3 Europese aandelenfondsen met een focus op risico

Voor beleggers die nerveus zijn nadat de S&P 500 een nieuw record bereikte, maar in aandelen willen blijven beleggen, zijn hier drie Europese aandelenfondsen die zich richten op het beheren of verminderen van risico's.  

Ronald van Genderen 12 januari, 2021 | 9:55
Facebook Twitter LinkedIn

europe


Aandelenbeurzen sloten het jaar 2020 in een prima stemming af. Zo boekte de AEX een jaarwinst van 5,4%, de S&P 500 won 8,0% en de MSCI World steeg 6,3%. In absolute termen zijn dat wellicht geen in het oog springende rendementen, zeker in vergelijking met het voorgaande jaar 2019 toen de indices plussen van om en nabij 30% noteerden. Maar terugkijkend op wat er in het afgelopen jaar is gebeurd en hoeveel onzekerheden er nog resteren, kunnen we gerust stellen dat de koersprestaties van aandelen wereldwijd positief hebben verrast.

Immers, er waren vele zorgen die beleggers het afgelopen jaar moesten overwinnen. Vooral de wereldwijde corona crisis trok diepe sporen in de samenleving en in eerste instantie ook op de beurzen. Hoewel de pandemie verre van over lijkt, ook al is er inmiddels gestart met vaccineren, hebben aandelenbeurzen na de initiële heftige dip in maart van vorig jaar, een opmerkelijk snel en sterk hertstel laten zien.

Beleggers lijken daarmee erg positief gestemd voor de toekomst, want economisch gezien heeft Covid-19 een grote impact gehad op de wereldwijde economie. Zo verwachtte het IMF aan het begin van het jaar een groei van de wereldeconomie van 3,3%, maar inmiddels is dat teruggebracht naar een krimp van maarliefst 4,4%. Een deel van die krimp zal naar verwachting in 2021 weer worden goedgemaakt met een geschatte groei van 5,2%.

Met de positieve koersprestaties lijken beleggers reeds een behoorlijk voorschot genomen te hebben op die herstelbeweging, terwijl de uitstekende presaties van 2019 ook al een rooskleurige toekomst inprijsden. Bij een kleine kink in de kabel of tegenvaller kunnen beleggers wel eens snel van gedachten veranderen en aandelen in de uitverkoop doen.
Het is niet mijn expertise om voorspellingen te doen over de richting van de aandelenbeurzen en al zeker niet op de korte termijn, maar, ik kan me voorstellen dat sommige beleggers wat last beginnen te krijgen van hoogtevrees. Immers, de AEX staat inmiddels weer op het niveau van voor de corona sell-off en op de hoogste stand sinds de internetbubble, terwijl de S&P 500 überhaupt op het hoogste punt ooit staat.
Voor beleggers die inmiddels de hoogtebibbers krijgen, maar toch niet (volledig) uit aandelen willen stappen, bespreken we drie Europese aandelenfondsen met een benadering die focust op risico. Het beheersen of verlagen van risico wel te verstaan. Het zal bij een neergang van de aandelenbeurzen verliezen niet voorkomen, maar naar verwachting wel beperken.

Invesco Pan European Structured Equity

Dit fonds van Invesco heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze en wordt beheerd door Michael Fraikin en Thorsten Paarmann. Zij maken onderdeel uit van het meer dan 60 personen tellende team dat alle kwantitatieve strategiëen van Invesco beheert. Het proces is gebasseerd op een multi-factor model, terwijl in de portefeuille constructie gebruik wordt gemaakt van een optimalisatieproces om een lage volatiliteit portefeuille te creëeren. Het model gebruikt indicatoren die in vier groepen zijn in te delen: winst- en koersmomentum, kwaliteits- en waarderingsfactoren. De portefeuille is met iets meer dan 100 aandelen goed gespreid, kent een sterke hang naar mid-caps in plaats van large-caps en heeft een structurele voorkeur voor aandelen uit de sectoren consumenten defensief en gezondheidszorg, terwijl de sector financiële waarden sterk wordt onderwogen.

Robeco QI European Conservative Equities

Het QI European Conservative Equities fonds van Robeco draagt een Morningstar Analyst Rating van Gold, oftewel de hoogst mogelijke waardering. Het fonds wordt beheerd volgens een concept dat ontworpen is door hoofdbeheerder Pim van Vliet. Hij en zijn team volgen een kwantitatief proces dat leunt op drie pilaren: risico, waardering en momentum. Een optimalisatieproces selecteert vervolgens de aandelen die de hoogste rangschikking hebben. De uiteindelijke portefeuille is zeer gespreid met circa 150 aandelen, hoewel dat er eind oktober 2020 zelfs 170 waren. Ook deze strategie heeft een sterke hang naar mid- en small-caps. Op sectorniveau is er ook hier een voorkeur voor de defensieve consumenten goederen sector, terwijl ook de nutssector, communicatie services en financiële waarden worden overwogen.

Uni-Global – Equities Europe

Het Uni-Global – Equities Europe fonds heeft ook de hoogste rating van Morningstar’s analisten gekregen, namelijk Gold. Het team onder leiding van Alexei Jourovski omvat zowel quant experts als fundamentele analisten. Het proces rust dan ook op beide benaderingen. Kwantitatieve analyse vindt plaats op zowel macro, sector en landenniveau, naast natuurlijk aandelenanalyse waarbij wordt gekeken naar historisch en verwachtte volatiliteit en correlaties. Bij de fundamentele analyse kijken de analisten onder andere naar de ondernemingsstrategie, ESG risico’s en waardering. Een optimalisatieproces construeert op basis van al deze input een portefeuille met de laagste verwachtte volatiliteit. De portefeuille is met circa 85 aandelen geconcentreerder dan de vorige twee fondsen, maar nog steeds goed gespreid. De portefeuille heeft daarnaast veel meer een voorkeur voor large-caps, terwijl small-caps zelfs helemaal worden vermeden. De sectorvoorkeuren zijn echter meer uitgesproken, met vooral sterke overwegingen in defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg, communicatie services en vastgoed.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten