Welke aandelen hebben Europese fondsbeheerders gekocht?

Morningstar analyseert welke aandelen de meest vooraanstaande Europese fondsbeheerders hebben aangekocht. Een nieuwe serie van Morningstar, waarin we in dit derde deel kijken naar de aankopen over de maand februari, in alledrie de stijlsegmenten groei, waarde en gemengd.

Fernando Luque 12 april, 2021 | 8:48
Facebook Twitter LinkedIn

Europe managers

Morningstar analyseert in deze nieuwe serie iedere maand welke aandelen fondsbeheerders in heel Europa hebben aangekocht. In het eerste deel bekeken we de aankopen in waarde-aandelen, in het tweede deel groei en in dit derde deel kijken we naar de aankopen over februari in zowel groei, waarde als gemengd.

Maar voordat we naar de top-10's met aandelenposities van de fondsportefeuilles kijken, eerst een update van de lijsten met beleggingsfondsen die de basis vormt voor onze analyse. Want er zijn enkele wijzigingen doorgevoerd op de drie lijsten Europe Large Value Equity fondsen, Europe Large Blend Equity fondsen en Europe Large Growth Equity fondsen.

We hebben het fonds Invesco Pan European Structured Equity toegevoegd aan de Large Blend lijst. De Morningstar-analisten zijn van mening dat dit een "zeer uniek kwantitatief beheerd fonds" is. Een belangrijke verbetering die begin 2021 is doorgevoerd bij het fonds, is het scheiden van de low volatility en factor exposure delen van het proces van het gedeelte dat het proces optimaliseert. Volgens de analisten "kost het tijd om de effectiviteit en de impact daarvan te beoordelen. Wij denken dat het kerngedeelte van deze robuuste aanpak ongewijzigd blijft." De consequentie van deze verandering is wel dat de top-10 enkele duidelijke veranderingen heeft ondergaan in februari ten opzichte van de stand per eind januari.

Verder zijn er fondsen die veranderingen hebben ondergaan waardoor hun beleggingsstijl zodanig is gewijzigd dat ze naar een andere lijst zijn verhuisd. Zo is TM Crux European Special Situations overgegaan van Large Growth naar Large Blend, terwijl BGF European Value is verkast van Large Value naar Large Blend. En JOHCM Continental European is van Large Blend naar Large Value gegaan.

Fund list

Laten we nu de wijzigingen in de portefeuilles van deze fondsen eens nader bekijken: 

Large Blend Equity fondsen

large blend

De sector gezondheidszorg blijft dominant in de top posities van de Large Blend portefeuilles, hoewel het defensieve consumentenaandeel Nestlé (3 sterren, Wide Moat) het meest voorkomt in de de Europese fondsen. Ook Invesco Pan European Structured heeft het inmiddels opgenomen in zijn portefeuille. In totaal zijn er vier farmaciebedrijven vertegenwoordigd in ten minste twee portefeuilles: Novo Nordisk, Roche Holding, Novartis en Sanofi.

Onder de nieuwkomers in de top-10 vallen de telecombedrijven op, zoals Vodafone, Deutsche Telekom en KPN, hetgeen een draai naar waarde-aandelen lat zien bij de blend fund managers.

Large Growth Equity fondsen

value

Er zijn geen grote wijzigingen te noteren bij de meest voorkomende aandelen in de top positions van de Large Growth fondsen. De Deense farmaceut Novo Nordisk (3 sterren, Wide Moat) blijft het voorkeursaandeel met aanwezigheid in vijf van de zes fondsen op onze lijst. Technologiebedrijf ASML Holding (3 sterren, Wide Moat) blijft ook goed gepositioneerd in de top-10.

De aandelen die deze maand nieuw zijn in de top-10, worden gekenmerkt doordat vele van hen duidelijke concurrentievoordelen hebben: Novo Nordisk (Wide Moat en komt binnen op 10 in de portefeuille van MFS European Research), Kering (Narrow Moat), Atlas Copco (Narrow Moat) en Amadeus (Narrow Moat).

Large Value Equity fondsen

value

Net als een maand eerder domineert farmaciebedrijf GlaxoSmithKline (5 sterren, Wide Moat) de portefeuilles van de Europese Large Value funds. Het is vertegenwoordigd in de top-10's van vier van de zes onderzochte portefeuilles. Het staat op één bij Brandes European Value en op twee bij Franklin Mutual European, net als bij het Kempen European High Yield fund.

Vergeleken met een maand eerder is de energiesector prominenter vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld Total (4 sterren, No Moat) komt in de top1- van twee fondsen voor. Het is nieuw in de portefeuille van AB Eurozone Equity.

 

Lees ook de eerdere twee delen in deze serie, inclusief uitleg over de methode die Morningstar toepast om de fondsen te selecteren:

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten