Waarom Kempen Global High Dividend zijn Gold rating verloor

Het vertrek van een prominent lid van het Kempen Global High Dividend team en daaraan gerelateerde veranderingen binnen het team zijn reden tot enige voorzichtigheid. Deze wijzigingen leiden tot verminderde overtuiging in het team, en dat heeft weer tot gevolg dat Kempen Global High Dividend na acht jaar zijn Gold Morningstar Analyst Rating verliest en een stap omlaag gaat naar Silver.

Jeffrey Schumacher, CFA 23 maart, 2021 | 11:49
Facebook Twitter LinkedIn

Het fonds Kempen Global High Dividend is lang onze topfavoriet geweest binnen de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Dividend. Het fonds, dat in oktober 2007 het levenslicht zag, werd geleid door een zeer capabel en uitstekend op elkaar ingespeeld team dat een onderscheidende en gedisciplineerde dividendstrategie consistent en doeltreffend uitvoerde.

In veel opzichten een buitengewoon fonds, wat er op 22 november 2012 toe leidde dat Kempen Global High Dividend het eerste Nederlandse fonds was dat de hoogste waardering kreeg van Morningstar’s fondsanalisten met een felbegeerde Gold Morningstar Analyst Rating. Hoewel Morningstar het fonds anno 2021 nog steeds in hoog aanzien staat, hebben er zich recent veranderingen binnen het team voorgedaan die onze overtuiging hebben aangetast. Dat heeft geresulteerd in een verlaging van de rating naar Silver.

Uitblinker
Een van de redenen achter de voormalige Gold rating was ons vertrouwen en overtuiging in het team. Het zeskoppige team dat de dividendfondsen van Kempen beheerde, blonk uit door ervaring, toewijding en scherpzinnigheid. Gecombineerd met stabiliteit, hun lange betrokkenheid bij het fonds en onberispelijk rentmeesterschap vormde dit het fundament onder de High People rating, onze hoogste waardering voor een beheerteam.

Die hoge waardering weerspiegelde de kwaliteit van het team onder leiding van Jorik van den Bos. Samen met Joris Franssen en Joost de Graaf beheerde Van den Bos met succes het ING Hoog Dividend Aandelen Fonds sinds oprichting in 2000, waarna ze in 2006 gezamenlijk overstapten naar Kempen en na de oprichting van het Europese dividendfonds in maart 2007 dit wereldwijde dividendfonds lanceerden. Het trio heeft dan ook al meer dan twee decennia ervaring en behoort hiermee tot de meest doorgewinterde dividendbeleggers in het Europese fondsuniversum.

Samen met Dimitri Willems en Luc Plouvier, die in 2007 aan boord kwamen, en Marius Bakker die zich in 2019 bij het team voegde, heeft het team met dit fonds een sterk trackrecord opgebouwd. De ervaring die het team in verschillende cycli heeft opgedaan, is van onschatbare waarde. Hun grote passie voor dividendbeleggen en onwrikbare overtuiging in hun aanpak heeft de dividendbeleggers van Kempen geholpen om standvastig te blijven toen hun strategie te maken kreeg met zware tegenwind, wat de cohesie in de groep heeft vergroot.

Vertrek
Dit gerenommeerde team zal het in de toekomst echter zonder een van zijn sterkste schouders moeten doen. Joost de Graaf verlaat het dividendteam namelijk per 1 april om als co-hoofd van Kempen’s Euro Credit team een nieuw hoofdstuk aan zijn carrière toe te voegen. Helemaal als een verrassing komt die stap niet, aangezien De Graaf sinds oktober 2020 onderdeel uitmaakte van het interim team dat verantwoordelijk werd voor het Euro Credit fonds nadat zes van de acht beheerders overstapten naar Loomis Sayles.

Het vertrek van De Graaf brengt onzekerheden met zich mee voor het dividendteam. Binnen het team heeft iedere portefeuillemanager ook een rol als analist. Hierbij zijn ze voor sommige sectoren de hoofdanalist, terwijl ze voor andere sectoren de kritische sparringpartner van hun collega’s zijn. De Graaf had in dit raamwerk een belangrijke rol. Hij droeg verantwoordelijkheid voor de sector financiële dienstverlening en is lange tijd de hoofdanalist geweest voor de vastgoedsector die sinds vorig jaar toebehoort aan Marius Bakker. Daarnaast was De Graaf aangesteld als sparringpartner op duurzame consumentengoederen.

Banken en verzekeraars vormen traditioneel de hoeksteen van Kempen’s dividendportefeuille. Per eind februari 2021 was 22,9% van het fondsvermogen belegd in deze sector, wat iets boven het historisch gemiddelde is. Het is de sector die het zwaarste gewicht heeft in de portefeuille en ook de nodige expertise vereist om te analyseren. De complexiteit van bankbalansen, de impact van regelgeving en het beoordelen van risico’s maken dit immers geen sinecure. Het verlies van de expertise en ervaring van De Graaf zal naar onze mening een groot verlies zijn voor het team, ondanks dat de sparringpartnerstructuur waarborgt dat hoofdanalisten geen monopolie hebben over de kennis van sectoren en bedrijven.

Nieuwe krachten
Kempen speelt uiteraard in op het vertrek van De Graaf en zal twee nieuwe krachten aan het team toevoegen. De eerste is bekend in de persoon van Robert van den Barselaar. Hij heeft 15 jaar beleggingservaring en komt over van het door Van Lanschot geacquireerde Hof Hoorneman Bankiers. Hoewel Van den Barselaar bij diverse partijen als analist en portefeuillebeheerder heeft gewerkt, ontbreekt duidelijke ervaring als dividendbelegger en beschikt hij niet over een publiek trackrecord. Een tweede beheerder wordt momenteel aangeworven, maar wie specifiek de taken van De Graaf uiteindelijk overneemt is nog onbekend. Daarnaast worden de huidige verantwoordelijkheden qua sectorcoverage tegen het licht gehouden en mogelijk opnieuw verdeeld, mede afhankelijk van het profiel van het zevende teamlid.

Ondanks dat het dividendteam van Kempen nog steeds de eigenschappen heeft van een heel behoorlijk beleggingsteam vinden wij de High People rating niet meer passend in het licht van de veranderingen die zich hebben voorgedaan. De People rating is dan ook met één stap verlaagd naar Above Average, wat ervoor zorgde dat Kempen Global High Dividend zijn Gold rating na ruim acht jaar heeft verloren.

 

Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

- Waarom low volatility fondsen in 2020 faalden

- Zeven redenen om een beleggingsfonds te heroverwegen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten