Passief fondsbeheer, ja of nee?

Passief beleggen is een enorme en krachtige aanjager van verandering in de vermogensbeheerindustrie. Dit heeft geleid tot een ongelooflijke groei van het fondsaanbod en een aanzienlijke daling van de kosten voor beleggers. Dat is een positieve ontwikkeling, en die is nog lang niet ten einde.

Jocelyn Jovene 10 december, 2020 | 14:13
Facebook Twitter LinkedIn

Want volgens het meest recente Morningstar Asset Flows-rapport trekken passieve fondsen in Europa stromen sneller aan dan actieve fondsen. Passief wint al langere tijd gestaag marktaandeel ten koste van actief.

Eerder verkende Morningstar de tegenhanger van dit artikel. Dat leest u hier: Actief fondsbeheer ja of nee?

 

Efficiënte markten
De onderliggende theoretische rechtvaardiging van passief beleggen is dat financiële markten verondersteld worden efficiënt te zijn, dat wil zeggen dat ze nieuwe openbaar beschikbare informatie zeer snel in prijzen opnemen. Daarom is het bijna onmogelijk om te profiteren van een informatieve voorsprong om de markt te verslaan.

De realiteit is dat een groot aantal fondsbeheerders achterblijft bij hun benchmark. Elke fondsbeheerder die consequent zijn benchmark overtreft, wordt geacht geluk te hebben, volgens deze theorie (die moeilijk te kwalificeren is waarom beleggers zoals Warren Buffett en anderen, hoewel zeer weinigen, erin slagen hun benchmark op de lange termijn te verslaan op een voor risico gecorrigeerde basis …).

Lage kosten
De andere reden om passief beleggen te overwegen, is dat het u in staat stelt om naar plaatsen te gaan waar het ofwel moeilijk is om consistent beter presterende en goedkope actieve aanbiedingen te vinden (bijvoorbeeld in Amerikaanse aandelen) en ook om naar plaatsen te gaan waar het erg moeilijk is om in principe elk fatsoenlijk actief beheerd fonds vinden.

Passief kan een geweldige oplossing zijn om goedkope beleggingsoplossingen te vinden die misschien net passen bij de rekening van beleggers die voldoende flexibiliteit willen om hun geld toe te wijzen aan een zeer breed scala aan markten of strategieën. Stel u voor dat u in Koreaanse aandelen wilt beleggen, omdat u denkt dat de waardering van de activaklasse aantrekkelijk is en in de toekomst een behoorlijk risico-gecorrigeerd rendement zal opleveren.

Als u op zoek bent naar actief beheerde fondsen, vindt u er slechts één die een positieve Morningstar-analistenrating heeft (JPM Korea Equity) maar 1,81% rekent (lopende kosten KIID), terwijl 2 ETF's de MSCI Korea NR USD en de MSCI Korea 20 / 35 NR USD-indices brengen respectievelijk 45 en 65 basispunten in rekening.

Strategic beta
Als u geïnteresseerd bent om te investeren in specifieke thema's, zoals kunstmatige intelligentie of bedrijven die op zoek zijn naar een behandeling voor Covid-19, is er een ETF beschikbaar om precies dat te doen. U hoeft geen tijd te besteden aan het doorzoeken van de markten en het zoeken naar een tussenpersoon die u toegang geeft tot de markt waarop die bedrijven zijn vermeld.

Uiteraard ontbreken er bij thematisch beleggen ook andere risico's niet; denk aan lage overlevingskansen van fondsen; maar weinig thema's overtreffen het rendement van wereldwijde aandelen in generieke vorm. Maar voor wie zich bewust is van die risico's en bereid is deze te aanvaarden, kan thematisch passief beleggen een oplossing zijn. Meer informatie hierover leest u hier:


Belangrijkste risico's
Zoals we net zagen, is passief beleggen niet zonder risico. Er is zelfs een groter risico, aangezien ETF's heel gemakkelijk te verhandelen zijn, is om te proberen de markt of thema's te timen en te beginnen met handelen in ETF's, juist omdat ze goedkoop zijn. Onthoud dat het proberen om de markt te timen de beste manier is om geld te verliezen. Als u investeert, moet u een plan hebben en u eraan houden.

Passief gaan betekent niet dat u niets hoeft te doen. U moet nog steeds uw activaspreiding bepalen en welke strategieën zinvoller zijn om uw financiële doelen te bereiken. Als u denkt dat ETF's een gemakkelijke manier zijn om van koers te veranderen omdat u twijfelt over uw huidige activaspreiding, begaat u misschien een grote fout en moet u het proces opnieuw beginnen. En als u de weg kwijt bent, is het misschien verstandig om financieel advies in te winnen.

Passief beleggen lijkt een gemakkelijkere manier om op de lange termijn te beleggen en uw financiële doelen te bereiken, en dat is waarschijnlijk waar. Maar het is misschien logischer om voor een meer holistische benadering te kiezen en zowel actief als passief beleggen te overwegen, altijd rekening te houden met de kosten en een goed begrip te hebben van waar u uw geld in stopt.

 

Lees meer Morningstar educatie:

- Is huren weggegooid geld?

Dit is het gevaar van 'home country bias'

Belegger, stel jezelf eerst deze 7 vragen

Zo kun je beleggen in aandelen voor pensioen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten