Best en slechtst presterende ETF's in januari

Crypto, cannabis en aan volatiliteit blootgestelde fondsen stonden bovenaan de ranglijst, terwijl Braziliaanse aandelen het moeilijk hadden

Valerio Baselli 09 februari, 2021 | 14:19
Facebook Twitter LinkedIn

trophy

Volgens gegevens van Morningstar zijn er in januari bijna 105 procentpunten tussen de best presterende en slechtst presterende exchange-traded products (ETP's).

We hebben gekeken naar de belangrijkste trends in de eerste maand van het jaar, exclusief inverse en hefboomfondsen. Deze instrumenten, die puur passieve producten zijn, weerspiegelen de evolutie van de markten, zonder de voorkeur (goed of slecht) van een actieve beheerder.

De leiders

Januari heeft een duidelijke winnaar: cryptovaluta's, in het bijzonder Ethereum. De Ether Tracker Euro ETN aangeboden door XBT Provider (een in Zweden gevestigde uitgever die genoteerd is op Nasdaq Stockholm en volledig eigendom is van de CoinShares Group) won vorige maand meer dan 96%.

Technisch gezien is een exchange traded note (ETN) een ongedekte schuld die is uitgegeven door een bank, en in tegenstelling tot een klassieke ETF - die activa bevat zoals aandelen, grondstoffen of valuta's die de basis vormen van de prijs van de ETF - het rendement van een ETN is gekoppeld aan een marktindex of andere benchmark.

Over het algemeen hebben beleggers zich in januari gehaast om crypto-gekoppelde effecten te kopen en verkopen, de maand waarin het handelsvolume van crypto-ETP's ongeveer drie keer zo hoog was als normaal. Deze sterke stijging laat ongetwijfeld zien hoe beleggers (inclusief institutionele) steeds vaker proberen om blootstelling te verwerven aan of gokken tegen cryptocurrencies op traditionele markten in plaats van de digitale valuta rechtstreeks te kopen.

Tot de toppresteerders behoren ook twee trackers die zijn blootgesteld aan de cannabisbranche, de Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF en de Rize Medical Cannabis & Life Sci ETF, beide gelanceerd in de tweede helft van 2020. In de VS hebben verschillende staten als laatste gestemd November om het gebruik van zowel recreatieve als medicinale marihuana te legaliseren. De Morningstar-analyse geeft inderdaad aan dat de legale verkoop van cannabis tegen 2030 bijna negen keer zo groot zou kunnen zijn en een toenemend aantal investeerders wil winst maken. De wereldmarkt, die momenteel zo'n 3,7 miljard dollar per jaar waard is, zou tegen die tijd kunnen uitgroeien tot een oogstrelende 43 miljard dollar.

Best ETFs January

In januari was er ook een piek in de VIX-index, die de volatiliteit meet. De benchmark steeg vorige maand naar het hoogste niveau sinds eind oktober (net voor de presidentsverkiezingen) en bereikte op 27 januari zijn grootste dagelijkse procentuele beweging sinds februari 2018, na de sterke stijging van speculatieve handel (op GameStop en AMC) door de detailhandel. handelaren en de mogelijkheid van een marktzeepbel.

Deze index, ook bekend als de "angstmeter", wordt vaak gezien als een weerspiegeling van de perceptie van risico. Beleggers staan inderdaad voor een nieuw jaar met veel van dezelfde oude problemen: stijgende Covid-19-infecties, aanhoudende bezorgdheid over het tempo van het economische herstel en een uitrol van vaccins die langzamer is dan verwacht. Lyxor S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll UCITS ETF herstelde vorige maand 15,2%.

Als dergelijke uitvoeringen inderdaad verleidelijk kunnen zijn, is het altijd verstandig om te onthouden dat wat omhoog gaat, heel snel kan dalen (vooral in de wereld van trackers). Een goede parameter om de volatiliteit van dergelijke instrumenten te meten, is de standaarddeviatie, die aangeeft hoe een investering het gemiddelde rendement heeft overschreden of achterblijft. Om een idee te geven: de best presterende ETP van januari vertoont 136 punten standaarddeviatie over het afgelopen jaar, terwijl een tracker die de S&P 500-index volgt, typisch een standaarddeviatie heeft van 23 punten in dezelfde periode.

De achterblijvers

Wat betreft de achterblijvers: de slechtst presterende ETP in Europa vorige maand was Lyxor MSCI Griekenland, dat 7,9% verloor.

De onderste 10 lijst wordt echter gedomineerd door fondsen die zijn blootgesteld aan de Braziliaanse aandelenmarkt. Brazilië is bijzonder hard getroffen door Covid-19, en de economie heeft geleden, met een krimp van meer dan 4% vorig jaar. Dat ondanks enorme fiscale stimuleringsmaatregelen, waaronder contante betalingen aan Brazilianen ter waarde van ongeveer 8% van het bbp.

Het vooruitzicht van een hoge staatsschuld en hoge begrotingsuitgaven heeft de belangstelling voor de activa van het land verminderd, en nu de Bovespa-index op 8 januari zijn recordhoogte bereikte, hebben beleggers waarschijnlijk een kans gezien om wat winst te maken.

Ten slotte daalde de prijs van zink in januari van $ 2.775 naar $ 2.546 per ton. Fundamentele aanbodfactoren en macro-economische factoren bleven de prijzen ondersteunen, aangezien de vraag van consumerende industrieën op de fysieke markt is afgenomen als gevolg van een toenemend aantal landelijke lockdowns.

Worst ETFs January

De grootste ETFs

Monthly top and flop performers often coincide with very volatile and therefore risky products, which should play a satellite role in your portfolio. Below you have an overview of the biggest European-domiciled ETPs in terms of assets, which could be more appropriate to consider among core holdings. Only six out of 20 show a positive return in January. Monthly performances go from 3.5% of iShares Core MSCI EM IMI ETF down to -2.1% of iShares Core DAX ETF.

Biggest etfs

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten