Obligaties voor Chinese investeerders

China wordt doorgaans gezien als een plek voor groei-investeerders, maar zou de regio ook een solide keuze kunnen zijn voor inkomenszoekers? Morningstar analyst Jose Garcia Zarate bekijkt enkele opties

Jose Garcia Zarate 02 februari, 2021 | 12:53
Facebook Twitter LinkedIn

Yuan

Een van de belangrijkste voordelen van beleggen in obligaties is de gestage stroom van inkomsten. In deze dagen van ultralage rentetarieven is die stroom echter nogal opgedroogd.

Het is dan ook geen wonder dat veel beleggers elders op zoek zijn naar rendement - en Chinese obligaties blijken een grote favoriet. In yuan gedenomineerde Chinese staatsobligatie-ETF's trokken in 2020 £ 4,2 miljard aan instroom aan en de iShares CNY Bond ETF was de best scorende vastrentende ETF van het jaar.

Waarom investeren in Chinese obligaties

Het is niet moeilijk om de aantrekkingskracht van Chinese obligaties te begrijpen. Het rendement op een 10-jarige Chinese staatsobligatie bedraagt momenteel 3,2%, terwijl de 10-jarige Britse Gilt slechts 0,3% biedt. Bovendien is de kredietwaardigheid van Chinese staatsobligaties hoger dan die van veel ontwikkelde landen met A +.

Terwijl de meeste economieën, zowel ontwikkelde als opkomende economieën, blijven worstelen met de recessie, heeft China een opmerkelijke opleving doorgemaakt uit de diepten van de Covid-19-crisis. Het bbp van China groeide in het vierde kwartaal van 2020 met 6,5% jaar-op-jaar, waardoor drie opeenvolgende kwartalen van groei werden vergrendeld om de schade van het eerste kwartaal, toen de economie in winterslaap ging, volledig ongedaan te maken.

In totaal groeide het Chinese bbp in 2020 met 2,3%. Dit was misschien wel het zwakste jaarlijkse groeipercentage van de afgelopen vier decennia, maar het toont niettemin de veerkracht van de Chinese economie en haar speciale status binnen het cohort van opkomende markteconomieën.

De sterke economie van China ondersteunt zijn lokale valuta, de yuan. Dit helpt bij het aanpakken van een van de belangrijkste risico's bij het beleggen in obligaties die luiden in een vreemde valuta: dat hogere obligatierendementen worden uitgehold wanneer we de inkomsten in onze binnenlandse valuta omwisselen. Dit was in feite een belangrijke reden waarom beleggers in 2020 geld hebben afgestoten van ETF's voor obligaties uit opkomende markten in lokale valuta's in meerdere landen.

De iShares China CNY Bond ETF behaalde in 2020 een rendement van 9,5% in USD (6,2% in GBP). Daarentegen leverde de iShares JPMorgan Emerging Market Local Government Bond ETF, die blootstelling biedt aan een mandje van staatsobligaties in lokale valuta uit meerdere landen, een rendement van 1,8% in USD op (een daling van 1,3% in GBP).

De blootstelling aan China in de meerlanden ETF is 8%, maar de positieve rendementen van dat deel van de korf werden grotendeels gecompenseerd door verliezen uit veel andere landen die deel uitmaken van de index. Zoals de onderstaande grafiek laat zien, leverde de Chinese obligatie-ETF in 2020 ook een hoger rendement op dan de in harde valuta meerlanden-obligatie-ETF voor opkomende markten.

China ETFs

Door de openstelling van de onshore Chinese obligatiemarkt voor internationale beleggers zijn er meer fondsen gelanceerd die blootstelling aan deze activa bieden, hetzij via bredere obligatiefondsen van opkomende markten, hetzij via fondsen die uitsluitend gericht zijn op de Chinese onshore obligatiemarkt.

De iShares China CNY Bond ETF werd pas in juli 2019 gelanceerd, maar heeft al meer dan $ 6 miljard aan activa verzameld en geldt als een van de grootste obligatie-ETF's in Europa. Het volgt de Bloomberg Barclays China Treasury and Policy Bank Bond Index en biedt 100% blootstelling aan investment-grade obligaties uitgegeven door de Chinese schatkist en de drie beleidsbanken: China Development Bank, Agricultural Development Bank of China en de Export-Import Bank of China .

Momenteel is de portefeuille van de ETF globaal 50/50 verdeeld over staatsobligaties en obligaties van de beleidsbank, en ongeveer 10% van de obligaties heeft een looptijd van meer dan 10 jaar. Het wordt geleverd met een lopende kosten van 0,35%.

Het aanbod van Chinese ETF's op onshore obligaties is in 2020 uitgebreid met de toevoeging van drie nieuwe producten van UBS, de Chinese ETF-specialist KraneShares en L&G.

Bond ETFs

De UBS JPMorgan CNY China Government 1-10 Year Bond ETF beperkt de blootstelling aan beleidsbankobligaties tot 20% en omvat alleen obligaties met een looptijd tot 10 jaar. Het wordt geleverd met een lopende kosten van 0,33%.

Ondertussen voegt de ETF van L&G een ESG-twist toe door een index te volgen die een ESG-score en -screening toepast om te neigen naar emittenten die hoger scoren op ESG-criteria en onderwogen in die die lager scoren. De blootstelling aan elk van de emittenten van beleidsbanken is beperkt tot 19%. De lopende kosten bedragen 0,30%.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten