De best en slechtst presterende ETF's in maart

Opnieuw domineren ETF's in crypto-valuta de top-20 van best presterende ETF's. Over de maand maart bleven ETF's in metalen als nikkel en zilver juist achter. Dit zijn de best en slechtst presterende ETF's over maart.

Valerio Baselli 12 april, 2021 | 13:53
Facebook Twitter LinkedIn

Best performing ETFs

Volgens de data van Morningstar zit er ongeveer 50 procentpunten verschil tussen de rendementen van de best en de slechtst presterende exchange-traded products (ETP's) in maart, waarbij de maandrendementen uiteenlopen van 35% tot -16%.

We bekijken de belangrijkste trends over de maand maart. Daarbij nemen we inverse en leveraged fondsen niet mee in de analyse, want die instrumenten zijn puur passieve producten die de marktontwikkelingen weerspiegelen zonder de invloed (goed of slecht) van een actieve manager.

Leaders

De afgelopen jaren winnen crypto-valuta terrein, maar de afgelopen maanden gaat het harder dan ooit. Op 14 maart bereikt de bitcoin een nieuw record boven $60,000. De prijs van bitcoin maakte een sprong nadat Tesla-baas Elon Musk op 8 februari aankondigde dat het bitcoin als betaalmiddel zou accepteren voor zijn elektrische auto's.

De best presterende ETF in maart is 21Shares Binance BNB ETP (ABNB) met een rendement van 35%. Over het afgelopen jaar won Binance een duizelingwekkende 2.109%, stijgend van $12 tot $255 per eind maart. Ook in februari was het de best presterende ETF.

De top lijst telt twee trackers (SC0P ed DFOA) van de STOXX Europe 600 Optimised Automobiles & Parts Index, die blootstelling biedt aan de Europese autofabrikanten en onderdelenleveranciers.

De drie grootste aandelen in de STOXX Europe 600 Optimised Automobiles & Parts index, dat zijn Daimler, Volkswagen en Stellantis, domineren de portefeuille en maken 55% van zijn totale waarde uit. Hoewel de index bestaat uit Europese bedrijven, wordt deze gedreven door wereldwijde marktdynamiek aangezien de grootste bedrijven wereldwijd actief zijn. De automotive sector werd hard geraakt door de Covid-19 pandemie, maar over het algemeen zullen de fabrikanten en grootste toeleveranciers enig verloren terrein weten te herwinnen in 2021-2022.

Ook de opleving van de palladium prijs houdt verband met de automotive industrie. Dit metaal wordt gebruikt in katalysatoren die uitlaatgas reinigen. Strengere milieu-regelgeving zal de vraag naar dit metaal naar verwachting verder doen stijgen.

Top performing ETFs of march

Laggards

Kijken we vervolgens naar de achterblijvers, dan was de grootste verliezer afgelopen maand de Lyxor S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll UCITS ETF, die 16% verloor. Deze volgt de S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll Index, een benchmark die blootstelling biedt aan de verwachte volatiliteit van de S&P 500. Ook wel “fear gauge” genoemd, geldt deze index vaak als een reflectie van risicoperceptie.

Tweede is de KraneShares CSI China Internet ETF EUR. Die mikt op Chinese handelsbedrijven die vooral op het gebied van internet actief zijn.

Verder daalde het edelmetaal zilver in maart bij een sterkere Amerikaanse dollar, lagere olieprijzen en stijgende obligatierendementen.

Worst Performing ETFs of March

 

De grootste

De maandelijkse top en flop lijsten vallen vaak samen met zeer volatiele en daarmee ook zeer risicovolle producten, die een satelliet rol in de portfolio zouden moeten spelen. Hieronder vindt u een overzicht van de grootste in Europa gevestigde ETP's in termen van beheerd vermogen, die als core holdings zouden kunnen dienen. De performance varieert van 8,8% voor de iShares Core DAX® UCITS ETF (EXSF) tot aan ZKB Gold ETF (ZGLD), die afgelopen maand 0,16% won.

Biggest 20 European ETFs

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten