Nieuwe reeks fondsen krijgt ESG Commitment Level beoordeling

Morningstar heeft het aantal fondsen dat een ESG Commitment Level beoordeling krijgt, flink uitgebreid. Wereldwijd zijn er 251 beleggingsfondsen en 30 fondshuizen bij gekomen. Lees hier wie op welk ESG Commitment Level uitkomt.

Hortense Bioy, CFA 31 mei, 2021 | 13:42
Facebook Twitter LinkedIn

esg commitment level article

Het Morningstar ESG Commitment Level is een kwalitatieve beoordeling van de mate waarin fondshuizen en beleggingsfondsen ESG overwegingen opnemen in hun beleggingsbeleid. Deze maatstaf helpt beleggers om beter te begrijpen hoe de drie factoren environmental (milieu), social (sociaal beleid) en governance (goed ondernemingsbestuur) deel uitmaken van beleggingsstrategieën en ook welke fondsen en fondshuizen het meest toegewijd zijn aan het behalen van ESG-resultaten die passen bij hun duurzaamheidsdoelstellingen.

De ESG Commitment Level beoordelingen worden gedaan door de analisten van Morningstar en zijn een aanvulling op de kwantitatieve ESG tolls die u al langer kent, zoals de Morningstar Sustainability Rating en de Morningstar Low Carbon Designation, die de mate van ESG-risico in een beleggingsportefeuille meten.

Bij de introductie van de eerste set beoordelingen in november 2020 was al duidelijk dat er méér zou volgen. Nu maakt Morningstar daarom de volgende stap bekend. Het aantal beoordelingen is flink uitgebreid met 251 beleggingsfondsen die samen 140 strategieën beoordelen, en 31 fondshuizen.

ecl 2 1

De fondshuizen beoordeeld
De ESG Commitment Level beoordeling voor fondshuizen en vermogensbeheerders kent drie sleutelcriteria: middelen, filosofie & proces en actief eigenaarschap. De beoordeling wordt uitgedrukt op een schaal van vier niveaus: Leader, Advanced, Basic en Low.

Leader – ESG behoort tot de kern van de identiteit van het fondshuis. Het heeft een lange historie van betrokken en toegewijd zijn aan beleggen volgens ESG-factoren. Duurzaamheidsoverwegingen zijn integraal onderdeel en bepalend in hun beleggingsprocessen, strategieën, stemgedrag en in hun eigen handelen. Slechts één firma komt in aanmerking voor deze hoogste score en dat is Affirmative Investment Management uit Australië.

Advanced – Deze fondshuizen propageren ESG sterk en nemen bewust ESG overwegingen mee in hun beleggingspocessen door in middelen te investeren en intensief te monitoren. Echter, in het hele assortiment van fondsen en strategieën bevindt zich een deel waar ESG niet zo doelbewust wordt toegepast. Bij Leaders is dat niet geval, en dat onderscheidt deze niveaus van elkaar. Vijf Europese vermogensbeheerders halen dit niveau: Amundi, BNP Paribas, HSBC, Jupiter en LGIM.

Basic – Deze firma’s bevinden zich nog in een vroeg stadium van het incorporeren van ESG in hun werkwijze; wel op weg, maar nog niet ver genoeg om Advanced te mogen heten. Soms is de beleggingsaanpak al goed doordrenkt van ESG en zijn er middelen voorzien om dat goed te kunnen doen, maar is hun stemgedrag en hun wijze van publiceren nog niet helemaal ingericht op ESG. Dit niveau omvat de grootste groep firma’s, waaronder namen als Allianz Global Investors, Invesco, JPMorgan, State Street en T. Rowe Price.

Low – Firma’s op dit niveau beginnen nog maar net met het incorporeren van ESG in hun beleggingsproces. Ze gebruiken ESG-criteria nog maar beperkt of wisselend, of doen nog helemaal niets aan ESG. Dit niveau telt 12 fondshuizen, waaronder Franklin Templeton, Janus Henderson, Mellon Investments en VanEck.

ecl 2 0

 

De fondsen beoordeeld
Bij deze tweede stap voegen we 140 strategieën toe aan de set beoordeelde fondsen. Daarvan vallen slechts 20 strategieën in de twee topniveaus Leader en Advanced. Dat komt omdat deze tweede lichting die we toevoegen voornamelijk fondsen omvat die zich niet specifiek op ESG richten. Van de 140 zijn er 98 conventionele strategieën die weliswaar ESG-criteria meenemen in hun beleggingsbeleid, maar niet actief een specifiek ESG-resultaat nastreven en ESG niet als bepalend element hanteren. Slechts één strategie mag zich Leader noemen en dat is het Affirmative Global Bond Fund dat gevestigd is in Australië.

Leader – Deze fondsen integreren ESG-factoren volledig in hun effectenanalyse en portefeuille-opbouw. Ze streven ESG-doelen na en halen die ook. Daartoe zijn de beleggingsteams van deze strategieën toegerust met ruime middelen, zoals databronnen en analyse door in ESG gespecialiseerde analistenteams. Hun stemgedrag wordt ingegeven door ESG-criteria en wenden ze hun invloed en aandeelhouderschap aan om bedrijven in de richting van duurzaam handelen te bewegen (engagement). Ook hebben ze best-in-class procedures voor rapportage en publicatie.

Advanced – Er zijn 19 strategieën die dit niveau toegekend hebben gekregen. Daaronder zijn actieve strategieën, zoals Fidelity Sustainable Asia Equity, en exchange-traded funds zoals de iShares € Corp Bond ESG ETF en UBS (Lux) FS MSCI EM SRI. Voor deze fondsen zijn ESG-overwegingen een sleutelonderdeel van de strategie, ook al komen ze op een of meer gebieden tekort om zich Leader te kunnen noemen. ESG data sturen de effectenselectie en de wegingen van portefeuilleposities en kunnen portefeuille-doelen sturen om te voldoen aan bepaalde duurzaamheidsmaatstaven. De beheerders en analisten van de strategie hebben bewezen expertise op ESG-gebied.

Basic – Dit niveau telt 59 strategieën van deze tweede lichting. Deze groep kent de breedste waaier van ESG-toepassingen, van eenvoudige uitsluitingstechnieken, zoals Vanguard ESG Developed World All Cap Equity Index Fund doet, tot aan meer geïntegreerde benaderingen zoals die van Jupiter European Growth, Robeco QI Global Conservative Equities en Schroders MidCap. Deze fondsen streven niet expliciet ESG resultaten na, maar ze tonen wel een zekere mate van ESG incorporatie en ze hebben de middelen en de expertise om dat goed te doen.

Low – Deze groep is met 61 strategieën de grootste, met namen als including Fundsmith Equity, Capital Group New World en iShares Global Water. Dat is een logisch gevolg van het feit dat de meeste van de 140 strategieën uit deze lichting geen expliciete ESG-focus hebben. ESG speelt bij hen geen hoofdrol in de uitvoering van de strategie. Sommige van hen staan aan het begin van het incorporeren van ESG research in hun beleggingsprocessen.

 

Onderstaande tabellen tonen alle beleggingsfondsen die Leader of Advanced zijn:

ecl 2 2

ecl 2 3

 

Lees meer:

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is director of passive fund research in Europe.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten