Een waardevolle doorbraak

Corona vaccins geven waarde aandelen vleugels

Jeffrey Schumacher, CFA 16 december, 2020 | 5:38
Facebook Twitter LinkedIn

een waardevolle doorbraak

Waardebeleggers, ze bestaan nog. De sympathisanten die de beleggingsleer van Benjamin Graham en David Dodd aanhangen zijn de afgelopen jaren murw gebeukt door het geweld waarmee groeiaandelen de hemel bestormden.

Deze aandelen, gevangen in gevleugelde acroniemen, kregen eerder dit jaar een superboost omdat deze e-commerce, software en internetbedrijven gezien werden als de grote winnaars in een wereld die plotseling ingrijpend veranderde als gevolg van de coronacrisis en de lockdowns die daar op volgde.

Waardebeleggers kregen het wederom stevig te verduren, want de aandelen die op basis van traditionele waarderingsmaatstaven al goedkoop waren werden alleen maar goedkoper. De aandelen van bedrijven in de financiële dienstverlening, oliebedrijven, de vrijetijdssector, luchtvaart en retail – om er maar een paar te noemen – werden afgedankt en lieten waardebeleggers daarbij gedesillusioneerd achter. Tot 9 november.

Presidentsverkiezingen

De datum die bij veel beleggers echter rood omcirkeld in de agenda stond was 3 november, de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De strijd tussen zittend president Donald Trump en uitdager Joe Biden zou worden beslecht door de Amerikaanse kiezer en daarmee duidelijk maken wie de komende vier jaar de leiding heeft over het economisch machtigste land ter wereld.

Hoewel Donald Trump zich al twitterend en rechtszaken aanspannend weigert neer te leggen bij een nederlaag, was het voor beleggers duidelijk dat Biden de 46e president van de Verenigde Staten van Amerika wordt en formeel op 20 januari de scepter overneemt.

Vaccinnieuws

Daags na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, op 9 november rond het middaguur in Europa, kwam echter het nieuws naar buiten waar de wereld zo naar verlangde. De race voor het maken van een vaccin tegen het coronavirus was gewonnen door een samenwerking tussen de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech, die aankondigden dat hun kandidaat vaccin BNT162b2 een succesvolle laatste test had ondergaan en voor 90% effectief was.

Ook Moderna en AstraZeneca lieten daarna weten succesvol te zijn geweest in hun jacht op een corona vaccin. Daarmee konden er na goedkeuring van de verschillende medicijnautoriteiten wereldwijd vaccinatieprogramma’s opgezet worden zodat het coronavirus een halt wordt toegeroepen.

Revanche van waarde-aandelen

Een jubelstemming op de financiële markten volgde. Vooral aandelen van zwaar getroffen sectoren herstelden fors. Cruise-aanbieder Carnival spoot 40% omhoog, Royal-Dutch Shell dikte ruim 12% aan en het geplaagde Air France-KLM steeg 27% op de dag van de aankondiging door Pfizer. Het betekende ook dat waarde-aandelen eindelijk uit de schaduw van groeiaandelen konden treden. De MSCI World Value index won 12% in november, waarmee in de afgelopen 20 jaar alleen het vierde kwartaal van 2009 een beter kwartaal was voor waarde-aandelen. De MSCI World Growth index werd met 400 basispunten verslagen.

Waardebeleggers zullen hoopvol zijn dat deze doorbraak dan eindelijk leidt tot een einde aan hun lijdensweg. Het blijven roeien tegen de stroom in, het moeten incasseren van opeenvolgende teleurstellingen en ieder sprankje hoop op een ommekeer als een fata morgana te zien verdwijnen zal zelfs de meest doorgewinterde waarde-adepten aan hun overtuigingen hebben doen twijfelen. Ga het immers maar eens uitleggen aan je superieuren of aan je beleggers waarom je vasthoudt aan een stijl die niet werkt en die in de media wordt verketterd.

Hoop en perspectief

Na 9 november ziet de wereld er plotsklaps toch iets fraaier uit, nu er zicht is op een weg terug naar (een nieuwe vorm van) normaal. Want hoewel een vaccinatie op wereldwijde schaal een project van ongekende omvang is en vele uitdagingen met zich meebrengt, biedt het hoop en perspectief voor de toekomst. Zo ook voor waardeaandelen, die nu door sommige strategen al als favoriet worden bestempeld voor 2021. Het kan snel gaan.

Twee waardefondsen

Afgelopen zomer belichtte ik Dodge & Cox Worldwide Global Stock en het Kempen Global High Dividend Fund, twee waardefondsen met een Morningstar Analyst Rating van Gold die een desastreus 2020 beleefden.

Het zijn fondsen die beheerd worden met een eigen signatuur en die hierdoor in bepaalde marktomstandigheden zullen achterblijven bij concurrenten. Het vasthouden aan de basisprincipes van de beleggingsfilosofie en het consistent blijven uitvoeren van het beleggingsproces in combinatie met geduld en vertrouwen bij de eindbelegger is dan de weg die moet leiden tot langetermijn-outperformance.

Moment van de waarheid

Voor deze fondsen was de maand november het moment van de waarheid. Immers, de ondermaatse prestaties tot dan toe waren te verklaren vanuit de beleggingsstrategie, maar dan mag verwacht worden dat de fondsen leveren wanneer het tij keert. En dat deden ze.

Dodge & Cox Worldwide Global Stock boekte een rendement van 17,9%, waarmee het 8,76 procentpunt beter presteerde dan het gemiddelde fonds in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd. Het liet daarmee 99% van de concurrenten achter zich en maakte in een maand meer dan de helft van de underperformance ten opzichte van het categoriegemiddelde goed.

Daarmee blijft 2020 een teleurstellend jaar voor beleggers in het fonds, maar de performance in november laat wel zien waartoe het fonds in staat is wanneer de marktomstandigheden in haar voordeel draaien.

Hetzelfde geldt voor het Kempen Global High Dividend Fund, dat in november het hoogste maandrendement realiseerde in de geschiedenis van het fonds. De teller stopte op 16,9%, waarmee het 95% van de concurrenten achter zich liet.

Wordt de kloof gedicht?

Of deze euforie voor waardebeleggers slechts een tijdelijke opsteker is of dat de historische kloof in prestaties tussen waarde- en groeiaandelen in 2021 verder gedicht zal worden valt te bezien, maar voor beleggers die hier op willen voorsorteren zijn dit twee uitstekende fondsen die over een volledige marktcyclus het verschil kunnen maken.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten