Top-5 Bedrijfsobligatiefondsen met hoogste kredietwaardigheid: PIMCO aan kop

Global Corporate Bond fondsen hebben er een moeilijke eerste vier maanden op zitten in 2021 na een stijging van de 10-jaars rentes en inflatiezorgen. In de top-5 van deze week kijken we naar het kredietprofiel van Europese fondsen en selecteren we die met de hoogste kwaliteit.

Thomas De Fauw 07 juni, 2021 | 9:05
Facebook Twitter LinkedIn

Bonds ratings

De Europese Centrale Bank (ECB) verlengde dit jaar het Pandemic Emergency Purchase programma (PEPP) tot maart 2022 en breidde haar obligatie aankoopbeleid verder uit. Hoewel dit programma vooral ontwikkeld is om staatsobligaties van (perifere) Europese landen op te kopen, heeft het ook geholpen om het vertrouwen in de kredietmarkten te herstellen. In 2020 konden dan ook veel actieve beleggers profiteren van de directe steun door de ECB.

Echter, vandaag zijn veel van de bedrijfsobligaties die in aanmerking komen voor de ECB erg duur geworden terwijl fiscale stimuleringsprogramma’s de inflatievrees bij beleggers voedden. De Amerikaanse 10-jaars rente steeg tot 1,75% eind maart 2021 ten opzichte van 0,92% aan het begin van dit jaar, maar viel terug naar 1,58% eind mei 2021. De Duitse 10-jaars rente klokte af op -0,17% eind mei 2021 ten opzichte van -0,57% aan het begin van dit jaar.

Rentegevoeligheid
De Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Bond index, een graadmeter voor de prestaties van wereldwijde bedrijfsobligaties voornamelijk uit de industriële en financiële sector, verloor tot dusver 1,8% dit jaar terwijl de brede Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index, die voornamelijk uit Europese staatsobligaties bestaat 2,7% verloor.

Dit verschil heeft vooral te maken met het verschil in rentegevoeligheid tussen de twee obligatiecategorieën. Staatsobligaties hebben een hogere gemiddelde looptijd (duration) waardoor de reactie op renteveranderingen er sterker is. Het renterisico is algemeen gezien het hoogst bij staatsobligaties met een lange looptijd en het laagst bij high yield waar het kredietrisico vooropstaat. De rentegevoeligheid van investment grade bedrijfsobligaties zat de laatste jaren in een opwaartse trend omdat bedrijven steeds meer schuldpapier met een langere looptijd uitgaven.

In de eerste vier maanden van dit jaar haalden Europese beleggers zo’n 1,9 miljard euro uit de Global Corporate Bond Morningstar Categorie waarvan 1,8 miljard euro in februari, terwijl de EUR Corporate Bond categorie een instroom van om en nabij bij de 453 miljoen euro zag. Let wel, het totaal beheerd vermogen van deze twee categorieën loopt sterk uiteen met respectievelijk 5,4 miljard euro en 198 miljard euro aan het einde van april.

Kredietratings
In 2011 verlaagde S&P de kredietrating van de Verenigde Staten van AAA tot AA+ terwijl Duitsland en Nederland en een handvol andere landen zoals Canada hun AAA-rating wisten te behouden. Er zijn momenteel twee Amerikaanse bedrijven die van S&P een hogere kredietrating krijgen dan de VS zelf: Microsoft en Johnson & Johnson. Dit betekent dat beide bedrijven in theorie een lager kredietrisico hebben dan de staat, ondanks het feit dat de VS haar schuld altijd kan afbetalen door geld bij te drukken of belasting te heffen, iets wat niet kan gezegd worden van bedrijven.

Opmerkelijker is misschien dat beleggers in de jaren ‘90 veel meer AAA-keuzes hadden, waaronder bedrijven zoals P&G of General Electric. GE’s huidige kredietrating is echter weggezakt naar BBB+ en loopt het risico verder te worden verlaagd. Deze downgrades hebben vooral te maken met de oplopende schuldgraad van verschillende bedrijven. Vanaf een kredietrating van BB+ en lager spreken we niet langer van investment grade obligaties, maar van junk bonds, commercieel aangeprezen als high yield. Het overkwam Ford Motor in maart van vorig jaar toen S&P de kredietwaardigheid van de autobouwer met een stap verlaagde van BBB- naar BB+.

De Top 5
In de top 5 van deze week kijken we naar de beleggingsfondsen met de hoogste kredietkwaliteit in de Morningstar categorie Global Corporate Bond waarbij de fondsen gerangschikt werden op basis van hun blootstelling aan obligaties met een kredietkwaliteit van A of hoger. De aangegeven rendementen zijn die van eind mei 2021.

Op de eerste plaats vinden we het PIMCO GIS Low Duration Investment Grade Credit Fund dat over de eerste vijf maanden van 2021 binnen de top 10 van de Global Corporate Bond categorie eindigde. De runner-up is Allianz Global Credit SRI.

PIMCO GIS Global Investment Grade Credit Fund
Binnen de top 5 is er nog een fonds van de fondsbeheerder uit California namelijk PIMCO GIS Global Investment Grade Credit Fund dat van Morningstar analisten een Silver rating kreeg. Hoewel het fonds een moeilijk 2020 achter de rug had, heeft de strategie in het verleden wel vaak de benchmark verslagen.

Bovendien wist hoofdbeheerder Mark Kiesel in die periode de basis te leggen voor toekomstige outperformance volgens Morningstar analisten. Deze manager heeft meer dan 20 jaar ervaring en staat aan het hoofd van deze strategie sinds 2002 en werd Morningstar US Fixed-Income Fund Manager of 2012. In 2014 werd hij global credit CIO bij PIMCO en comanager van het bekende PIMCO Total Return fonds.

Comanagers op deze strategie zijn Jelle Brons en Mohit Mittal en zij genieten allen de steun van bijna 50 kredietanalisten, fixed-income specialisten en macro-economen binnen PIMCO. Aan het einde van april 2021 bestond de portefeuille voor 30% uit overheid gerelateerde obligaties, die duidelijk bijdroegen aan de hoge(re) krediet rating van het fonds. Verder vinden we veel bank gerelateerde schulden binnen de portefeuille alsook posities in casino uitbater Las Vegas Sands en Boeing.

Robeco Global Credits
Op de derde plaats vinden we Robeco’s Global Credits fonds die eveneens een Silver rating kreeg van Morningstar analisten. Deze strategie combineert een top-down positionering met fundamenteel gedreven bottom-up effectenselectie en veel aandacht voor waarderingen en risico. Binnen de top 10 grootste belangen vinden we onder andere Volkswagen, Syngenta en Citigroup.

Deze strategie wordt al sinds juni 2014 beheerd door Victor Verberk en Reinout Schapers. Verberk leidt het investment-grade portefeuilleteam van zeven en werd vorig jaar gepromoveerd tot CIO fixed income en duurzaamheid voor Robeco waardoor Schapers het dagelijkse portefeuillebeheer van deze strategie grotendeels voor zijn rekening neemt. Verder genieten beide heren de steun van 24 analisten die zowel investment-grade als high-yield obligaties opvolgen. Zo goed als alle analisten zetelen in Rotterdam.

Top-5 Bedrijfsobligatiefondsen met hoogste kredietwaardigheid

corporate bonds ig nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten