuzes onder de kerstboom dan in het verleden. Ook in 2020 werden veel producten ontwikkeld en het Europese universum van duurzame fondsen bereikte een recordomvang van 2.898 producten (per oktober 2020).

Hortense Bioy, directeur duurzaamheidsonderzoek van Morningstar EMEA zegt: “Dit hoge niveau van productontwikkeling is ongekend en wordt gestimuleerd door de Europese toezichthouder, die nog meer geld in de richting van duurzame producten wil sturen om de Europese doelstellingen voor het akkoord van Parijs te halen. Met haar actieplan voor een duurzame financiële sector wil de Europese Commissie kapitaal laten stromen naar duurzame activiteiten en bijdragen aan het EU-doel van CO2-neutraliteit in 2050.”

ESG funds

2 De beste duurzame fondsen

Pictet Global Environmental Opportunities en Stewart Investors Global Emerging Markets hebben beide een Bronze Morningstar Analyst Rating, 5 globes en de aanduiding Low Carbon.

Morningstar-analist Ronald van Genderen zegt dat het fonds van Pictet, met zijn ervaren team en aanvullende middelen, een degelijke keuze op ecologisch gebied is. De strategie gebruikt een bottom-up benadering, dezelfde die gebruikt wordt voor alle thematische aandelenproducten van Pictet. Het proces begint met een definitie van het belegbare universum en selecteert hiervoor bedrijven met een kleine ecologische voetafdruk. Dit wordt gevolgd door een analyse van zuiverheid, handelsliquiditeit en koersvolatiliteit. De interessantste aandelen krijgen een bedrijfsscore, die een fundamentele analyse van het bedrijfsmodel, de managementkwaliteit en de aantrekkelijkheid van het aandeel (waardering en dynamiek) omvat.

Over het Stewart Investors-fonds zegt senior analist Andrew Daniels van Morningstar: “Het beheerteam van dit fonds is indrukwekkend en het heeft een best-in-class beleggingsaanpak”. Het team zoekt naar managementteams met een gedeelde visie op duurzame ontwikkeling in de markten waarin zij actief zijn.

Een bijkomende voordeel van deze filosofie is dat de strategie niet belegt in bedrijven die zich bezighouden met schadelijke producten waaronder wapens, tabak, alcohol, fossiele brandstoffen en gokken. Deze visie geldt ook op minder voor de hand liggende terreinen, zoals bepaalde frisdrank- en snackproducenten, gezien de negatieve gezondheidseffecten van hun productportefeuilles voor het grote publiek.

2 De meest duurzame conventionele fondsen

Door de hoogste Sustainability Rating en the Low Carbon Designation te combineren vonden we andere, duurzame conventionele fondsen met lage ESG-risico's; MFS Meridian Funds Global Concentrated fund heeft bijvoorbeeld een Morningstar Analyst Rating Silver.

Morningstar-analist Andrew Miles zegt: “Wij zijn al lang fan van de benadering van MFS. Het proces heeft zich bewezen en is gedisciplineerd en herhaalbaar. Zorgvuldig fundamenteel onderzoek vindt bedrijven waarvan het team meent dat deze hun winst en kasstroom duurzaam kunnen laten groeien. Met 20-30 aandelen is het risico wat verhoogd, vooral op consumentengebied en in de gezondheidssector, maar de kritische beoordeling en het geduld om niet te sterk te reageren op oppervlakkige gebeurtenissen heeft dure vergissingen vermeden.”  

Ook het BGF European Fund dat vijf globes heeft, wordt beschouwd als een “veelbelovend product” voor beleggers die een Europees fonds voor large-cap groeiaandelen zoeken. Stefan Gries staat sinds juni 2019 aan het hoofd van het fonds dat een rating Bronze heeft en hoewel van Genderen stelt dat hij nog meer beheerervaring moet opdoen, voegt hij toe: “Wij hebben een goede indruk van Gries, hij komt over als een getalenteerd beheerder.”

BlackRock kreeg in november een Basic Morningstar ESG Commitment Level toegekend. De grootste vermogensbeheerder ter wereld verklaarde in januari 2020 zijn bestaande ESG-inspanningen in de hele organisatie te willen vergroten en versterken. Deze ambitie kan een keerpunt voor de sector betekenen en een signaal dat beleggingsmaatschappijen ESG-risico's niet langer kunnen negeren. Maar, volgens het Morningstar-onderzoeksteam, was het ook “een poging om de achterstand op rivalen in te lopen, die ESG-normen veel sterker hebben verankerd in hun beleggingsprocessen, activiteiten en cultuur. De tijd zal leren of de ambitieuze integratie-inspanningen van de enorme onderneming zullen slagen.

Een Chinees aandelenfonds met vijf globes

Dankzij een snel herstel na de uitbraak van Covid-19 behoort de Chinese aandelenmarkt in 2020 tot de koplopers. Het vijf globes tellende fonds UBS (Lux) Equity Fund China Opportunity kan interessant zijn voor ESG-beleggers die zich in deze regio willen begeven.

Het heeft een rating Gold; fondsbeheerder Bin Shi brengt 26 jaar beleggingservaring mee en staat aan het hoofd van de strategie sinds deze in juli 2010 werd geherstructureerd. Morningstar senior analist Claire Liang zegt: “Wij denken dat hij een van de sterkste beheerders van Chinese aandelen is. Hij heeft aangetoond winnaars al in een vroeg stadium te kunnen identificeren en in tijden van grote marktschommelingen slimme tactische keuzes te maken. UBS Asset Management heeft de afgelopen jaren veel middelen gestoken in het versterken van de ESG-capaciteit, maar er is nog ruimte voor verbetering. De onderneming heeft een Basic Morningstar ESG Commitment Level.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten