Hoe te investeren voor inkomen

Inkomen is voor veel beleggers een belangrijke factor. Hier zijn enkele activa die een inkomen kunnen betalen

Fernando Luque 21 januari, 2021 | 10:09
Facebook Twitter LinkedIn

invest for income

Voor veel beleggers is hun belangrijkste financiële doel om een portefeuille op te bouwen die een inkomen zal opleveren. Traditioneel werd dit bereikt door een mix van redelijk veilige obligatiebeleggingen aan te houden, maar dankzij de ultralage rentetarieven moeten beleggers tegenwoordig wat creatiever zijn. Hier zijn enkele investeringen die mogelijk bij de rekening passen:

Obligaties

Obligaties worden vaak beschouwd als de spil voor beleggers die op zoek zijn naar een vast inkomen, omdat ze regelmatig geld teruggeven aan hun houders in de vorm van coupons. Historisch gezien was beleggen in staatsobligaties van ontwikkelde markten een manier om te sparen en tegelijkertijd risico's te vermijden, maar veel van deze obligaties bieden nu een negatief rendement.

Binnen de obligatieruimte zijn er verschillende mate van risico. Hoogrentende obligaties betalen bijvoorbeeld een vaste rente, maar worden beschouwd als onder beleggingskwaliteit omdat het risico op wanbetaling relatief hoog is. Als gevolg hiervan betalen bedrijven die ze uitgeven een hoger rendement aan beleggers die bereid zijn dit relatief hogere risico te accepteren. Een maatstaf die vaak wordt geassocieerd met hoogrentende obligaties, is het verschil in rendement tussen deze effecten en effecten van hogere kwaliteit en met een lager risico, zoals Amerikaanse staatsobligaties.

Beleggers moeten niet alleen focussen op de coupons of het rendement dat obligaties kunnen bieden. Ze moeten ook kijken naar het valutarisico. Chinese obligaties of Amerikaanse obligaties kunnen bijvoorbeeld een veel hoger rendement bieden dan Europese obligaties, maar met de extra complicatie van veranderingen in wisselkoersen

Dividenden

Om inkomsten te zoeken op de aandelenmarkten, moeten bedrijven worden geselecteerd die aantrekkelijke dividenden uitkeren. Dit is een manier waarop bedrijven hun winsten uitkeren aan aandeelhouders, en doorgaans worden bedrijven die niet langer in expansiemodus zijn, geacht de meest betrouwbare dividenden te bieden, aangezien ze hun aandeelhouders liever belonen dan winsten te herinvesteren om te groeien. Dat gezegd hebbende, er zijn veel bedrijven in de groeimodus die ook dividenden bieden aan hun aandeelhouders.

Het is belangrijk om te erkennen dat het dividendbeleid van een bedrijf kan wijzen op een aantal sterke en zwakke punten. Er is bijvoorbeeld geen garantie dat een bedrijf in staat zal zijn om de verwachte dividendgroei te realiseren. Bovendien zal een bedrijf dat hoge dividenden uitkeert, minder kapitaal hebben om te herinvesteren en bij te dragen aan zijn eigen groei, wat op zijn beurt het vermogen zou kunnen belemmeren om in de toekomst hoge dividenden te behouden.

Beleggers kijken vaak naar het dividendrendement om te beoordelen hoe aantrekkelijk de inkomstenvooruitzichten zijn, maar dit kan misleidend zijn. De rendementen kunnen stijgen wanneer de aandelenkoers van een bedrijf daalt, wat kan duiden op toekomstige problemen.

Dividend yield

Fonds en ETFs

Een fonds of een op de beurs verhandeld fonds kan ook een regelmatig dividend opleveren. Een fonds is niets meer dan een mandje van effecten (aandelen of obligaties of een combinatie daarvan) en zal als zodanig voor meer stabiliteit zorgen bij de betaling van dividenden, aangezien het risico van wanbetaling over veel effecten is gespreid. In een beleggingsfonds zou de impact van de beslissing van één bedrijf, of zelfs van meerdere, door de eindbelegger veel minder acuut worden gevoeld dan wanneer ze individuele aandelen voor zichzelf hadden uitgekozen.

Een belangrijk punt hierbij is om een fonds dat dividend uitkeert niet te verwarren met een fonds dat belegt in dividendbetalende bedrijven. Een fonds (we zouden moeten zeggen een aandelenklasse) dat belegt in bedrijven met een hoog rendement, kan al dan niet dividend uitkeren. Als het deze dividendbetalingen in zijn winsten rolt, kan het uw rendement overtreffen, maar dat is misschien niet handig als u wilt dat het dividend wordt uitbetaald.

Hoe weet u of het fonds / aandelenklasse of de ETF een dividend uitkeert? Om de klassen die dividenden uitkeren (uitkerings- of inkomensklassen) te onderscheiden van de klassen die ze accumuleren in de netto-inventariswaarde (kapitalisatie- of groeiklassen) kan men onze fondsscreener gebruiken waarin we voor dit doel een speciaal vak ).

share classes


Een andere vraag is hoeveel het dividendrendement is dat door het fonds wordt uitgekeerd en de frequentie ervan. Beide gegevens zijn beschikbaar aan het einde van de momentopname van het fonds.

dividends

Vastgoed

Vastgoed kan ook een optie zijn als u een regelmatig inkomen wilt genereren. Het idee is simpel. U koopt een huis, een appartement of zelfs een garage en u huurt het, waarbij u maandelijks de huur ontvangt.

Het is niet voor iedereen weggelegd, omdat het over het algemeen het gebruik van schulden inhoudt om de aankoop van onroerend goed te financieren. Het vereist ook meer kosten dan investeren in aandelen of obligaties vanwege onderhoud, belastingen, verzekeringen en meer. Maar een van de voordelen is dat de verhuur kan meegroeien met de inflatie.

Beleggers zouden deze trend echter kunnen aanboren via vastgoedfondsen, die kantoren, winkelunits en magazijnen bezitten en investeerders een inkomen betalen uit de geïnde huur. Het is echter de moeite waard om uw onderzoek naar deze fondsen te doen, aangezien veel open-end vastgoedfondsen de handel opschorten - waardoor beleggers effectief worden vastgehouden - wanneer er onzekerheid op de markt is of de vrees voor massale aflossingen uit het fonds.

Lijfrenten

Ten slotte is er voor degenen die al met pensioen gaan, de mogelijkheid om een lijfrente te kopen. Tot de invoering van pensioenvrijheden in 2015, was dit de manier waarop de meeste mensen hun pensioen zouden hebben gefinancierd. Een lijfrente is een verzekeringsproduct dat u bij uw pensioenpot koopt en waarmee u een inkomen voor de rest van uw leven krijgt.

Christine Benz, directeur persoonlijke financiën van Morningstar, zegt: “Lijfrentes kunnen variëren van goedkope, eenvoudige producten die een belofte voor een gegarandeerde inkomstenstroom kunnen waarmaken en een pensioenregeling versterken, tot dure, zeer gecompliceerde pakketten die onzekere resultaten bieden die critici vaak terecht bespotten omdat het niet veel meer is dan een manier waarop een adviseur (of verzekeringsverkoper) een commissie kan verdienen ”. Dit is een gebied waar het nemen van professioneel advies doorgaans wordt aanbevolen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten