Vijf tips voor beleggers

Beleggen is weer helemaal in. De stroom enthousiaste beleggers is vorig jaar hard toegenomen, en ook steeds meer jongeren zijn geïnteresseerd om kapitaal op te bouwen om een eerste huis te kopen of te sparen voor hun pensioen. Maar waar begin je als startende belegger? Daarom delen we vijf tips voor de (beginnende) belegger.

Jeffrey Schumacher, CFA 04 mei, 2021 | 13:38
Facebook Twitter LinkedIn

driving school

Beleggen heeft lange tijd een wat vieze bijsmaak gehad. Daar hadden beleggers ook een goede reden voor. Tijdens de internethausse hebben veel beleggers hun papieren winst in rook zien opgaan nadat de internetbubbel in 2000 uit elkaar spatte. Toen de markten daarvan geleidelijk herstelden kregen ze de financiële crisis van 2008 voor hun kiezen. Geen wonder dat veel beleggers hun belangstelling verloren en gedesillusioneerd de beurs de rug toe keerden.

Maar daar is nu verandering in gekomen. Onderzoeksbureau Kantar meldde dat het aantal beleggende huishoudens in Nederland in 2020 met 17% is gegroeid tot 1,75 miljoen. Dat is de grootste groei in deze eeuw. In totaal belegt 22% van de Nederlandse huishoudens, waarmee de vorige top van 25% in zicht is.

Dat beleggen iets is dat alleen is weggelegd voor welgestelde ouderen is inmiddels ook een achterhaald beeld. Integendeel, steeds meer jongeren begeven zich op de beurs. De extreem lage rente op de spaarrekening contrasteert sterk met de hoge rendementen die beleggers de afgelopen jaren hebben kunnen realiseren op de beurs. De aantrekkingskracht van de mogelijkheid om financiële zekerheid of zelfs financiële onafhankelijkheid te realiseren is groot.

Daarnaast is vermogensopbouw ook bittere noodzaak, bijvoorbeeld om een huis te kopen, de hypotheek af te lossen, om een mooie reis te maken, te studeren of om een pensioenpot bij elkaar te sparen. Via internetbankieren en apps is de beurs ook bereikbaarder en dichterbij dan ooit, voor iedereen.

De beginnende belegger zal zich, al dan niet aangestoken door de succesverhalen van vrienden of familie, vol overgave storten op het avontuur op de beurs. Maar waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je niet in de bekende valkuilen trapt? Hierbij een aantal gouden tips. Niet om snel rijk van te worden, maar wel om op een zorgvuldige wijze vermogen op te bouwen.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen
Dit is een absoluut kernprincipe van beleggen. Beleg alleen met geld dat je op korte termijn niet nodig hebt en dat je ook prima kunt missen mocht het beursavontuur minder voorspoedig verlopen. Het rendement dat wordt behaald op een spaarrekening is van een andere orde dan het rendement dat behaald kan worden op de beurs.

Het rendement op een spaarrekening is weliswaar erg laag (of zelfs negatief), maar is wel tot op zekere hoogte gegarandeerd. Het rendement op de beurs is dat niet. Dat betekent dat een (groot) verlies ook tot de mogelijkheden behoort en daar moeten beleggers zich bewust van zijn. Beleggen met geleend geld is om die reden ook sterk af te raden.

Beleg met een lange termijn horizon
Veel mensen zeggen dat ze beleggen, maar dat doen ze eigenlijk niet. Ze speculeren. Het verschil tussen beleggen en speculeren zit onder andere in de tijdshorizon die wordt gehanteerd. Beleggen gaat over vermogensopbouw over de lange termijn. Niet over kortetermijnwinst en de snelste weg naar rijkdom. Vergelijkbaar met het verschil tussen een marathon en een sprint. Dat betekent niet dat beleggen saai moet zijn, maar wie voor spanning naar de beurs trekt kan zich beter in het casino vermaken.

Hoewel beleggers vaak met goede bedoelingen gedisciplineerd voor de lange termijn proberen te beleggen, zijn de verleidingen op de beurs soms te groot. Het is een bekend manco dat beleggingsdoelstellingen niet worden gehaald als gevolg van de grootste tegenstander van beleggers, namelijk de belegger zelf. De emoties van beleggers zoals angst en hebzucht kunnen de overhand nemen en rationele beslissingen bemoeilijken en daarmee succes in de weg zitten. Een keer een speculatieve aankoop doen kan, maar wel in de juiste proporties en met budget dat hiervoor binnen de portefeuille beschikbaar is.

Wat kan helpen om de portefeuillediscipline te vergroten is iedere maand voor hetzelfde bedrag dezelfde aandelen, beleggingsfondsen of ETF's te kopen. Dat is oersaai, maar het zorgt ervoor dat er op een consequente wijze wordt belegd. Bijkomend voordeel is dat het gevaar van een verkeerde timing sterk wordt gereduceerd. Door op verschillende momenten aan te kopen, schaf je de effecten op verschillende koersen aan. Dan zal de gemiddelde aanschafprijs nooit de bodemprijs zijn, maar het voorkomt dat je alles investeert op het hoogtepunt in de markt.

Houd het simpel
Vergaloppeer je als beginnende belegger ook niet aan complexe beleggingsproducten of producten waar een hefboom in verwerkt zit. Beleg in wat je begrijpt. Als er de wens is om in complexe instrumenten te beleggen dan kan een beleggingsfonds dat wordt beheerd door een professionele beheerder uitkomst bieden. Hierbij koopt een belegger een aandeel in het beleggingsfonds, waarbij de fondsbeheerder het beheer over de portefeuille voert. Daarmee schakelt de belegger de expertise in van een professional. En zelfs dan is falen een mogelijkheid, want er zijn in het verleden al diverse roemruchte beleggers van hun voetstuk gevallen door te beleggen in complexe en risicovolle beleggingsinstrumenten.

Wees waakzaam met advies
Nu beleggen weer hip is heeft iedereen er verstand van, althans zo lijkt het. Bedenk wel dat beleggers soms een selectief geheugen hebben en alleen de succesvolle beleggingen breed uitmeten maar zwijgen over mislukkingen. En die heeft iedere belegger. Niet iedereen die praat over beleggen of de beurs is een expert. Op social media mag iedereen zonder opleiding of enige kennis van zaken zijn of haar mening geven en strooien met zogenaamde gouden tips. De rendementen van onontdekte parels moeten hun gave bevestigen. Wees hier sceptisch en vraag uzelf af hoe betrouwbaar en geloofwaardig de tipgever is, en bovenal, doe uw eigen huiswerk!

Spreiding
Er wordt wel gezegd dat spreiding het enige gratis goed is op de beurs. Wat hiermee wordt bedoeld is dat wanneer er een gediversifieerde portefeuille wordt samengesteld, het portefeuillerisico wordt verminderd. Dit komt omdat de portefeuille minder afhankelijk wordt van de prestaties van individuele posities, maar meer van het geheel. Door in verschillende bedrijven, sectoren, landen, stijlen of beleggingsfondsen te beleggen zullen hun rendementen waarschijnlijk niet gelijktijdig dezelfde kant op bewegen. Het verlies van de ene positie wordt (deels) gecompenseerd door de andere. Hierdoor wordt het rendement gelijkmatiger en worden risico's van individuele posities beperkt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten